Τα ρομπότ, οι μεγάλοι χορηγοί της ανεργίας

Τα ρομπότ, οι μεγάλοι χορηγοί της ανεργίας


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Την περασμένη εβδομάδα, μια συστημική τράπεζα πραγματοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ενός ρομπότ σε ένα κατάστημά της. Αν και έγινε σε «νεκρή ώρα», οι εργαζόμενοι προβληματίστηκαν.

Το πρόσφατο επίτευγμα της DeepSeek στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελεί ούτε εξαίρεση ούτε θαύμα, αλλά μάλλον το τελευταίο ορόσημο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα. Ανάλογα βήματα έχουν κάνει και οι Αμερικανοί προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ στο παιχνίδι της AI μπαίνουν δυναμικά Ινδοί και Ιάπωνες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιτυχία της DeepSeek συνδέεται με το μοναδικό επιχειρηματικό τοπίο της Κίνας, που απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή και υψηλότερη εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, προβλέπουν μια μετατόπιση της εστίασης της κινεζικής AI από τα θεμελιώδη μοντέλα στην ανάπτυξη εφαρμογών, με έμφαση στα οικοσυστήματα ανοικτού κώδικα. Αυτή η μετάβαση αναμένεται να μειώσει το κόστος των ιδρυτικών μοντέλων και να επιταχύνει την ανάπτυξη προσαρμοσμένων εφαρμογών, καθιστώντας την ανάπτυξη της AI πιο ανταγωνιστική, λόγω της ευκολίας αναπαραγωγής των μοντέλων με μειωμένο κόστος.

Το DeepSeek είναι ένα γλωσσικό μοντέλο που σχεδιάστηκε με στόχο να υπερβαίνει την απόδοση που θα αναμενόταν από το μέγεθός του. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, το DeepSeek υιοθετεί μια πιο ελαφριά, αποδοτική και οικονομικά προσιτή προσέγγιση, επιτρέποντας τη λειτουργία του σε μικρότερη κλίμακα, χωρίς την ανάγκη ανάπτυξης τεράστιων υποδομών επεξεργασίας.

Το DeepSeek προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ιδίως για οργανισμούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να επενδύσουν σε πανάκριβα data centers. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα εκτέλεσης σε μικρότερες συσκευές, όπως προσωπικοί υπολογιστές ή ακόμα και laptops, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ποικίλες εφαρμογές.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται προσβάσιμη σε μικρούς χρήστες, ενώ μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο μόνο μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ήδη η Alibaba κυκλοφόρησε το Qwen2.5-Max, ένα προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνά κατά πολύ το DeepSeek.

Μπορεί να δημιουργεί κείμενα, εικόνες, βίντεο, να εκτελεί κώδικα, ακόμη και να πραγματοποιεί αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι η καθημερινότητα θα πάρει άλλους ρυθμούς, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει για τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι αναλυτές παρατηρούν ότι τα νέα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν την δουλειά πέντε εργαζομένων ταυτόχρονα, χωρίς να δίνουν έμφαση στα… εργασιακά δικαιώματα.

Άρα, καλύτερη ζωή και περισσότεροι άνεργοι; Θα δείξει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: Gerd Altmann from Pixabay


Σχολιάστε εδώ