Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Προκλητική η ευρωπαϊκή υποκρισία με την Τουρκία

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Προκλητική η ευρωπαϊκή υποκρισία με την Τουρκία


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν καταπατά, για μία ακόμη φορά, κάθε έννοια δικαίου στην Τουρκία, συλλαμβάνοντας και οδηγώντας στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους και έχοντας βγάλει στους δρόμους δεκάδες εκατομμύρια τούρκους πολίτες, ο ίδιος ο Ερντογάν δηλώνει προκλητικά πως «η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία» και πως οι Ευρωπαίοι το έχουν αντιληφθεί.

Μιλώντας πρόσφατα στην Άγκυρα, ο καθεστωτικός ηγέτης είπε: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να προωθήσει τις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ένωση, στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού. Φυσικά, αυτήν τη βούληση δεν μπορεί να την επιδείξει η Τουρκία μόνη της. Είναι σημαντικό να υπάρχει η ίδια βούληση και στους συνομιλητές μας. Πιστεύω ότι η συνεπής στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας θα καθοδηγήσει τις πολιτικές των ευρωπαίων ομολόγων μας».

Στην ουσία, ο Ερντογάν λέει προκλητικά στην Ευρώπη «με έχετε ανάγκη».

Πρόσφατα, με τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαμε τον πλήρη σχεδιασμό για τη νέα ευρωπαϊκή κοινή άμυνα με τη γενική ονομασία «Ετοιμότητα 2030».

Αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά – Καταστροφικοί χειρισμοί από την κυβέρνηση

Ο σχεδιασμός αυτός έχει δύο κύριες συνισταμένες:

– Αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία προκειμένου να παράγει περισσότερα όπλα / εξοπλισμό.
– Εστίαση της άμυνας προς τη μία κυρίαρχη απειλή, δηλαδή αυτή που προέρχεται από τη Ρωσία.

Και εδώ είναι το οξύμωρο.

Ενώ η Ευρώπη θεωρεί τη Ρωσία ως τη μείζονα απειλή για την κυριαρχία της, η Ελλάδα προσλαμβάνει ως κατ’ εξοχήν απειλή για την ασφάλειά της την Τουρκία.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Η Λευκή Βίβλος αλλά και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν περιέχουν καμία δέσμευση των κρατών-μελών να συνδράμουν άλλο κράτος μέλος ΕΕ που αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή. Κάνουν αναφορά μόνο στην Ουκρανία. Αγνοούν, δηλαδή, πλήρως, τόσο η Λευκή Βίβλος όσο και τα συμπεράσματα, τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 [7] Συνθήκης Λισαβόνας, ΣΕΕ).

Για το τέλος υπάρχει και κάτι που κάνει τα πράγματα εξόχως χειρότερα.

Η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα θέλει να βάλει την Τουρκία από το παράθυρο στην αμυντική βιομηχανία και να της δώσει δισεκατομμύρια για όπλα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα το θέμα της χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών, αν και είναι μία από τις χώρες-μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες δαπάνες, γιατί απειλείται από την Τουρκία.

Η υποκρισία των Ευρωπαίων στο έπακρο, με τον ελληνικό τραγέλαφο στην εξωτερική μας πολιτική να προβληματίζει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ