Στα χέρια ξένων τα «κόκκινα» δάνεια! – Με ποιους όρους παραδίδονται;

Στα χέρια ξένων τα «κόκκινα» δάνεια! – Με ποιους όρους παραδίδονται;

-Ποιος θα προστατεύσει τους έλληνες δανειολήπτες, θύματα της πανδημίας, κύριε Μητσοτάκη, για να μην έχουμε τραγωδίες;

Μπορεί να μην είναι απαγορευτικό να εισβάλλουν ξένα funds στο… γήπεδο των «κόκκινων» δανείων, από τη στιγμή που είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας μεγάλης οικογένειας, αλλά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποια προστασία θα έχουν οι έλληνες δανειολήπτες, από τη στιγμή που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας που προκάλεσε η εισβολή του κορονοϊού, ο οποίος έφερε αμέτρητες χιλιάδες λουκέτα και εκτίναξε την ανεργία στα ύψη. Με την Αγορά να γίνεται «Έρημη Πολιτεία».

Οι… καλοζωισμένοι της κυβέρνησης φαίνεται να μην έχουν πάρει χαμπάρι τι θύελλα έχει ξεσπάσει, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και από κει και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω»…

Ήδη η doValue Greece, μέλος κατά 80% του ιταλικού Ομίλου doValue και κατά 20% του Ομίλου της Eurobank, «διαχειρίζεται» στη χώρα μας δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ. Και μέχρι στιγμής 26.000 «πελάτες» της εταιρείας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» για δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με το ύψος της επιδότησης να αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ. Άλλοι δε 20.000 «πελάτες» έχουν καταθέσει αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για δάνεια πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Μπαίνει και στην πώληση ακινήτων!
Δεν κρύβει τις προθέσεις του ο ιταλικός όμιλος. Στόχος του, πίσω από τα «κόκκινα» δάνεια, είναι η πώληση των ακινήτων που έχουν 90.000 δανειολήπτες, οι οποίοι μέσω των… «Γεφυρών» παραδίδουν στον ιταλικό όμιλο το σπίτι τους και όποιο άλλο ακίνητο έχουν βάλει υποθήκη. Ήδη 45.000 δάνεια έχουν περάσει στα χέρια του.

Η doValue Greece μετέχει στον διαγωνισμό για το χαρτοφυλάκιο «Frontier», ύψους 6 δισ. ευρώ, το οποίο… τιτλοποιεί η Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα ψάχνει για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων επενδυτών. Ήδη ο ιταλικός όμιλος έχει επεκταθεί μέσω της doValue Greece Real Estate Services στην πώληση των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητά του ή άλλων επενδυτών.

Βρήκαν «πλούσιο χωράφι»…
Το κύριο ερώτημα που προκύπτει αφορά την κυβέρνηση και πρωτίστως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όλη την αντιπολίτευση: Με ποιους όρους θα «πουλήσουν» οι τράπεζες εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες στα διεθνή «κοράκια», και μάλιστα μπιρ παρά, και θα πετάξουν στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά γιατί ό,τι είχαν το καταλήστεψε ο «κορονοϊός»;

Τέτοια καταστροφή μόνο από πολέμους και σεισμούς έχουμε ζήσει.

Ποια είναι η προστασία που προσφέρει το ελληνικό κράτος στους πολίτες του; Τους παραδίδει στα περιβόητα funds, που ο μόνος Θεός που πιστεύουν είναι το χρήμα και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν περισσότερα πουλώντας το σπίτι του νοικοκυριού, αδιαφορώντας για το αν θα βρεθεί στον δρόμο όλη η οικογένεια;

Λύση έχετε στα χέρια σας, κύριε πρωθυπουργέ: Να επιβάλετε τους όρους αγοράς της «πρώτης κατοικίας» και του «καταστήματος της γειτονιάς» ώστε να μην καταντήσουν οι δανειολήπτες ζητιάνοι, χωρίς να είναι δικό τους το φταίξιμο. Να μην πάρουν τα σπίτια τους τα «κοράκια» για να τα μοσχοπουλήσουν μετά…


Στο «κόκκινο» των τραπεζών 840.000 επιχειρήσεις!

-«Θα ήταν βλακεία εκ μέρους μας, αν υπήρχαν καλές επιχειρήσεις, να μην τις δανειοδοτούμε, εις βάρος της κερδοφορίας μας», έλεγαν τραπεζίτες
-Σταϊκούρας προς τις τράπεζες: Περισσότερα και φθηνότερα δάνεια

Mόνο 15.000 με 25.000 επιχειρήσεις, επί συνόλου 840.000, έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Αυτή είναι η ισότητα ευκαιριών στην Ελλάδα. Και το επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας. Και αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και της Πολιτείας».

Το πρόβλημα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της χώρας.

Οι θέσεις των τραπεζιτών ήταν… καταδικαστικές για τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου τόνισε ότι η πιστωτική επέκταση μέχρι στιγμής είναι τεράστια για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, ενώ αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστήριξε ότι η πλειονότητα των αιτήσεων γίνεται από υπερχρεωμένα και μη βιώσιμα σχήματα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. Η θέση των τραπεζιτών ήταν: «Θα ήταν βλακεία εκ μέρους μας, αν υπήρχαν καλές επιχειρήσεις, να μην τις δανειοδοτούμε, εις βάρος της κερδοφορίας μας».

Υπέρ των επιχειρήσεων ο Σταϊκούρας
Ήταν ξεκάθαρος ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη με τους τραπεζίτες και τους προέδρους των Επιμελητηρίων. Ζήτησε από τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα δάνεια, επιτρέποντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Στη γραμμή Σταϊκούρα ήταν και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, επισημαίνοντας ότι είναι απαγορευτικό το κόστος του χρήματος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ