
Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Ποιοι και πώς πληρώνουν το μάρμαρο
Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Νέας Αριστεράς Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών
Στον προϋπολογισμό του 2024, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχόταν πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ ή 4,99 δισ. ευρώ. Έπεσε έξω κατά 6,5 δισ., αφού εισέπραξε 11,4 δισ. ευρώ!
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς προέκυψε αυτό το θηριώδες πλεόνασμα.
Με έμφαση υπογραμμίζω ότι δεν προέκυψε για τους λόγους που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Δηλαδή, διότι είχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και δήθεν μειώθηκε η φοροδιαφυγή. Η ίδια η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2024 εκτιμούσε την ανάπτυξη στο 2,9% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ την υπολογίζει στο 2,3% του ΑΕΠ. Ούτε, όμως, η φοροδιαφυγή μειώθηκε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών με τρεις κυρίως τρόπους:
(α) Η ακρίβεια μείωσε τα πραγματικά εισοδήματα. Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί πάνω από 30% από το 2019. Εισόδημα, δηλαδή, 1.000 ευρώ το 2019 σήμερα είναι κάτω από 700 ευρώ. Η κυβέρνηση, όμως, συνέχισε να επιβάλει έμμεσο φόρο σαν το εισόδημα να ήταν 1.000 ευρώ. Τι έπρεπε να κάνει; Να αυξήσει τα φορολογικά κλιμάκια ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού.
(β) Φοροαφαίμαξη έγινε και με τους έμμεσους φόρους. Για τα τρόφιμα, το 2024 πληρώσαμε ΦΠΑ αυξημένο πάνω από 30% σε σχέση με το 2019, γιατί αυτά τόσο είχαν ακριβύνει.
(γ) Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλεγξε τα καρτέλ αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και αλλού, αντίθετα τα ενίσχυσε συστηματικά.
Επιπλέον των παραπάνω, η κυβέρνηση μείωσε το 2024, όπως και το 2023, τις προνοιακές δαπάνες, δηλαδή τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Μείωσε και άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως τη φαρμακευτική, με αλλεπάλληλες αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών. Η περίπτωση, όμως, του ΟΠΕΚΑ είναι αποκαλυπτική.
Πέρα από την ίδρυση του ψηφιακού, διαφανούς και δίκαιου ΟΠΕΚΑ, ως αναπληρώτρια υπουργός κατέθεσα προϋπολογισμό που το 2019 τού επέτρεψε να δαπανήσει 3,07 δισ. ευρώ (1,66% του ΑΕΠ). Το 2023, όπως δήλωσε η κυβέρνηση στον επίσημο απολογισμό, ο ΟΠΕΚΑ δαπάνησε 3,08 δισ. (1,37% του ΑΕΠ). Με απλά λόγια, το 2023 η ΝΔ μείωσε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις προνοιακές δαπάνες κατά 17,5% σε σχέση με το 2019. Το δε 2024 τις μείωσε, όπως υπολογίζω, κατά 22%.
Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να μη μειωθούν οι προνοιακές δαπάνες; Να αυξήσει ανάλογα με τον τιμάριθμο τόσο τα επιδόματα όσο και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία δίνονται. Κρατώντας τα ίδια κριτήρια με το 2019 μείωσε ραγδαία και διαρκώς τον αριθμό των δικαιούχων. Είναι εξοργιστικό το ότι ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έναν χρόνο μείωσε κατά 107.000 (15%) τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, ενώ ισχυρίζεται, ο αθεόφοβος, ότι φροντίζει για το Δημογραφικό.
Ας έρθουμε στα επιδόματα που ανακοίνωσε πρόσφατα: 250 ευρώ εφάπαξ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανάπηρους και ανασφάλιστους υπερήλικες και ένα ενοίκιο για ευάλωτους ενοικιαστές. Συνολικός προϋπολογισμός 590 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εμπαιγμό, όχι μόνο των ευάλωτων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι ακόμη κι αν δοθούν αυτά τα 590 εκατ., θα υπολείπονται κατά πολύ από αυτά που ο κ. Μητσοτάκης κόβει κάθε χρόνο από τους ευάλωτους μέσω ακρίβειας και φοροαφαίμαξης, μέσω μείωσης επιδομάτων και αυτών που τα δικαιούνται, μέσω μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης ή με άλλους τρόπους. Και τα κόβει ο κ. Μητσοτάκης για να χρηματοδοτήσει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για τους οικονομικά ισχυρούς και θηριώδη πλεονάσματα, τα οποία επίσης θα διοχετεύσει κυρίως σε αυτούς. Διότι, όπως ανέλυσα, η κυβέρνηση έπρεπε να δαπανά για την πρόνοια τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ τον χρόνο και όχι τα 3 δισ. που δαπάνησε.
Εξίσου εξοργιστικό είναι το ότι όλες αυτές οι «εξοικονομήσεις» από τους ευάλωτους γίνονται ενώ η φτώχεια συνεχίζει να αυξάνεται, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην έρευνα του 2024, το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας έφτασε το 19,6%, όταν το 2019 ήταν 17,7%. Καθόλου τυχαίο επομένως ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στην ερώτηση «πότε περνάγατε καλύτερα, το 2019 ή σήμερα;», η συντριπτική πλειοψηφία απαντά «το 2019».
Όσο για την επιστροφή ενός ενοικίου τον Νοέμβριο, στην πραγματικότητα ενισχύει, αντί να αμβλύνει τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα (δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Διότι, όπως έκανε και με τα αποτυχημένα προγράμματα «Σπίτι μου Ι και ΙΙ», αντί να ενισχύει την προσφορά, ενισχύει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να αυξάνονται παντού. Και, βέβαια, αυτή η επιδότηση δεν θα φτάσει ποτέ στους νέους ενοικιαστές. Επιπλέον, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο μέσος όρος του δηλωμένου στην εφορία ενοικίου είναι μόλις 250 ευρώ / μήνα, αλλά δίνει παραδείγματα 800 ευρώ! Και εδώ η εξαπάτηση πάει σύννεφο.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το θηριώδες πλεόνασμα, το οποίο πληρώνουν ακριβά οι ευάλωτοι και η υπόλοιπη κοινωνία ενώ η φτώχεια αυξάνεται. Πιστεύει ότι οι παρεμβάσεις της θα αντιστρέψουν τη δημοσκοπική της καθίζηση. Ματαιοπονεί, όμως, διότι οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι τέτοια μέτρα είναι ψίχουλα μπροστά στις επιβαρύνσεις που υφίστανται.
Τι να κάνουμε; Να πιέσουμε να δημιουργηθεί μία ώρα αρχύτερα το λαϊκό μέτωπο, με δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ έως και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Διότι όσο δεν δημιουργούμε ένα τέτοιο μέτωπο, το μάρμαρο θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε όλοι μας, και κυρίως όσες και όσους φτωχοποιεί η πολιτική της ΝΔ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ