XΡΗΜΑτιστήριο

> Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι! Σε μια εποχή που τα φορολογικά βάρη έχουν αυξηθεί υπέρμετρα για τα φυσικά πρόσωπα, φτωχοποιώντας ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, η πρεμούρα της εγχώριας «τρόικας» να νομοθετήσει ελαφρύνσεις, απαλλαγές και εξαιρέσεις για μια σειρά επενδυτικών οχημάτων, όπως οι εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

> Με τεχνικούς όρους, όπως πιλοτική εφαρμογή, σταδιακή ένταξη κ.λπ., καθυστερούν εσκεμμένα αυτό που θα έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού! Ποιες να είναι, άραγε, οι συμβάσεις για προμήθειες του Δημοσίου που θα ενταχθούν τελευταίες στο νέο καθεστώς, το οποίο υποτίθεται ότι θα καλύπτει τον προγραμματισμό, τη διαδικασία προκήρυξης, τη διαπραγμάτευση, την υπογραφή και την εκτέλεση αυτών;

> Δεν έχει πάτο το βαρέλι των αποτιμήσεων! Μπορεί οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να είναι σε θέση να προσδιοριστούν με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, μείον έκπτωσης 50%, ωστόσο είναι οι θεωρητικές και όχι οι τελικές.

> Μιλάμε για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 17,5 εκατ. ευρώ! Ποια η θέση του εκκαθαριστή της bad ΑΤΕbank σχετικά με την υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα; Παραστάθηκαν οι δικηγόροι της κατά την εν λόγω αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης; Είχαν προηγηθεί διερευνητικές συζητήσεις επί του θέματος;

> Κρυμμένοι στα ντουλάπια οι σκελετοί; Ποιον να συμφέρει άραγε η εκούσια εκκαθάριση της Sea Star Capital; Δεν υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτήν την εξέλιξη; Θα αναζητηθούν; Τι θα γίνει με τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία αλλά και στον βασικό της μέτοχο επειδή δεν γνωστοποίησε τη συγκέντρωση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου; Θα σταματήσει η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Μεγαλονήσου αναφορικά με την πιθανή προνομιακή πληροφόρηση, που εξασφάλισε παχυλό κέρδος σε εμπλεκομένους;

> Σιγά μην κάτσει να σκάσει η διοίκηση της ΔΕΗ! Ο λόγος για την επικείμενη αύξηση στις τιμές των ρύπων, που αν και θα επηρεάσει αρνητικά τα λειτουργικά της, το όποιο επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί αυτούσιο στους καταναλωτές.

> Υπάρχει κάποιος στρατηγικός επενδυτής ή τίθεται ταμειακό θέμα; Ποιος ο λόγος που υπό αυτές τις συνθήκες η International Life ΑΕΓΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του 9,8% των μετοχών της, είτε με ιδιωτική συμφωνία είτε μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς;

> Και μη μας πείτε για αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς έχει αποδειχθεί πως έπονται των εξελίξεων! Μπορεί θεωρητικά να είναι ορθή η πρόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να συνδέσει τις αμοιβές των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των εισηγμένων με την πορεία των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, ωστόσο στην πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος της δημιουργίας μαγειρεμένων στοιχείων και εικονικών κερδών, που θα δικαιολογούν τους υψηλούς μισθούς, τα παχυλά μπόνους, τις περίεργες αποζημιώσεις και τα λοιπά προνόμια.

> Είναι πολλά τα χρήματα για μια αγροτοβιομηχανία! Τι είδους προβλέψεις για απομειώσεις ήταν αυτές που εκτοξεύθηκαν στα 7,5 εκατ. ευρώ; Πόσες από αυτές αφορούν επενδύσεις και πόσες εμπορικές απαιτήσεις; Τι εξασφαλίσεις έχει λάβει η εταιρεία για να μετριάσει τους κινδύνους;

> Ψαλιδισμένο μεν σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, υπεραρκετό δε για να βγουν τα μαχαίρια! Ο λόγος για το νέο διαφημιστικό μπάτζετ του ΕΟΤ, που έχει προσελκύσει ήδη τα βλέμματα όσων εποφθαλμιούν μέρος από την πίτα του.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί ο κ. Ρέστης! Μπορεί η γενική συνέλευση των μετόχων της FBB να ψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των 168 εκατ. ευρώ, ωστόσο άγνωστος Χ παραμένει ο υποψήφιος επενδυτής που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

> Να γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί μία, δύο και τρεις φορές τις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων που αποτελούν ολιγοπώλιο στους κλάδους τους! Παρά την πενταετή ύφεση, ο ΟΤΕ όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφα τα μεγέθη του, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα και στην ενίσχυση του βασικού του μετόχου, βλέπε Deutsche Telekom, η οποία σκοπεύει να μοιράσει μέρισμα 70 σεντς ανά μετοχή.

> Την οδήγησαν σε ζημίες ύψους 23 εκατ. ευρώ για το 2012! Οι προβλέψεις απομείωσης της αξίας των χορηγήσεων κατά την προηγούμενη χρήση, ύψους 162 εκατ. ευρώ, κόστισαν το κοκκίνισμα του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

> Τι ψάχνουμε κι εμείς τώρα… Θα μάθουμε άραγε ποτέ γιατί αγνοήθηκε προκλητικά το καταστατικό δικαίωμα του 5% των μετόχων του ΤΤ για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου;

> Αυτό μας έλειπε, να επικρατήσει… αξιοκρατία! Τι κι αν η ανεξαρτησία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) είναι θεσμοθετημένη και προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες… Δεδομένη είναι και η εξάρτησή του από την κυβέρνηση, που διορίζει τη διοίκησή του.

> Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά! Επειδή πολλά λέγονται για το τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο Παρακαταθηκών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δεν θα μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη bad bank, που θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών.

> Γραφειοκρατία ακόμα και για τυπικές διαδικασίες! Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις είναι οι εγκρίσεις που πρέπει να λάβει ένα υπό συγχώνευση τραπεζικό σχήμα, ήτοι της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής for Competition.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Η αναρρίχηση της μετοχής του ΟΠΑΠ, που ανεβάζει την αξία τού προς πώληση πακέτου του, χωρίς να ακολουθείται από αντίστοιχη ενίσχυση των προβλέψεων της κερδοφορίας του, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της.

> Με το αζημίωτο, φυσικά! Αν η Μorgan Stanley δεν αναλάμβανε ρόλο συμβούλου σε προϊόντα που έχει σχεδιάσει το Χρηματιστήριο και δεν ευελπιστούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα ενδιαφερόταν για την ανάταση της εθνικής οικονομίας;

> Άλλο να το λέμε εμείς κι άλλο να το επισημαίνει ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες! Από τη μια υπάρχει το ΣΔΟΕ, που κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και από την άλλη οι εφορίες, που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Τα συμπεράσματα δικά σας…

> Μας χαρίζουν γάιδαρο κι εμείς τον κοιτάμε στα δόντια; Τι κι αν οι εταίροι άναψαν το πράσινο φως για την εισροή σημαντικού αριθμού κονδυλίων στη χώρα μας από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, το μέγα ζητούμενο παραμένει… πόσα από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε.

> Μήπως πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση των μετόχων της; Γιατί η μεταφορά εσόδων στο Δημόσιο από τους κρατικούς τίτλους που κατέχει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ευρωσυστήματος για αγορές τίτλων, έπεται της πληρωμής του μερίσματος 12% επί του κεφαλαίου;

> Υπό το βάρος των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ πολλά αλλάζουν για τις εγχώριες τράπεζες που εμπορεύονται χρυσό σε φυσική μορφή! Σε τι είδους λογαριασμούς κατατίθεται-φυλάσσεται το κίτρινο μέταλλο; Σε ποιο κονδύλι των ισολογισμών τους καταγράφεται; Επιβαρύνει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα;

> Αρνητικό και πάλι το ισοζύγιο! Μπορεί το εργατικό κόστος να μειώθηκε σημαντικά, ωστόσο το αντίστοιχο των πρώτων υλών ενισχύθηκε, με αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας να παραμένει ακριβή υπόθεση για τους λίγους ενδιαφερομένους.

> Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Όλοι οι ειδήμονες που μέχρι πρότινος θριαμβολογούσαν για την πρόσβαση των μαγαζιών τους στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA είναι σήμερα εκείνοι που τον δαιμονοποιούν, αναζητώντας μείωση του κόστους δανεισμού τους μέσω της αντικατάστασής του από το νέο «φρούτο» του funding gap.

> Και όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται! Δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η ανάκτηση των 9,2 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για κονδύλια γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκαν, όπως οι εκπρόθεσμες πληρωμές, οι υπερβάσεις ανώτατων ορίων, ο καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας και οι υπερβάσεις δημόσιας αποθεματοποίησης.

> Μετρημένες στα δάχτυλα! Πόσες από τις πάλαι ποτέ κραταιές εισηγμένες, που στο πρόσφατο παρελθόν μοίραζαν αφειδώς μέρισμα στους μετόχους τους, είναι σήμερα σε θέση να επαναλάβουν αυτού του είδους την πολιτική παροχών;

> Δεν ξέρουμε αν αυτού του είδους η στρατηγική είναι η πλέον ενδεδειγμένη! Στις ζημίες τους φαίνεται να προσβλέπουν οι Olympic Air και Aegean προκειμένου να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταξύ τους επιχειρηματική συμφωνία.


Σχολιάστε εδώ