θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Άρση ασυλίας Φερχάτ

θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Άρση ασυλίας Φερχάτ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Ροδόπης με τη Νέα Αριστερά κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, στις 13 Μαρτίου 2025, σχετικά με την έγκληση του δημοσιογράφου Νίκου Αρβανίτη για τις αξιόποινες πράξεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω διαδικτύου, όταν ο βουλευτής δεν έφερε βουλευτική ιδιότητα…

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο για τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεΐμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, η πλειοψηφία ήταν συντριπτική: Από τους 263 βουλευτές που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ ψήφισαν 227 και 36 κατά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έγκληση στρέφεται συνολικά σε 17 «εκπροσώπους» της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και οι τρεις βουλευτές.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η άρση ασυλίας και του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, αναφορικά με τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε σε βάρος του ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Τσίγκας, για τη γνωστή υπόθεση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου κόμματος, η οποία, επίσης, πέρασε κατά πλειοψηφία.

Μία όχι και τόσο ωραία ιστορία…

Ο κ. Οζγκιούρ Φερχάτ ήξερε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι πρόκειται και ο ίδιος να ακολουθήσει, μετά τους κ. Χουσεΐν Ζεϊ­μπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, τη διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του, γι’ αυτό και η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν αποτέλεσε έκπληξη για εκείνον. Αντιθέτως, είχε ήδη αρχίσει τους λεονταρισμούς…

Πρώτον, διατυμπάνιζε –και φρόντισε, βεβαίως, να καταγραφεί αυτό, πολύ πριν από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής– ότι εκείνος πρώτος ζητά (σχεδόν απαιτεί…) την άρση της ασυλίας του. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά, και αυτός και όλοι οι αυτόκλητοι εκπρόσωποι της μειονότητας: Στην κατασυκοφάντηση του αντιπάλου, προστρέχοντας στους… συναδέλφους του στη Βουλή, σε όσους, δηλαδή, πίστευε ότι έχει ιδεολογική πρόσβαση – να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ απείχαν από την ψηφοφορία. Πάντως, η διαφοροποίηση της κ. Νίνας Κασιμάτη, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, η οποία ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας, καταγράφεται ως ηχηρή, με αποδέκτη όχι, βεβαίως, τον κ. Φερχάτ…

Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος, πριν κατασταλάξει στη Νέα Αριστερά, υπήρξε πολιτευτής και βουλευτής (για λίγο) του ΣΥΡΙΖΑ και αγαπημένο παιδί του Αλέξη Τσίπρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εσωτερική εκτροπή στις εσωκομματικές του 2022, όπου, για να συμμετάσχει ο φαρμακοποιός από τον Ίασμο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, χρειάστηκε να παραιτηθεί ο Βασίλης Τραϊφόρος, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ με το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας (υπήρξε και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ στις εκλογές του 2014). Στη συνέχεια… εξαφανίστηκε και ο πρώτος επιλαχών Σπύρος Δέδογλου, (αυτοδιοικητικός και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο), αφού τελικά ο κ. Φερχάτ… τον κέρδισε με μία ψήφο – τι κι αν με τα πρώτα αποτελέσματα βρισκόταν στη 12η θέση… Τελικά, τα… επίσημα αποτελέσματα αυτών των εκλογών ανακοινώθηκαν με χαρακτηριστική (όσο και… αναγκαία, όπως φαίνεται) καθυστέρηση…

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 κατάφερε να… δικαιώσει τον πολιτικό του μέντορα (τον Αλέξη, ντε) και να κερδίσει την έδρα από τον μέχρι τότε βουλευτή Τάκη Χαρίτου.

Φυσικά, είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται τέτοιου τύπου νίκες, και όχι μόνο για τους εντός των τειχών, που γνωρίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει όλα αυτά τα χρόνια το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, προωθώντας συγκεκριμένες υποψηφιότητες και κόβοντας εκείνες που δεν εξυπηρετούν τον στόχο του…

Επίσης, γνωστό είναι ότι, προεκλογικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» για «ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου απέναντι σε συγκεκριμένο υποψήφιο στη Ροδόπη», ενώ και ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στον κ. Φερχάτ, τόνισε ότι «η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο (σ.σ.: όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ, ο οποίος εξελέγη στην Ξάνθη) προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Τα κριτήρια είναι γνωστά και δοκιμασμένα –άλλωστε, το πολιτικό σύστημα γνωρίζει– και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα… λούζονταν και συνεχίζουν να τα λούζονται, δυστυχώς, με νοσηρή απάθεια…

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί καμία έκπληξη η πορεία του συ­γκεκριμένου βουλευτή, ο οποίος αναχώρησε μαζί με τον ομοϊδεάτη του κ. Ζεϊμπέκ για τη Νέα Αριστερά, η οποία βρέθηκε ξαφνικά με «κότες που κάνουν χρυσά αυγά»…

Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου βουλευτή στην Ολομέλεια ήταν… γραμμένη και κομμένη στο γνωστό στυλ: Φρόντισε άμεσα να κατατάξει τον μηνυτή του στις τάξεις των… φασιστών, να εξαπολύσει απειλές περί των νόμιμων δικαιωμάτων του, να… εξάρει τον εαυτό του, καταχωρίζοντάς τον ως «εκπρόσωπο της περιοχής» (δεν μπόρεσε να αναφερθεί στη μειονότητα, προφανώς γιατί φοβήθηκε μήπως του ξεφύγει το «τουρκική», το οποίο χρησιμοποιεί, πάντα, ως επιθετικό προσδιορισμό) και στη συνέχεια να βγάλει στη σέντρα τον… Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, υποδεικνύοντας μάλιστα στο κόμμα του να τον μαζέψει, κατηγορώντας τον ότι κάνει κακό στη μειονότητα. Ήταν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης (εκείνη, όμως, ήταν ήδη θλιβερά αποπροσανατολισμένη), με στόχο την ενίσχυση του χάους που επικρατούσε, με την… αποφασιστική συμβολή της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία με τις τοποθετήσεις της ενίσχυσε παραδειγματικά το… μνημείο του εθνικού διχασμού (όχι ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν έβαλαν ένα χεράκι…).

Ατάκες και ερωτήματα

Σε αυτήν την επεισοδιακή συνεδρίαση μίλησε επί προσωπικού ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, υπενθυμίζοντας τη δημόσια καταγγελία του πρωθυπουργού το 2023, περί προώθησης του κ. Φερχάτ από ξένα κέντρα, ενώ αναφέρθηκε στα δύο ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, τον κ. Μουσταφά Μουσταφά και τον κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, τονίζοντας ότι είναι «αξιόλογοι συνάδελφοι και γνήσιοι αριστεροί», οι οποίοι, ωστόσο, δεν… προτιμήθηκαν από τον πρόεδρο, καθώς, όπως υπογράμμισε, «δεν είχαν αυτήν την τάση» (να ακολουθούν τις εντολές του προξενείου, δηλαδή)…

Έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας: «Έχουμε δημοκρατία, και στη δημοκρατία δίνουμε όλοι τη μάχη. Εγώ δεν είμαι δεσμευμένος, σαν αυτόν (τον Οζγκιούρ Φερχάτ), εγώ είμαι ελεύθερος. Απλά είναι τα πραγματάκια»…

Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του κ. Δουδωνή, ο οποίος επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ένα δημοκρατικό και πατριωτικό κόμμα, θέλει μια ελεύθερη και ακηδεμόνευτη θρησκευτική μειονότητα», ενώ απευθυνόμενος στο Σώμα ρώτησε: «Θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, κύριοι;»…
(Απάντηση δεν πήρε, πάντως…)

Ημέρα Μνήμης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους ξεκίνησε το «Μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923, με την εξαφάνιση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2006, με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, η απόφαση αυτή επισημοποιήθηκε και από τη Βουλή.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ