Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του χρυσού

Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του χρυσού

Ξεπέρασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων ανά ουγκιά – Στα 732 ευρώ έφτασε η χρυσή λίρα

Η οικονομική αβεβαιότητα, το απρόβλεπτο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, που γίνεται ακόμα πιο θολό εξαιτίας των… απρόβλεπτων κινήσεων του Τραμπ, ο οποίος δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική του, αλλά και η έναρξη διαπραγμάτευσης ΕΤFs σε χρυσό είναι οι αιτίες για την… εκτόξευση της αξίας του πολυτιμότατου μετάλλου σε δυσθεώρητα ύψη, αφού στις 17 Μαρτίου η διεθνής τιμή του έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 3.000 δολαρίων ανά ουγκιά, κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν απίθανο.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, να τονίσουμε ότι η τιμή αυτή είναι κατά 27% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του περσινού μήνα και κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Δηλαδή, μέσα σε δύο μόλις χρόνια η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 40%, κάτι που σημαίνει ότι έχει τεράστια απόδοση, γι’ αυτό και τον προτιμούν όλοι πλέον ως μοναδική εξασφάλιση της περιουσίας τους, γι’ αυτό επενδύουν σωρηδόν, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου.

Όσο, δε, το διεθνές προσκήνιο θυμίζει… κινούμενη άμμο και ο δείκτης της εμπορικής αβεβαιότητας βρίσκεται στο ζενίθ, ο χρυσός θα συνεχίσει να… καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την επέκταση της χρήσης του χρυσού σε βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές αλλά και την αξιοποίησή του ως εργαλείου επενδύσεων, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι το… ράλι της τιμής του θα συνεχιστεί, και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η τιμή του χρυσού αναμένεται να φτάσει έως και τα 3.200 δολάρια ανά ουγκιά το 2025, καθώς συνεχίζει να αποτελεί προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής. Για τους ίδιους λόγους, η χρυσή λίρα ακολούθησε την ίδια ανοδική τάση, με την αξία πώλησής της να φτάνει στα 724,86 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η κύρια πηγή προσφοράς χρυσού, σύμφωνα με μελέτη, είναι η εξόρυξη του μετάλλου στα ορυχεία.
Οι μεγαλύτερες χώρες χρυσού είναι η Κίνα, η Αυστραλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα μικρότερο ποσοστό προέρχεται από την ανακύκλωση κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών και άλλων προϊόντων που περιέχουν χρυσό. Η ζήτηση χρυσού για την κατασκευή κοσμημάτων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης. Μαζί με τις επενδύσεις προσεγγίζουν το 65% της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό.

Η ζήτηση σε χρυσό την τελευταία 15ετία διευρύνθηκε σημαντικά, καθώς κατέγραψε σωρευτική αύξηση ύψους 15%, με τους διαθέσιμους τόνους να έχουν ανέλθει σε 4.974,5.

Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ως προς τη συνολική ζήτηση χρυσού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 21% το 2024.

Η αύξηση της τιμής του χρυσού έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας, αφού πολύς κόσμος που είχε χρυσές λίρες, κυρίως από κληρονομιές ή από πουγκιά που άφηναν γονείς και παππούδες, έσπευσε να εκμεταλλευθεί το γεγονός και να ρευστοποιήσει. Έτσι, πολλές χιλιάδες χρυσές λίρες πωλούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος τις χρονιές που σημειωνόταν απότομη άνοδος της τιμής του χρυσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το κοινό αγόρασε 122.686 χρυσές λίρες το 2011 και πούλησε 146.867. Ήταν η μοναδική φορά τα τελευταία 15 χρόνια που η ΤτΕ πούλησε περισσότερες λίρες στο κοινό σε σχέση με αυτές που αγόρασε. Ήταν, επίσης, η χρονιά που η τιμή του χρυσού έγραψε το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, στα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά.

Έκτοτε το κοινό πουλάει περισσότερες λίρες στην ΤτΕ παρά αγοράζει και οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί αισθητά. Όλο και λιγότεροι ασχολούνται, αλλά η αλήθεια είναι ότι, όταν τα εισοδήματα υποχωρούν ραγδαία και επικρατεί αποπληθωρισμός, το κοινό πουλάει γιατί έχει ανάγκες και οι τιμές υποχωρούν.

Αυτό αποδεικνύει πρακτικά ότι οι ειδικοί έχουν δίκιο, όταν υποστηρίζουν ότι ο χρυσός θεωρείται καταφύγιο κατά του πληθωρισμού και όχι καταφύγιο κατά της ύφεσης ή κάθε οικονομικού προβλήματος.

Ωστόσο, υπήρξε και μια περίοδος που το κοινό αγόρασε σωστά και υποχρέωσε σε μεγάλες πωλήσεις την ΤτΕ, οι οποίες πλησίασαν αρκετά τις αγορές της. Αυτό έγινε το 2015, τη χρονιά που επιβλήθηκαν τα capital controls. Ήταν η τελευταία χρονιά μεγάλης ζήτησης από το κοινό, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε 43.057 χρυσές λίρες. Αγόρασε, βέβαια, περισσότερες λόγω της κρίσης, συνολικά 61.518 χρυσές λίρες.

Το 2019, χρονιά που η τιμή του χρυσού ουσιαστικά βυθίστηκε, το κοινό πούλησε 99.744 χρυσές λίρες και αγόρασε μόνον 6.795. Βέβαια, ήταν και η χρονιά που καταργήθηκαν εντελώς τα capital controls, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εκείνο το τρίμηνο έγιναν και οι μεγαλύτερες πωλήσεις του κοινού, με 32.543 λίρες. Από τότε η λίρα διπλασίασε την αξία της. Πέρυσι η ΤτΕ αγόρασε 48.328 χρυσές λίρες από το κοινό και πούλησε μόνον 7.182.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ