Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για αποτοξίνωση

Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για αποτοξίνωση


Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥ
Κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου M.Sc.


Αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν ακόμη νωπές τις «αναμνήσεις» των διατροφικών απολαύσεων των εορτών ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται το καλοκαίρι, τότε το άρθρο αυτό απευθύνεται σε εσάς. Το τρέχον διάστημα ενδείκνυται για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία, τη διάθεση, αλλά και την εικόνα τους προσέχοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, με παράλληλη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Σε άλλες χρονικές περιόδους του έτους, οι σκέψεις αυτές φαντάζουν περιοριστικές και κουραστικές.

Πλησιάζοντας, όμως, προς το τέλος του χειμώνα, όλα δείχνουν πιο εύκολα και ευχάριστα!
Αρκετοί το ονομάζουν «αποτοξίνωση» και άλλοι απλά «δίαιτα».

Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών περιλαμβάνει τον περιορισμό πρόσληψης τοξικών και χημικών ουσιών, την ενίσχυση της θρέψης του οργανισμού μέσω της κάλυψης των αναγκών του σε βιταμίνες και μικροστοιχεία και τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος για την αντιμετώπιση των φουσκωμάτων και άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Όσοι το αποφασίζουν, παράλληλα καταφέρνουν να αυξήσουν την ενεργητικότητά τους, να αντιμετωπίσουν τη ληθαργικότητα, να αποδίδουν καλύτερα στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, να μην αρρωσταίνουν εύκολα, να ξυπνάνε ευκολότερα το πρωί και να χάσουν τα περιττά κιλά!

Για να πετύχετε όλα τα παραπάνω, μη σκεφτείτε τι πρέπει να «κόψετε», αλλά, αντιθέτως, ξεκινήστε από τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά όπως:

• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, που πέραν των άλλων πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πλούσιο σε λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της βιταμίνης Ε. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου «American Journal of Epidemiology», ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από λιγνάνες έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικά να παίρνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αντίστοιχες ποσότητες.

Αφεψήματα όλων των ειδών, με προτίμηση στο πράσινο τσάι και στους φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Χαλβά από ταχίνι. Είναι ένα γλυκό με υγιεινά λιπαρά, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως ω-3 ενώ προσφέρει στον οργανισμό διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά (όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο) σε σημαντικές ποσότητες.
Δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως και καστανό ρύζι και όσπρια.
Άλιπα πρωτεϊνούχα τρόφιμα.
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε ωμή μορφή.
Ξηρούς καρπούς σε ελεγχόμενη ποσότητα, με έμφαση στα καρύδια.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετό νερό (περίπου 2 λίτρα) και να μασάτε καλά την τροφή σας, ενώ καλό είναι να περιορίσετε ή (ακόμα καλύτερα) να αποκλείσετε την κατανάλωση αλκοόλ.


Σχολιάστε εδώ