
Για ποιους έγινε το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»;
Έχουμε ξαναγράψει για τα δήθεν χρηματοδοτικά προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται για τις ανακαινίσεις σε σπίτια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κουφωμάτων κ.λπ.
Και είχαμε πει ότι ο πολίτης, ο καταναλωτής, δεν πρόκειται να πάρει ούτε… σεντ από τα χρήματα αυτά, γιατί τα πρώτα, για τα οποία χρεώνεται ο υποτιθέμενος ωφελούμενος σε τράπεζα, τα παίρνει ο εργολάβος και τα υπόλοιπα το κράτος μέσω των φόρων, του ΦΠΑ στα είδη που θα αγοραστούν και στις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν.
Δηλαδή, γίνεται σίγουρα ένα έργο, αλλά ο πολίτης είναι εκείνος που χρωστάει στην τράπεζα στο τέλος της ημέρας. Μόνος κερδισμένος, το κράτος, που εισπράττει προκαταβολικά τα πάντα και τους πληρώνει όλους στο τέλος. Ακόμα και μετά από τρία χρόνια.
Το θέμα είναι να μην… πληρώνουν τη νύφη οι πολίτες, είτε είναι ωφελούμενοι του κάθε προγράμματος είτε εργολάβοι. Γιατί τώρα αυτοί είναι οι μόνοι… ριγμένοι. Για να καταλάβουμε τι γίνεται, θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένας ταλαίπωρος συμπολίτης μας έκανε αίτημα για να ενταχθεί στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» το 2020.
Το 2021 μπήκε στο πρόγραμμα και του εγκρίθηκε ποσό 11.000 ευρώ. Με βάση την έγκριση, πήρε δάνειο 3.800 ευρώ για τη λεγόμενη ιδία συμμετοχή και περίμενε να ανοίξει το πρόγραμμα για να ξεκινήσει ο εργολάβος. Επειδή αργούσε, συμφώνησε με τον εργολάβο να ξεκινήσει και σε ένα με δύο χρόνια να ολοκληρωθεί και να πάρει και εκείνος τα λεφτά του.
Τελικά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες, δηλαδή έπειτα από πέντε χρόνια, και ο εργολάβος θα περιμένει να έρθει η… σειρά του πελάτη του για να πληρωθεί με τα λεφτά του προγράμματος. Ο πελάτης, στο μεταξύ, στο τέλος του χρόνου θα έχει ξοφλήσει το δάνειο, γιατί το είχε πάρει για πέντε χρόνια, η τράπεζα θα έχει πάρει τα λεφτά της και τους τόκους της και ο εργολάβος θα περιμένει να πάρει την αμοιβή του, ενώ θα έχει πληρώσει προκαταβολικά τους φόρους, τα μεροκάματα και την ασφάλεια των εργαζομένων κ.λπ. Αν, μάλιστα, έχει δανειστεί για να πάρει υλικά, ποντάροντας στο δόγμα ότι το κράτος πληρώνει πάντα, μπορεί και να έχει βάλει… λουκέτο, γιατί ναι μεν το κράτος πληρώνει αλλά κανείς δεν ξέρει πότε πληρώνει.
Οπότε, ο κάθε εργολάβος, ο κάθε επαγγελματίας, μόνο μία λύση έχει για να μη… φαλιρίσει. Να κλέψει την εφορία. Εκεί τον… σπρώχνει το κράτος, εκεί τον οδηγούν η αδιαφορία και η αβελτηρία του Ελληνικού Δημοσίου. Αν τον πιάσουν, βέβαια, θα τον στείλουν στην… πυρά. Δηλαδή δεν… γλιτώνει με τίποτα. Απλά εύχεται να μην τον πιάσουν…
Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη. Είπατε τίποτα;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ