
Τσικνοπέμπτη: Ένα πατροπαράδοτο έθιμο που οι ρίζες χάνονται στο χρόνο
Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στο χρόνο. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντικές οπότε η Πέμπτη θεωρείται μια μέρα όπου ο πιστός μπορεί να καταναλώσει ό,τι θέλει.
Την Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν κρέας και μάλιστα ότι τους έχει απομέινει διότι ακολουθεί η Κυριακή των Αποκρέω που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.
Η παράδοση μας πληροφορεί πως το κρέας θα ψηθεί με λίγο λίπος επάνω του ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι η μέρα είναι εορταστική με επισκέψεις απο σπιτί σε σπίτι ή σε εστιατόρια και ταβέρνες όπως έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.,
Με την Τσικνοπέμπτη αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν την προέλευση αυτού του εθίμου χάνεται στην αρχαιότητα και συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που είχαν ως ιεροτελεστία το φαγοπότι και το γλέντι για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
- Πρώτο «τεστ» της Εθνικής γυναικών στην Τσενγκντού κόντρα στην Ιταλία για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά
- Ζωντανά: Η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών
- Τι ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου
- Καραμέρος: Το Πάσχα θα είναι το ακριβότερο όλων των εποχών λόγω των καρτέλ της αισχροκέρδειας (vid)
- Mega: Δυναμική επικράτηση με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Άρσεναλ
- Τα NBA Playoffs κάνουν «τζάμπολ» στην Cosmote TV
- Ο Αθήνα 984 τιμάει τον Αλέξη Πολίτη
- Δευτέρα του Πάσχα ο Μάκης Τσέλιος στο «ΕQ»
- Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανά από ιστορικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης στον skai.gr
- Επίσκεψη του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και συζητήσεις με εμπόρους για την κίνηση στην αγορά – «Ανεβασμένοι οι τζίροι, μικρότερες οι ποσότητες», ένα από τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους εμπόρους»