Τα τρία «όχι» και τα δύο «ναι» του Ανδρουλάκη

Τα τρία «όχι» και τα δύο «ναι» του Ανδρουλάκη

Κομβικής σημασίας ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο Ν. Ανδρουλάκης την επόμενη ημέρα κρίνεται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Αν, δηλαδή, θα καταφέρει να διαδραματίσει καθοριστικό (καταλυτικό) ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις ή θα μπει σε περιπέτειες και σε εσωκομματική περιδίνηση.

Το κακό σενάριο είναι το Κίνημα να περάσει κάτω από τον πήχη που έχει βάλει ο κ. Ανδρουλάκης, η εκλογική επίδοσή του να είναι κάτω του 10%.

«Σε μια τέτοια περίπτωση θα καθίσουμε στη γωνία και ας κάνουν κυβέρνηση αυτοί που διεκδικούν διακαώς την εξουσία», ανέφεραν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Το είπε ξεκάθαρα, αλλά με πιο κομψό πολιτικά τρόπο, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι να πάρουμε ένα ικανό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας» σημείωσε

Το καλό σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τον στόχο που έχει βάλει ο κ. Ανδρουλάκης, δηλαδή ένα ισχυρό ποσοστό της τάξης του 12% – 14%. Σε αυτή την περίπτωση, και από θέση ισχύος, είναι αποφασισμένος να θέσει σκληρούς όρους προκειμένου να συμπράξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Και οι όροι θα είναι τόσο σκληροί, που αν παραμείνει αμετακίνητος, πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τους συνομιλητές του, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δηλαδή.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αν λόγω των συνθηκών αναγκαστεί να το κάνει η προϋπόθεση που θα θέσει θα είναι πρωθυπουργός να μην είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κάτι που πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τον σημερινό πρωθυπουργό. Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης είναι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης των ηττημένων, αλλά ο όρος που θα βάλει είναι πρωθυπουργός να μην είναι ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι, όπως και να έχει, καθήκοντα πρωθυπουργού σε μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να ασκεί ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό τον συγκεκριμένο όρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται κατ’ αρχάς θετικός στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής μαζί με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό ένα υπερκομματικό πρόσωπο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ