Στα ύψη και φέτος τα κρατικά έσοδα

Στα ύψη και φέτος τα κρατικά έσοδα

–Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής της, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει όλο και περισσότερο
–Αύξηση κατά 506 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2025

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το… ξεζούμισμα του κοσμάκη, με τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους να κάνουν… πάρτι, το κυνήγι κάθε μορφής εισοδήματος να αυγατίζει τα κρατικά έσοδα και τον ΦΠΑ να αποτελεί τον βασικό μοχλό πίεσης των λαϊκών τάξεων και ασύδοτου πλουτισμού του κρατικού κορβανά. Αποτέλεσμα της φορομπηχτικής αυτής πολιτικής, που δεν αφήνει τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον μισθωτό να πάρουν… ανάσα, σε συνάρτηση με τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ, ήταν να σημειωθεί νέο ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2025.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι αυξημένες εισπράξεις που επιτεύχθηκαν με τους προαναφερθέντες τρόπους, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, οδήγησαν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στα 2,8 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο ίδιο διάστημα, κατά 506 εκατ. ευρώ!

Σίγουρα θα βγει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την επιτυχία της στον οικονομικό τομέα, ωστόσο, δεν θα πανηγυρίζει, ούτε θα μπορεί να συμμερίζεται την κυβερνητική ευφορία ο κόσμος, που βλέπει το εισόδημά του να… εξαφανίζεται, τα όνειρά του να… παγώνουν και το μέλλον του να γίνεται θολό και αβέβαιο. Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά ο κόσμος υποφέρει.

Ας δούμε, όμως, πώς φτάσαμε και σε αυτά τα τερατώδη πλεονάσματα, σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση της ΑΑΔΕ.

Κατ’ αρχάς, τα έσοδα της κατηγορίας Φόροι ανήλθαν σε 11,879 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.) και της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου και η συνακόλουθη ενίσχυση όλων των μισθολογικών κλιμακίων οδηγεί υψηλότερα και τον φόρο εισοδήματος, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι βγαίνουν εκτός του αφορολόγητου ορίου (το α­φορολόγητο όριο για τους μισθωτούς ξεκινά από το ποσό των 8.636 ευρώ και φτάνει έως και 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα).

Σύμφωνα με έκθεση της ΑΑΔΕ, το 2024 εισπράχθηκαν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 7,56 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία ανήλθε σε 68,78 δισ. ευρώ από 61,66 δισ. ευρώ το 2023. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες (3,75 δισ. ευρώ) και τον φόρο εισοδήματος (3,08 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ προήλθαν από τα φυσικά πρόσωπα.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 23,99 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,08 δισ. ευρώ (+14,76%). Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 1,81 δισ. ευρώ (14,27 δισ. ευρώ συνολικά), ενώ οι εταιρικοί φόροι αυξήθηκαν κατά 881 εκατ. ευρώ (7,66 δισ. ευρώ συνολικά). Η αύξηση αποδίδεται στις υψηλότερες φορολογικές βεβαιώσεις του 2023 και του 2024.

Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 2,46 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 29 εκατ. ευρώ (-1,16%).

Τα έσοδα από φόρους σε χρηματοοικονομικές και κεφαλαιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 741 εκατ. ευρώ (+65 εκατ. ευρώ). Οι φόροι στη μεταβίβαση οικοδομών αυξήθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι στις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροκτημάτων ενισχύθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι φόροι σε χρηματιστηριακές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 23,7 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες ανήλθαν σε 37,55 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,57 δισ. ευρώ ή 10,52% σε σχέση με το 2023. Ο ΦΠΑ είχε τη μερίδα του λέοντος, με συνολικές εισπράξεις 18,68 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ (+2,62 δισ. ευρώ) και 7,65 δισ. ευρώ από τα τελωνεία (+333 εκατ. ευρώ). Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, αλκοόλ, καπνικά) ενισχύθηκαν κατά 234 εκατ. ευρώ, στα 7,25 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι φόροι ταξινόμησης οχημάτων μειώθηκαν κατά 31,67 εκατ. ευρώ (-6,58%). Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων σχετίζεται με την οικονομική δραστηριότητα του πρώτου εννιαμήνου του 2024.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ τα πληθωριστικά φαινόμενα ενίσχυσαν τα φορολογικά έσοδα.

Τα έσοδα όσον αφορά τους φόρους κεφαλαίου διαμορφώθηκαν σε 235 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,5 εκατ. ευρώ (-2,3%). Η πτώση αποδίδεται στη μείωση των εσόδων από φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Τα έσοδα από λοιπούς τρέχοντες φόρους ανήλθαν σε 3,58 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,05 δισ. ευρώ (+41,71%). Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τους φόρους οχημάτων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ