
θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Μία απ’ τα ίδια…
Με… δημοκρατικές διαδικασίες έγιναν και πάλι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρων και μελών στην Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης».
Για άλλη μία χρονιά, τον πρόεδρο θα κάνει ο γνωστός Χαμπίπογλου, καθώς δεν υπήρχε κάποια άλλη υποψηφιότητα…
Ο εκ νέου πρόεδρος έκανε τον απολογισμό της τετραετίας που πέρασε, η οποία στηρίχθηκε στη γνωστή τακτική κατασυκοφάντησης της χώρας μας, συνοδεία ψευδών στοιχείων και περίεργων απαιτήσεων…
Και σε αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος εγκάθετος έκανε χρήση του όρου «αυτόνομος / αυτονομία», τον οποίο υιοθετούν όλα αυτά τα «παιδιά», όταν μίλησε για σχολεία εντός της ελληνικής επικράτειας…
«Δεν θα σταματήσουμε», τόνισε, «μέχρι να πάρουμε τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρήσαμε μέχρι σήμερα, πάντα πολεμούσαμε»…
Μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε η συμμετοχή της «Ομοσπονδίας» στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γλωσσικής Ισότητας, ενώ… όλοι μαζί (ποιοι όλοι, δεν είναι σαφές) ομόφωνα έκαναν δεκτό το κάλεσμα προς το κοινό (προφανώς της γενικής συνέλευσης) «για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η… ‘‘τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης’’ στον τομέα της εκπαίδευσης»…
Η φασιστική διάθεση συνεχίστηκε με την υπογράμμιση ότι «η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα (σ.σ.: Δουλεύοντας για την τουρκική γλώσσα, φυσικά, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από ΡΟΜΑ και Πομάκους…) είναι θεμελιώδες δικαίωμα της ‘‘τουρκικής κοινωνίας’’ (σ.σ.: για να γίνει μια… τέτοια κοινωνία)» και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να θέσει τέλος σε όλες τις πρακτικές που αποσκοπούν στην εξάλειψη ‘‘της εκπαιδευτικής αυτονομίας της τουρκικής κοινωνίας’’ (σ.σ.: για να το εμπεδώσουμε και να καταγραφεί στα πρακτικά…) που… διασφαλίζεται από τις συνθήκες και να ανακατανεμηθεί αυτή η αυτόνομη δομή στην εκπαίδευση».
Πολλή φασαρία…
Τελικά, ο «αθόρυβος εποικισμός», όπως εκφράστηκε από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον Φεβρουάριο του 2025 στο οικονομικό φόρουμ για την Περιφέρεια ΑΜΘ, έπαψε να είναι τέτοιος, ύστερα από τα αθηναϊκά δημοσιεύματα αλλά και την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι πρόκειται να… ξαναχτυπήσουν από αύριο, με θέμα τη (λαθρο)μετανάστευση…
Στη Ροδόπη, πια, άρχισαν να μιλούν μέχρι και οι δήμαρχοι, αν και όλα αυτά τα χρόνια που συντελείτο το «έγκλημα» όλοι σφύριζαν αδιάφορα.
Πάντως, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Απόστολος Ιωάννου –ενός παραλιακού, κατά το ήμισυ δήμου– σημειώνει πως η αύξηση των αγορών σπιτιών σε χωριά ακόμη και της ενδοχώρας της Ροδόπης, όπως ο Ίμερος, η Ξυλαγανή, οι Προσκυνητές και άλλα, είναι πρωτοφανής και πως μόνο τους τελευταίους μήνες αγοράστηκαν περίπου 50 ακίνητα, κυρίως από άτομα βουλγαρικής καταγωγής αλλά και Τούρκους. Επιπλέον, στην παραλιακή ζώνη του δήμου, μήκους 27 χιλιομέτρων, κατασκευάζονται περίπου 15 – 20 ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα τουριστικά ακίνητα, τα οποία ανήκουν σε άτομα από τις ίδιες χώρες…
Και κάπως έτσι σε πιάνει κρύος ιδρώτας, αν σκεφτείς τι γίνεται στο… πολυφημισμένο Φανάρι, στα όρια του Δήμου Κομοτηνής, αλλά ο αρμόδιος δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης συνεχίζει, προφανώς, να θεωρεί ήσσονος σημασίας την εξαγορά από βουλγαρικά και τουρκικά funds της ελληνικής γης, και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές και με όλες τις διευκολύνσεις προς τους συγκεκριμένους αγοραστές από πλευράς ελληνικού κράτους…
Ίδια η εικόνα και στον Έβρο, ίδια και απαράλλακτη με αυτήν στη Ροδόπη και η εικόνα της Ξάνθης, ιδιαίτερα στον παραθαλάσσιο Δήμο Αβδήρων, όπου, σύμφωνα με φωνές της περιοχής, γίνεται το πιο φανταχτερό και νομιμοφανές… πλιάτσικο.
Πάντως, σημαντική θα πρέπει να χαρακτηριστεί η παρέμβαση για το ίδιο θέμα από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Ορεινής Περιοχής Νομού Ξάνθης, με έδρα το πομακοχώρι Πάχνη. Σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Το τελευταίο διάστημα γράφονται διάφορα για μαζικές αγορές ακινήτων από επιχειρηματίες ή απλούς πολίτες της γειτονικής χώρας στη Θράκη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους αρμοδίους.
Αυτό, όμως, που απασχολεί τους απλούς πολίτες εδώ είναι όχι μόνο το ποιοι ξένοι έρχονται και επενδύουν στη Θράκη, οι οποίοι παρεμπιπτόντως μπορεί να δημιουργούν και θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως ποιοι Έλληνες πολίτες φεύγουν από τη Θράκη, η οποία αδειάζει από το γηγενή της πληθυσμό και μαραζώνει.
Πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται συγκεντρωμένο γύρω από την πρωτεύουσα. Η ακριτική περιφέρεια δεν φαίνεται ελκυστική ούτε για επενδύσεις, ούτε για διαμονή. Τα ναυπηγεία της βόρειας Ευρώπης δεν μπορεί να είναι για πάντα η αιμοδοσία της ορεινής περιοχής, ούτε αυτό είναι αναπτυξιακό μοντέλο για τους νέους μας.
Η φύση απεχθάνεται τα κενά (ιδίως τα δημογραφικά) και καλό θα ήταν να τα γεμίσουμε εμείς πριν προλάβουν άλλοι».
Πάντα το θέμα ήταν τι κάνουμε εμείς…
Μεγάλη αναταραχή ξέσπασε στη Θράκη, καθώς κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα για την πιθανότητα να υπάρξει «πανεπιστημιακή διείσδυση» της Τουρκίας στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, και δη της Θράκης.
Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού της Αλεξανδρούπολης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας «απομακρυσμένο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
Ο πρώην υπουργός επισήμανε, ουσιαστικά, ότι δεν συμφέρει την Τουρκία μια τέτοια επένδυση, με δεδομένο ότι λίγα χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα είναι το γνωστό «Πανεπιστήμιο Θράκης», στην Αδριανούπολη, που έχει ήδη φοιτητές και από την ελληνική Θράκη…
«Για ποιον λόγο όμως να μπουν οι Τούρκοι στη διαδικασία να απλώσουν τόσα χρήματα, να πάρουν άδειες και να βρουν χώρο και εγκαταστάσεις για να στεγάσουν το Πανεπιστήμιο; Για να διδάξουν ποιους; Κάποιες δεκάδες μόλις φοιτητές, την ώρα που δίπλα ακριβώς υπάρχει το ‘‘Πανεπιστήμιο Θράκης’’. Να είμαστε ρεαλιστές, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε εντελώς άλλη βάση. Αυτά τα πανεπιστήμια θα ιδρυθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί εκεί θα έχουν την δυνατότητα να βρουν φοιτητές», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το κρίσιμο σημείο δεν είναι εάν οι Τούρκοι θα ιδρύσουν πανεπιστήμιο στην Ελληνική Θράκη –θεωρώ απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι δεν έχουν λόγο να το κάνουν–, το κρίσιμο σημείο είναι πώς θα στηριχτεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».
Ο κ. Συρίγος υπενθύμισε τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τη βελτίωση των κριτηρίων για τους δικαιούχους στεγαστικού επιδόματος και το θέμα της σιτίσεως, ούτως ώστε όποιος έρχεται στη Θράκη και φοιτεί εκεί να μην έχει να σκέφτεται θέματα που σχετίζονται με στέγαση και σίτιση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, απαιτείται όμως, όπως είπε, «συνεχής προσοχή και εγρήγορση».
Αναφέρθηκε και στο Τμήμα Ψυχολογίας, το οποίο ιδρύθηκε επί των ημερών του, επισημαίνοντας: «Ευελπιστώ ότι θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου στο Διδυμότειχο και θα μπορέσουμε να έχουμε και ένα νέο Τμήμα Λογοθεραπείας, κατά πάσα πιθανότητα. Πρώτα όμως πρέπει να γίνουν οι εγκαταστάσεις».
Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
- «Ο Τιμωρός» – Επεισόδιο 66: Ο Μάρκος διαφεύγει τον κίνδυνο αλλά οι εκτελεστές δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη…
- Μέγαρο… Eurovision
- Η νέα ΕΡΤ με πρόεδρο τον Γιάννη Παπαδόπουλο-Ενίσχυση με νέα πρόγραμμα και καλύτερο ERTFlix
- Παρεμβατικό Open
- Άρσεναλ-Παρί Σεν Ζερμέν & Μπαρτσελόνα-Ίντερ: Οι ημιτελικοί του UEFA Champions League παίζουν στην COSMOTE TV
- Ολυμπιακός-Ρεάλ και Παναθηναϊκός-Εφές στον bwinΣπορ FM
- Αναβιώνει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Κορίνθου μέχρι τα Μέγαρα
- θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Μία απ’ τα ίδια…
- Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι
- “Η Γη της Ελιάς” Επεισόδιο 132 – 4ος κύκλος: Η Βασιλική γυρίζει Ελλάδα – Οριστική η ρίξη Ιουλίας και Μάνου! Η Ασπασία θα διώξει τον Δημοσθένη;