
Εφιαλτικό το πρόβλημα της στέγης για χιλιάδες νέους
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η παρούσα κυβέρνηση έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης των νέων. Οι παρεμβάσεις μέχρι σήμερα αφορούσαν τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», ενώ τώρα ήρθε και η σειρά του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
Επισήμως, διακηρύσσεται ότι το σχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει απόθεμα κοινωνικών κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται με όρους οικονομικά προσιτούς στους δικαιούχους, μέσα από τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, μέσω του προγράμματος θα ανεγερθούν περί τις 2.500 κατοικίες σε οικόπεδα του Δημοσίου και θα αξιοποιηθούν και 1.600 κενά ακίνητα, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, στα οποία θα στεγαστούν σε πρώτη φάση έως 5.000 νέοι / ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών, με κοινωνικά, φυσικά, κριτήρια.
Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Θα προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός, ο οποίος θα καλεί τους κατασκευαστές να πάρουν ένα οικόπεδο που ανήκει στο Δημόσιο, ώστε να χτίσουν. Ο κατασκευαστής δεν θα παίρνει στην ιδιοκτησία του τους τίτλους του ακινήτου, αλλά θα μπορεί να το αξιοποιεί για τουλάχιστον 49 χρόνια, ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο διαγωνισμός. Η κυριότητα του ακινήτου θα συνεχίσει να ανήκει στο Δημόσιο.
Μετά την ανέγερση των κατοικιών, ένα μέρος των διαμερισμάτων, κοντά στο 60% – 70%, θα αξιοποιείται για μίσθωση με τιμές αγοράς και τα μισθώματα θα τα λαμβάνει ο κατασκευαστής. Το υπόλοιπο 30% – 40% θα οδεύει προς τη λεγόμενη «κοινωνική μίσθωση», θα διατίθεται δηλαδή σε ευάλωτους με ενοίκιο αρκετά χαμηλότερο από τις τιμές αγοράς. Για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, θα υπάρξει ειδική ποσόστωση για τους πολύτεκνους, ενώ θα περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την κατηγορία και οι τρίτεκνοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προβλέπεται και η δυνατότητα ενοικίασης με εξαγορά.
Το πρόγραμμα ξεκινά, κυρίως, με ακίνητα που ανήκουν στη ΔΥΠΑ, η οποία και θα αναλάβει να προωθήσει διαδικαστικά την όλη διαδικασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν περίπου 100 ακινήτων εντός σχεδίου, το ένα τρίτο από αυτά στην Αττική, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων.
Επιπλέον, στη ΔΥΠΑ έχουν μεταβιβαστεί 11 ακόμη οικόπεδα από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Παιανία, το Μαρούσι, αλλά και στην περιφέρεια, όπως στη Λάρισα, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική και στην περιοχή της Θράκης.
Αυτές είναι οι επίσημες ανακοινώσεις και η αγορά τις ακούει με προσοχή. Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα;
Γιατί στο οξυμμένο πρόβλημα της αναζήτησης στέγης αυτός που ψάχνει να βρει ένα σπίτι αδυνατεί να κατανοήσει το πολυδαίδαλο Ελληνικό Δημόσιο και το πώς λειτουργεί. Αν δεν προωθηθούν οι διαδικασίες τάχιστα, η κυβέρνηση θα κάνει μία τρύπα στο νερό…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ