
Ζυμώστε Λαζαράκια με τα παιδιά σας! Το έθιμο κι η συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου
Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζυμώνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».
«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλαιότερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας που πίστευαν, ότι σύμφωνα με την παράδοση, πως ο Αναστημένος Λάζαρος είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»
Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν φτιάχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.
Δείτε μια εύκολη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, και ανήμερα του Λαζάρου ετοιμάστε τα «λαζαράκια» μαζί με τα παιδιά σας!
Συστατικά
Για τα Λαζαράκια
-
500 γρ. αλεύρι σταρένιο
-
1 φακελάκι μαγιά
-
1/2 φλ. ζάχαρη
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. γλυκάνισο
-
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
-
2 πρέζα/ες γαρίφαλο
-
1 φλ. νερό
-
Λίγες σταφίδες
-
Λίγα γαρίφαλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, 3 κ.σ. από το νερό.
Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.
Για τη ζύμη
Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.
Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά.
Δεν το βάζουμε όλο με μιας, κρατάμε λίγο για το τελείωμα.
Όταν μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
Μετά το φούσκωμα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .
Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.
Ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.