Τους… κρέμασαν στα μανταλάκια επειδή αγνόησαν τη γραφειοκρατία για να σώσουν ανθρώπους

Τους… κρέμασαν στα μανταλάκια επειδή αγνόησαν τη γραφειοκρατία για να σώσουν ανθρώπους

• Νομοθετική ρύθμιση απαλλάσσει τους διοικητές νοσοκομείων που παραβίασαν διατάξεις για να μην εκτεθεί ο κρατικός μηχανισμός την περίοδο του Covid και αποκαθιστά την αδικία

Eπειδή ζούμε στη χώρα του παραλόγου, ό,τι και να συμβεί δεν μας φαίνεται παράξενο. Όμως, αυτό που έγινε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» την περίοδο του κορονοϊού, που αποδείχθηκε ευεργετικό για εκατοντάδες ασθενείς, αλλά επειδή ξεπερνούσε την κρατική γραφειοκρατία θεωρήθηκε παράνομο και οδήγησε σε αποπομπή τον τότε διοικητή του νοσοκομείου, μας ξεπερνάει. Το χειρότερο είναι ότι ενώ ο υπουργός Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση, αποκατέστησε την αδικία, κατηγορείται από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ότι… κάνει ρουσφέτια

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στις αρχές του 2021, όταν ο Covid είχε βάλει όλη την ανθρωπότητα και φυσικά και την Ελλάδα σε… καταστολή, όπως θυμόμαστε, για να μπει κάποιος σε νοσοκομείο για θεραπεία, χειρουργείο, έλεγχο κ.λπ., έπρεπε να κάνει μοριακό τεστ.

Τα δείγματα μεταφέρονταν από το κάθε νοσοκομείο στο «Αττικό», το οποίο έδινε τις απαντήσεις σε 78 ώρες. Αυτό το διάστημα, όμως, ήταν υπερβολικά μεγάλο για το «Μεταξά», καθώς οι ασθενείς του είναι καρκινοπαθείς και αν χαθεί μία θεραπεία ή αν δεν γίνει ένα χειρουργείο, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή. Όμως, στο διάστημα των τριών ημερών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα υπήρξαν ασθενείς που κινδύνευσαν γιατί έχασαν κρίσιμες θεραπείες, ακριβώς επειδή δεν είχαν πάρει εγκαίρως τις απαντήσεις από τα μοριακά τεστ που είχαν κάνει.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να σωθούν ζωές, που απειλούνταν από τις καθυστερήσεις, ο υπεύθυνος της Μονάδας Μοριακής Ιστοπαθολογίας ζήτησε να γίνονται εκεί οι αναλύσεις και να δίδονται οι απαντήσεις στα μοριακά τεστ, αφού υπήρχε ο εξοπλισμός, η δυνατότητα και η υποδομή. Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου γνωμοδότησε θετικά και το αίτημα εγκρίθηκε από το ΔΣ του «Μεταξά» και το ΚΕΔΥ. Φυσικά, για όλα αυτά είχε ενημερωθεί η 2η ΥΠΕ, η οποία δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση, ούτε ζήτησε ποτέ από το νοσοκομείο να συνεχίσει να στέλνει τα δείγματα στο «Αττικό».

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η επαναφορά της κανονικότητας στην πραγματοποίηση χειρουργείων και θεραπειών για τους ανοσοκατεσταλμένους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και ο δραστικός περιορισμός νόσησης με Covid-19 εντός του νοσοκομείου, καθώς λόγω της αυστηρότερης προληπτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε, μετά από συστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Λοιμώξεων αλλά και έμπειρων ογκολόγων – παθολόγων, για τη διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης PCR από το προσωπικό, εντός του 2021 διαγνώστηκαν έγκαιρα 500 θετικά περιστατικά στο προσωπικό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις μετάδοσης του ιού σε ασθενείς και λοιπό προσωπικό.

Για όλα αυτά ήταν απολύτως ενημερωμένη η προϊσταμένη αρχή (2η ΥΠΕ), οι δε τιμές στις οποίες αγοράστηκαν τα αντιδραστήρια ήταν από τις χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που προμηθεύονταν άλλοι φορείς την περίοδο εκείνη.

Χαρακτηριστικό της σωστής χρήσης όλων των υλικών είναι το γεγονός ότι όσα PCR αγοράστηκαν τόσα τεστ έγιναν, και, βέβαια, για τα αποτελέσματά τους ενημερωνόταν ανελλιπώς το υπουργείο Υγείας, όπως γινόταν με όλα τα τεστ.

Η οποιαδήποτε απόφαση λήφθηκε για άμεση προμήθεια υλικού είχε ως γνώμονα την υγεία των ασθενών, την προστασία του προσωπικού και των ασθενών και τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το δημόσιο χρήμα.

Επειδή ο διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Τουμπέκης έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην προκύψουν –λόγω των καθυστερήσεων– προβλήματα στους ασθενείς, βρέθηκε… κατηγορούμενος μαζί με άλλα τρία μέλη του ΔΣ, καθώς παραβιάστηκαν κάποιες διαγωνιστικές διαδικασίες επειδή οι χρόνοι πίεζαν ασφυκτικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον έπαυσε από διοικητή, χωρίς να ψάξει να δει τι έγινε, χωρίς να διερευνήσει το παραμικρό και φυσικά με μια αστεία πρόφαση. Έτσι, επειδή το ανέβασαν κάποια sites, που ξαφνικά έγιναν αντιπολιτευόμενα.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Ε­ποπτείας και Ελέγχου, αναφέρονται σε μη τήρηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και δεν κάνουν ούτε υπόνοια ούτε αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή υποψία περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή για υπερβολικές χρεώσεις στα προμηθευθέντα υλικά.

Ακριβώς επειδή οι όποιες παρατυπίες έγιναν στα νοσοκομεία που έβγαζαν αποτελέσματα μοριακών ελέγχων έγιναν για να μη διακινδυνεύουν ασθενείς και να α­ντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά και επειδή όλοι γνωρίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, που κυριαρχεί στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός υγείας Άδωνης Γεωργιάδης έκανε νομοθετική ρύθμιση με την οποία νομιμοποιούσε όλες τις προμήθειες που είχαν γίνει στα νοσοκομεία για τον Covid-19. Και, φυσικά, η ρύθμιση απαλλάσσει τα στελέχη όλων των νοσοκομείων που είχαν τιμολόγια με είδη Covid. Εξυπακούεται πως η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ, καθώς αφορά γεγονότα που έγιναν την περίοδο του κορονοϊού. Επίσης, η ρύθμιση αυτή δεν είναι καινούργια, ούτε πρωτοφανής, αφού υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις που είχαν θεσπιστεί από το 2011, την ισχύ των οποίων ουσιαστικά παρατείνει.

Έτσι, αποκαταστάθηκε μια χρόνια αδικία, η οποία είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ανθρώπους που μπήκαν μπροστά για να προστατεύουν την αξιοπιστία του ΕΣΥ και του κρατικού μηχανισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ