
Τι θα γίνει με τους εποχικούς πυροσβέστες;
Η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη να συνεπικουρούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Σωματείου Συμβασιούχων πυροσβεστών, έχει ένα καλό αλλά και ένα ελάττωμα.
Το καλό είναι ότι αυξήθηκαν οι θέσεις, το αρνητικό, όμως, που εξουδετερώνει το θετικό, είναι πως δεν προσμετράται ως κριτήριο επιλογής η προϋπηρεσία, αφού μπαίνει και ηλικιακός… κόφτης. Δηλαδή, οι… μπαρουτοκαπνισμένοι εποχικοί πυροσβέστες, που είχαν πάρει μέρος με αυτοθυσία στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας, της Δαδιάς κ.λπ., που έχουν εμπειρία και γνώση, θα μείνουν έξω γιατί θα έχουν περάσει το ηλικιακό όριο που τίθεται. Σίγουρα το όριο πρέπει να μπαίνει, γιατί ένας 60χρονος δεν μπορεί να ανεβαίνει στα βουνά και να σβήνει φωτιές, όμως, ένας 41 χρόνος που έχει πάρει μέρος στις μεγάλες φωτιές του 2021 και του 2022 δεν μπορεί τώρα να θεωρείται ακατάλληλος, επειδή ξεπέρασε κατά έναν χρόνο το ηλικιακό όριο που θέτει η προκήρυξη.
Θα μπορούσε να υπάρχει όριο για τους νέους, που δεν έχουν ξανακάνει πυρόσβεση, τους παλιούς όμως, εκείνους που τραβήχτηκαν τόσα χρόνια στα βουνά και ξέρουν τι θα κάνουν σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να τους πετάξουν σαν… στυμμένες λεμονόκουπες.
Έχουν δώσει πολλά και έχουν αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, που τους καθιστούν όχι απλά χρήσιμους αλλά και απαραίτητους στον… πόλεμο που γίνεται κάθε καλοκαίρι με τις φωτιές. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να τους πετάμε έξω γιατί ξεπέρασαν το ηλικιακό όριο κατά μερικούς μήνες.
Εδώ, με κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων στους δήμους γίνεται… το έλα να δεις. Χιλιάδες από αυτούς έχουν μείνει, με δικαστικές παρατάσεις, επί… πενταετία, ακλόνητοι στις θέσεις τους γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με τα έγγραφα που καταθέτουν οι δήμοι στα δικαστήρια, οι εποχικοί πυροσβέστες όμως καθίστανται αυτομάτως… άχρηστοι μόλις συμπληρώσουν ένα όριο ηλικίας.
Αυτοί δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Οι φωτιές, δηλαδή, σύμφωνα το κράτος, δεν ξανανάβουν, οπότε δεν είναι διαρκής και πάγια η ανάγκη της ύπαρξης αυτών των πυροσβεστών, τους οποίους διώχνουν λόγω ηλικίας; Πού είναι, λοιπόν, η ίση μεταχείριση των πολιτών από το κράτος; Οι συμβα-σιούχοι των ΟΤΑ να μονιμοποιούνται και οι της Πυροσβεστικής να μένουν εκτός; Πότε τελικά θα κατανοήσει αυτή η χώρα πως δεν… σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ