
Στ. Γκίκας στο “Π”: Για ένα σύγχρονο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και στην υπηρεσία της πατρίδας
Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ
Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Βουλευτή ΝΔ Κερκύρας
Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί σε διαφορετικούς τομείς της δημόσιας σφαίρας, υπό τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεχίζουμε την προσπάθεια ενδυνάμωσης της Ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Αυτό που επιδιώκουμε και αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργού Βασίλη Κικίλια είναι να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ασφάλεια, θέτοντας στο επίκεντρο την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και την αποτελεσματική εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Συνόρων που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά.
Κορωνίδα αυτών των παρεμβάσεων αποτελεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του Σώματος και των άξιων στελεχών του, που εργάζονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, την εθνική ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα.
Αναγνωρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, η οποία ήδη παράγει σημαντικά αποτελέσματα, τόσο με τη μεγάλη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών όσο και με την αποτροπή του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα, με περισσότερες από 2.000 συλλήψεις διακινητών, οφείλουμε ως Πολιτεία να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να ενδυναμώσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του Σώματος.
Στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας, παραδόθηκαν το 2024 στο Λιμενικό Σώμα 21 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, ενώ υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 11 επιπλέον σκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό και παραδοτέων το τρίτο τρίμηνο του 2025. Βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια χερσαίων μέσων μεταφοράς και κατάλληλου εξοπλισμού επιτήρησης.
Πιο συγκεκριμένα, τρέχει διαγωνισμός προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), για την καλύτερη επιτήρηση σε 24ωρη βάση μεγάλου μέρους της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, καθώς και ένας διαγωνισμός αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος VTMIS, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης και Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
Επιπλέον, εξελίσσεται ίσως το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια δύο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης, μήκους άνω των 80 μ., έξι παράκτιων περιπολικών, μήκους άνω των 35 μ., και αρκετών άλλων μικρότερων, 17,5 και 12 μ., που θα επιχειρούν στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στην επιτυχία των αποστολών του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ.
Η προσπάθεια δεν σταματά. Είναι καθημερινή και εντατική, με γνώμονα τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Λιμενικού Σώματος, με το απαραίτητο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και στην υπηρεσία της πατρίδας.
Στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά προστατεύει με σθένος και αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ παράλληλα δρα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ως βασικός πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ