WPP: Ταυτόχρονη συμμετοχή σε διαφημιστικές AGB

Ποιος ήλεγχε την εταιρεία που ευθύνεται για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κανάλια; Ποιος έδινε το «πράσινο φως», όταν οι βεβαιώσεις που κατέθεταν οι μέτοχοι ήταν ψεύτικες και παράνομες;

Η δίωξη και η εισαγγελική έρευνα απέδειξαν αυτό που το «Π» επίμονα αποκάλυπτε τα τελευταία χρόνια. Ένα στημένο «μαγαζί γωνία», με διαπλεκόμενες σχέσεις στην αγορά τηλεοπτικών καναλιών και διαφημιστικών εταιρειών, που επηρέαζαν και κατηύθυναν τις διαφημίσεις, εξύψωναν ή καταρράκωναν επαγγελματίες της τηλεόρασης, καθόριζαν γούστα και προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού.

Αποδείχθηκε ότι όλες οι δηλώσεις στο μητρώο επιχειρήσεων του υπουργείου Επικρατείας και του ΕΣΡ ήταν ψεύτικες. Ότι δηλαδή διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία και δεν έχουν δοσοληψίες με διαφημιστικά κεφάλαια, όπως ο νόμος ρητά απαγορεύει. Η αλήθεια ήταν διαφορετική και το γνώριζαν όλοι. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη, όπως και το αρμόδιο ΕΣΡ, το οποίο ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ελέγχει τα ψεύτικα στοιχεία των μετόχων.

Τώρα που η υπόθεση ξέσπασε πρέπει να ανακληθεί άμεσα η άδεια από την εταιρεία μετρήσεων. Να λειτουργήσει ανεξάρτητη αρχή μετρήσεων τηλεθέασης με τη συμμετοχή του ΕΣΡ, το οποίο θα εφοδιασθεί με τα αναγκαία ελεγκτικά μέσα. Μπορεί να έχει συμμετοχή και η κρατική τηλεόραση. Τα προγράμματα της ΕΡΤ να εξαιρεθούν από τη μέτρηση τηλεθέασης. Ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης είναι να προστατεύει και να προάγει τον πολιτισμό και όχι να μιμείται σαν πίθηκος την εμπορική ιδιωτική τηλεόραση.

Σημειώνουμε ότι μέχρι το 2002 η AGB δεν μπορούσε να ενταχθεί στο μητρώο επιχειρήσεων του τότε υπουργείου Τύπου, επειδή ακριβώς στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχε η Δέλτα Singular και μέτοχος του Mega Channel. Η εταιρεία θεσμικά δηλαδή ήταν ανύπαρκτη. Κι όμως οι μετρήσεις της μετατράπηκαν στο κοινό νόμισμα της αγοράς, του πολιτισμού και των προτιμήσεων των Ελλήνων.

Μετά το 2002 αίφνης οι πόρτες του υπουργείου και του μητρώου άνοιξαν και με ψεύτικες δηλώσεις, όπως αποδεικνύεται τώρα και από την εισαγγελική έρευνα, η εταιρεία AGB απέκτησε τον μανδύα της θεσμικής νομιμότητας.

Αλλά η διαπλοκή της ισχύος συνεχίζεται ως σήμερα, καθώς η AGB πέρασε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Cavendish Square Holding BV, η οποία ανήκει στον κολοσσιαίο όμιλο παροχής επικοινωνιακών υπηρεσιών (και όχι μόνο) WPP Group plc.

Στην Ελλάδα ο Όμιλος WWP δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της:

– Geo-young & Rubricam Advertising ΑΕ (62%, διαφήμιση)
– Movielab ΑΕ (66,4%, διαφήμιση)
– Publicom ΗiΙI & KnowIton ΕΠΕ (66,4%, δημόσιες σχέσεις)
– Red Cell Europe Advertising ΑΕ (66,4%, διαφήμιση)
– Research InternationaI Hellas ΑΕ (100%, έρευνα αγοράς)
– The Media Edge ΑΕ (62%, αγορά χώρου και χρόνου)
– WCI Advertising ΑΕ (60,4%, απευθείας προώθηση και μάρκετινγκ)
– Pan Mail Advertising (51%, απευθείας προώθηση και μάρκετινγκ).

Ταυτόχρονα ο Όμιλος WWP έχει και μειοψηφική συμμετοχή στις:
– Aspect Advertising ΑΕ (12,25%)
– Bold Advertising ΑΕ (25%)
– Mindshare ΑΕ (45,7%)
– Greek Media Group (11,78%)
– ΤΑΒ Hellas (44%)
– ΤΜΡ Hellas (25%).

Η AGB Holding Spa είναι η μητρική της AGB Hellas. Εξαγοράστηκε όμως, θυμίζουμε, κατά 100% από την Cavendish, εταιρεία συμμετοχών της WWP.

Το 2003 ο Όμιλος AGB, μέσω της θυγατρικής του ΤΑΜ Holding BV, απέκτησε από τη Δέλτα Singular το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της AGB Hellas, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι οι Σταύρος Λεούσης (18%) και lωάννης Αναστασάκος (5%).

Η AGB Hellas συμμετέχει στις:

– Media Services ΑΒΕΕ (30%). Οι λοιποί μέτοχοι είναι η εταιρεία Golden Symbol Investments ΕΠΕ με 51,01%, ο Μαρίνος Λιάκος με 11,50%, ο Κυριάκος Ανδρέου με 2,88%, ο Μάριος Ανδρέου με 2,37% και ο Κωνσταντίνος Ξουρής με 2,24%.
– Οργανωτική ΑΕ (80%). Η Παρασκευή Μόσχου κατέχει το υπόλοιπο 20%.
– AGB Cyprus (60%)
– AGB Data Research (95,96%)
– AGB Bulgaria (υπό ίδρυση, 100%).

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως δύο φορές, με διαφορετικές κυβερνήσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως», ανακαλύπτοντας ανταγωνισμό, με τη συμμετοχή μίας και μόνο εταιρείας. Κατά την επιτροπή, «η AGB Hellas, κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά μέτρησης τηλεθέασης, αλλάζει καθεστώς ελέγχου μέσω της υπό εξέταση συγκέντρωσης, γεγονός το οποίο ουσιαστικά δεν αναμένεται να περιορίσει τον ανταγωνισμό περαιτέρω στη σχετική αγορά της μέτρησης τηλεθέασης. Επιπλέον, από τα πραγματικά περιστατικά εκτιμάται ότι δεν ενισχύεται η προϋπάρχουσα δεσπόζουσα θέση αυτής στη σχετική αγορά της μέτρησης τηλεθέασης».

Είναι ταυτόχρονα προς διερεύνηση ο ρόλος του ΕΣΡ αλλά και η στάση των κυβερνήσεων που αποδέχονταν το καθεστώς της AGB. Είναι ενδεικτικό πως το 2002, σε σχετική αναλυτική ερώτηση του πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, ο πρώην υπουργός Χ. Πρωτόπαπας αναφερόταν στο ΕΣΡ και την Επιτροπή Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης, ανακοινώνοντας πως η AGB είχε κάνει αίτηση εγγραφής στο σχετικό μητρώο. Λίγο καιρό αργότερα εγκρίθηκε η αίτηση.


Σχολιάστε εδώ