
Σάκης Αρναούτογλου στο “Π”: Το 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών
–Πώς εξηγείται και κατά πόσο ευθύνεται η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή;
Του
ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος στην ιστορία των μετεωρολογικών καταγραφών, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο του 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις που συγκέντρωσαν όλα τα επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως, και δεν υπάρχει αμφισβήτηση για αυτό το ρεκόρ θερμοκρασίας.
Από το 2014, όλοι οι μήνες καταγράφονται πλέον ως θερμότεροι από τον μέσο όρο της περιόδου 1991 – 2020. Αν συγκρίνουμε, δε, με την προηγούμενη κλιματική περίοδο 1981 – 2010, θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 2003 για να βρούμε έναν σχετικά ψυχρό μήνα. Πολλοί θα έχετε ακούσει ότι ο πλανήτης έχει περάσει και πιο θερμές περιόδους στο παρελθόν, όμως ποτέ ξανά ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας δεν ήταν τόσο υψηλός. Αυτό το γνωρίζουμε από έμμεσες μετρήσεις ανά τον κόσμο, με γνωστά και αποδεκτά επίπεδα αβεβαιότητας. Επιπλέον, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να ποσοτικοποιούν τη συνεισφορά των ανθρώπινων εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, και όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από φυσικά φαινόμενα.
Ένα από τα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι το Ελ Νίνιο, το οποίο κατά τη διάρκεια του 2024 ήταν μάλιστα ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που προκαλεί υπερθέρμανση των τροπικών υδάτων του Ειρηνικού, επηρεάζει τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα. Έτσι, λοιπόν, η υπερθέρμανση του πλανήτη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εντατικοποιήθηκε υπό την επίδραση του ισχυρού Ελ Νίνιο.
Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης
Η υπέρβαση του ορίου του 1,5°C έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει δραστικά τον πλανήτη. Καύσωνες και πλημμύρες πρωτοφανούς έντασης πλήττουν μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ενώ οι πυρκαγιές καταστρέφουν εκατομμύρια στρέμματα δασών.
Υπάρχουν και οι φωνές ότι πάντα ο πλανήτης βίωνε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όσοι υποστηρίζουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι και αυτή ανθρώπινο κατασκεύασμα, δυστυχώς, είναι είτε ημιμαθείς είτε λαϊκιστές. Ο πλανήτης πάντα βίωνε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου δεν είχαν τη συχνότητα και την ένταση που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί με ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες. Η ανάγκη για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Το 2024 δεν ήταν απλώς μια «κακή χρονιά» για το κλίμα, αλλά μια σαφής ένδειξη ότι η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μακρινό σενάριο – είναι η πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ