Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποδεικνύεται στρατηγικά χρήσιμη, οικονομικά ωφέλιμη και πολιτικά απαραίτητη. Τώρα που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία και με έναν πόλεμο στη γειτονιά της Ευρώπης, η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί νησίδα προστασίας για τους πολίτες της. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε, έπειτα από έντονες διεργασίες, έρχονται να δείξουν την αξία του εγχειρήματος της ενοποίησης.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστούν τομή. Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός γίνονται η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Σε μια περίοδο που στη διεθνή σκηνή οι αντιθέσεις είναι οξυμμένες και οι ανταγωνισμοί αδυσώπητοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε περαιτέρω τη συνοχή και την ανθεκτικότητά της.
Προέταξε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης.

Μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό μας δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόβαθρο, στο οποίο ενσωματώνουμε τα δεδομένα του παρόντος, βελτιώνοντας αστοχίες προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Για να απαντήσουμε με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί τη βάση για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια. Συνθέτει και κινητοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων, εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μείζων ευκαιρία και πρόκληση για να υπερβούμε την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή μας υστέρηση. Τα κονδύλια που αναλογούν στην Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ από άλλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις και με βάση τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους εν εξελίξει μεγάλους μετασχηματισμούς που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο, υιοθετούμε πέντε οριζόντιες αρχές:

Τη διασφάλιση της χωρικής ισορροπίας για τη δημιουργία κοινής ζώνης ανάπτυξης στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα. Την εξειδίκευση για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ισχυρών κλάδων της οικονομίας μας. Την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως άυλου κεφαλαίου της ταυτότητας της Κρήτης. Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παράλληλα, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Δημιουργούμε έτσι τους όρους που θα μας επιτρέψουν να συγκλίνουμε με τους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και πρακτικές. Με αυτό το δεδομένο, επιλέγουμε την Ποιοτική Ανάπτυξη, η οποία αυξάνει την παραγωγικότητα και οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στα έργα μακράς πνοής, στην ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών, στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε την περιφερειακή διάσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επιβάλλει: την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, την ανάδειξη της συμπληρωματικότητας των χρηματοδοτήσεων για να καλυφθούν τα κενά και τον συγχρονισμό των χρηματοδοτήσεων, καθώς αυτή την περίοδο όλες οι Περιφέρειες καταβάλλουν προσπάθεια απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τις παρεμβάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο, που θα καλύψει ουσιαστικά όλη την τρέχουσα δεκαετία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ