Καινούργιες διατροφικές συνήθειες

Καινούργιες διατροφικές συνήθειες

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έδωσε το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν ένα έντομο στα πιάτα των Ευρωπαίων.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.

«Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπλέον μελέτες όσον αφορά τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους στην αγορά και εκτιμούν ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους στην ΕΕ», σημείωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA, που έκανε τη μελέτη. «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Η EFSA, που έχει την έδρα της στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων, για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως στην ΕΕ τα εκτροφεία εντόμων παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους τον χρόνο, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ζωοτροφές, κυρίως για τα ψάρια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Παραγωγών Εντόμων (IPIFF), τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ