
Στήριξη σε μειονοτικούς…
Με ανακοίνωσή του στην τουρκική γλώσσα το ακραίο κόμμα DEB ενημέρωσε ότι θα στηρίξει μειονοτικούς υποψηφίους των κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές και καλεί φίλους, μέλη και γενικώς όλη τη μειονότητα να κάνει και αυτή το ίδιο…
Δεν ήταν έκπληξη –ούτε καν η χρήση της τουρκικής–, αφού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το μοτίβο είναι ίδιο και τίθεται απροκάλυπτα…
Πάντως υπενθυμίζει, για άλλη μια φορά, τις κρούσεις που δέχτηκε από μικρά κόμματα που συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές για κάθοδο στις κάλπες της 7ης Ιουλίου σε συνεργασία μαζί του. Διαρρέει δε ότι δέχτηκε κρούση και από το κόμμα του Βαρουφάκη και δικαιολογεί την άρνησή του τονίζοντας ότι δεν ήθελε «να εμποδίσει την εκπροσώπηση της “Δυτικής Θράκης” στο Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το 3% για την είσοδο στη Βουλή»…
Δεν ξεχνάει επίσης να επικρίνει τα πολιτικά κόμματα που, όπως σημειώνει, φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα, τονίζοντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα μειονοτικά θέματα…
Το «παιχνίδι» παίζεται… χοντρά και δεν… κουνιέται φύλλο.
Η στήριξη
Φυσικά, το DEB αποτελεί όχημα για την πραγμάτωση ενός και μόνο στόχου, την επανάληψη του σκηνικού του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν, λόγω της δεύτερης κατανομής εδρών, έχασε την έδρα η ΝΔ και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και την πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μουσταφά Μουσταφά…
Έτσι, είχαμε δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Μουσταφά και Καραγιουσούφ, και τον Ιλχάν Αχμέτ, που τότε ήταν στο Ποτάμι… Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έγιναν με λίστα…
Αυτό τότε… έκατσε και, εννοείται, άρεσε…
Για το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή αυτός είναι ο στόχος και αυτήν τη φορά…
Μόνο που σε αυτές τις εκλογές το κόμμα που φαίνεται ότι θα κυβερνήσει είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας, οπότε και ο μηχανισμός έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις στον υποψήφιο που κατεβαίνει με αυτήν.
Διότι μπορεί στο ψηφοδέλτιο της Ροδόπης να υπάρχουν δύο μειονοτικοί, στην ουσία όμως η υποψηφιότητα της κ. Αλή Ογλού Φεράλ είναι απλώς διακοσμητική. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι μειονοτικοί δεν δίνουν ψήφο σε γυναίκες, γενικώς…
Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίζουν να προωθήσουν τον πρώην θεματικό περιφερειάρχη Μουσταφά Κατραντζί, ο οποίος δεν συμμετείχε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, αφού τον προόριζαν για τις βουλευτικές.
Πριν από λίγες μέρες έγινε ένα τραπέζι από τον υιό Σαδίκ, τον Λεβέντ, παρουσία του προξένου και των εκπροσώπων του DEB… Σε αυτήν τη μάζωξη συμμετείχε μόνον ο κ. Κατραντζί και όχι και η κ. Αλή Ογλού, όπως θα πρόσταζε το τυπικό…
Στην εκδήλωση δόθηκε γραμμή για ψήφο στον συγκεκριμένο υποψήφιο…
Το ΚΙΝΑΛ και η… απουσία
Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, ο μηχανισμός νιώθει αρκούντως ασφαλής με την υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή με επισκέψεις στους ψευδομουφτήδες και τους παράνομους συλλόγους της μειονότητας.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Μουσταφά, ο έτερος πρώην βουλευτής κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ φαίνεται να μη… συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, εκτός από συγκεκριμένες αναφορές του είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με την τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου εδέησε να υπερασπιστεί –έστω και στο παρά πέντε– το έργο της κυβέρνησης που υπηρέτησε…
Οι «γαλάζιοι»…
Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, η γραμμή είναι προκαθορισμένη για τη μειονότητα. Η πλειονότητα όμως έχει να επιλέξει ανάμεσα στον πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, στη γιατρό Βούλα Ελευθεριάδου και τον πτέραρχο ε.α. Κώστα Ιατρίδη.
Επικρατέστερος θεωρείται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς το έργο που έγινε στη Ροδόπη και τη Θράκη γενικότερα, όταν ήταν υπουργός σε τέσσερα υπουργεία, ούτε αμφισβητείται ούτε παραποιείται. Εντούτοις, υπάρχει κίνδυνος να χάσει από τον συνυποψήφιό του Κατραντζί, που θα πριμοδοτηθεί με… όλο το πακέτο από τη μειονότητα, ελλείψει, ουσιαστικά, άλλου ομόθρησκου συνυποψήφιου, λόγω της διασποράς των ψήφων στους άλλους δύο, που έχουν μπει για τα καλά στον προεκλογικό στίβο, φιλοδοξώντας να πάρουν τη θέση του θρακιώτη πολιτικού…
Έτσι, το κλίμα πολώθηκε από την αρχή, με τους δύο διεκδικητές να βάλλουν κατά του πρώην υπουργού, σε βαθμό που να αναρωτιούνται και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι εάν πρόκειται για συνυποψηφίους ή… ανθυποψηφίους…
Συσπείρωση
Γι’ αυτό και κατά την περιοδεία του στον Έβρο, την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια στάση στην Κομοτηνή, πριν αναχωρήσει για τον δεύτερο επίσημο σταθμό του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Καβάλα.
Ωστόσο, τα πνεύματα μάλλον δεν ηρέμησαν, αφού στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον «Ευριπίδη» και εμφανίστηκε πλήρως εναρμονισμένος με την «ατζέντα του Στυλιανίδη» τόσο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όσο και για την πιθανότητα τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα…
Την επομένη, επισκέφθηκε την Κομοτηνή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του παλιού και καλού συνεργάτη και φίλου του…
Και μπορεί κάποιοι να μην… «αρέστηκαν», όπως λένε στη Θράκη, ωστόσο οι επισκέψεις αυτές λειτούργησαν συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα τον προβληματισμό τους για την ενότητα του κόμματος στον νομό, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που η παράταξη ετοιμάζεται να κυβερνήσει τη χώρα…
Έλλη Μητακίδου