
Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ: 13% αύξηση σε σχέση με το 2019 στις διεθνείς πτήσεις – Πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζητήματα προσωπικού
«Μπορώ να σας δώσω στοιχεία για την περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουμε στοιχεία τα οποία δηλώνουν ότι τον Ιούνιο είχαμε 13% αύξηση σε σχέση με το 2019 στις διεθνείς πτήσεις. Σημαίνει ότι περίπου στο Νότιο Αιγαίο έχουνε φτάσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες όλη αυτή την περίοδο μέχρι τις 26 Ιουνίου και υπολογίζοντας μόνο αυτούς που πήγαν απευθείας, αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που έφτασαν μέσω του Ελ. Βενιζέλου τον Απρίλιο και τον Μάιο φτάνουν περίπου εκατομμύριο 700 χιλιάδες επισκέπτες και μιλάμε μόνο για το Νότιο Αιγαίο» ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Και πρόσθεσε η υφυπουργός: «Αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για τα 5 μεγάλα αεροδρόμια, μιλάμε για την Ρόδο, για την Κω, τη Σαντορίνη, την Μύκονο και την Κάρπαθο και όλα αυτό βέβαια διαχέεται και στα υπόλοιπα νησιά. Πλέον βλέπουμε μια εικόνα της χώρας η οποία πορεύεται με ένα δυνατό χαρτί της οικονομίας της που είναι ο τουρισμός αλλά δεν θα το περιόριζα μόνο στα οικονομικά στοιχεία θα έλεγα ότι έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την κοινωνία κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, κάθε εργαζόμενο» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε, δεν πρέπει να δημιουργηθεί εφησυχασμός, εδώ δεν είναι μια απόδοση μόνο συγχαρητηρίων, αυτό το κάνουμε για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, για εμάς είναι μια επισήμανση ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε λεπτό να μιλάμε για κάθε μέρος της Ελλάδος και να επισημαίνουμε και νέες αγορές που μπορούν να μας δώσουν υψηλά στοιχεία και για τις επόμενες σεζόν».
Αναφερόμενη στην έλλειψη ξενοδοχειακού προσωπικού
Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Είναι ισχυρότατο, είναι πράγματι ένα διεθνές φαινόμενο αλλά εμείς κοιτάμε τις δικές μας διαστάσεις. Είναι αλήθεια ότι πολλά ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις, το βλέπουμε στην εστίαση πολύ έντονα, αντιμετωπίζουν ζήτημα προσωπικού, προσπαθούν να το επιλύσουν πολλές φορές και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μπαίνοντας στη ρεσεψιόν ή κάνοντας το σερβίρισμα. Προφανώς η λύση δεν είναι μαγική, δεν μπορεί να είναι αυτόματη εγώ τη βλέπω σαν ένα συνδυασμό πραγμάτων.
Είναι πολύ σημαντικό ότι όπως και στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει υποχρεωτική κλαδική σύμβαση έτσι πλέον με την κυβέρνηση της ΝΔ έγινε υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό αλλά από εκεί και πέρα ο συνδυασμός της δικαιοσύνης των αμοιβών, το να νοιώθουν ότι και τα νέα παιδιά κυρίως μπαίνουν σε έναν κλάδο ο οποίος είναι πιο σταθερός και βέβαια ότι θα μπορεί να έχει καταπολεμήσει σε μεγάλο βαθμό την εποχικότητα γιατί πάρα πολλοί νέοι κοιτούνε το πόσους μήνες μπορούν να δουλέψουν και αυτό πολλές φορές μπορεί να τους απωθεί, αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο στην πανδημία.
Εδώ λοιπόν όσο πιο πολύ πετυχαίνουμε στόχο να δουλεύουμε περισσότερες μέρες τη σεζόν αυτό σημαίνει ότι αυτό δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Θα σας βάλω οπωσδήποτε την παράμετρο της εκπαίδευσης διότι κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να βελτιώσουμε τις σχολές μας, να βελτιώσουμε την πρακτική που προσφέρουμε στους φοιτητές μας, το έχουμε κάνει αλλάζοντάς την μετά από 11 χρόνια και βέβαια να μπορέσουμε να μιλήσουμε όλοι μαζί επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, οι σχολές βέβαια και οι κρατικοί φορείς έτσι ώστε να καλύπτουμε περισσότερες ανάγκες που να συνδέονται με την αγορά. Θα είναι μια μάχη που να δίνεται τα επόμενα χρόνια, δεν πρόκειται να λυθεί του χρόνου αυτόματα. Βήμα –βήμα όλοι μαζί και στοχευμένα ώστε να είναι καλύτερη εργασία, καλύτερες συνθήκες και βέβαια με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους νέους.
Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Ας μην υποτιμήσουμε την παράμετρο πανδημία γιατί πολλοί άλλαξαν εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως επίσης και καινούργια επαγγέλματα εισέρχονται στο χώρο άρα πρέπει να γίνει ένας ρεαλιστικός διάλογος και με τα δημογραφικά στοιχεία και τα στοιχεία τα οποία προκάλεσε η πανδημία αλλά κυρίως ώρες εργασίας, εποχικότητα, σταθερότητα.
Αναφορικά με τον εγχώριο τουρισμό
Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Το κράτος συνεισφέρει φέτος για να υπάρχει τουρισμός για περισσότερους. Για πρώτη φορά υπάρχουν συνδυασμένα προγράμματα που μπορούν να φτάσουν περίπου τα 70 εκατομμύρια και να τα υπερβούν. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχει φτάσει τα 35 εκατομμύρια. Ήδη έγιναν οι αιτήσεις για την πρώτη φάση του προγράμματος Σάμος και Εύβοια pass γιατί δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και από το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο για τις πληγείσες περιοχές για τη Βόρειο Εύβοια και για τη Σάμο και μάλιστα έχει πάρα πολύ υψηλή δημοφιλία το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και έρχεται και το δικό μας πρόγραμμα που θυμίζω ότι συνεχίσουμε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους για άλλα 3 χρόνια.
Τις επόμενες μέρες δίνουμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να είναι πλήρως λειτουργική, για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα άυλο Pass 150€ σε 200 χιλιάδες δικαιούχους. Έχουμε αυξήσει τους δικαιούχους και τον προϋπολογισμό. Είδαμε πόσα λεφτά απορροφήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν 20 εκατομμύρια, προσθέσαμε 10 εκατομμύρια, αυξήσαμε τους δικαιούχους και το κανουμε πάρα πολύ εύχρηστο καθόλου γραφειοκρατικό για να μπορεί αν είναι εύκολη και η αποπληρωμή των ξενοδοχείων. Άρα γινόμαστε και εμείς πολύ πιο ευέλικτοι, πολύ πιο γρήγοροι και ελπίσουμε και ουσιαστική σε αυτή την προσπάθεια.
Ο εγχώριος τουρισμός να βρει και από το κράτος την ενίσχυση που οφείλουμε να δώσουμε σε μια δύσκολη χρονιά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και βέβαια και μια χρονιά που θέλουμε ο τουρισμός μας να κατακτήσει υψηλές κορυφές.
Για τα Airbnb
Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Ήδη υπάρχει ρύθμιση για το κομμάτι το οικονομικό δηλαδή η δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών νομίζω ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και βέβαια είναι και μια πραγματικότητα που ισχύει διεθνώς δηλαδή το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και σε άλλες χώρες, προφανώς είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει αυτή η ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, εννοώ το γεγονός ότι καταγράφονται όλες αυτές οι κατοικίες σε μια πλατφόρμα και από εκεί και πέρα προχωρούμε με αυτό το ρυθμό και οτιδήποτε άλλο θα το δούμε στο μέλλον.
Όμως μιλάμε για μια διεθνή πραγματικότητα προφανώς γίνεται πράξη και στην Ελλάδα, είδαμε ότι εντάθηκε τα τελευταία χρόνια και μετά από την κρίση, είναι κάτι το οποίο συζητάμε και με τους ξενοδόχους, είναι κάτι που προβληματίζει πάρα πολύ και τις Ενώσεις Ξενοδόχων και είμαι σίγουρη ότι με την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχουμε και το διάλογο πάντα θα φτάνουμε σε επωφελή αποτελέσματα για όλους τους προορισμούς.
Αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας στα νησιά
Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Το παρακολουθούμε από κοντά. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια διεθνή πραγματικότητα ότι ο κόσμος θέλει να επανέλθει στο ταξίδι από την άλλη όμως αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει όσο μπορουμε ειδικά σε συνθήκες πολυκοσμίας να προτείνεται η χρήση της μάσκας. Αντιλαμβανόμαστε όμως συγχρόνως ότι όταν κάποιος κάνει διακοπές ειδικά μετά από τόσο καιρό αφήνεται. Δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου το κομμάτι του τουρισμού, από την άλλη εμείς δεν σταματάμε πάντα με το υπουργείο Υγείας να προΐσταται αυτές της προσπάθειας, να θυμίζουμε ότι ο ιός είναι εδώ, οι ειδικοί μιλάνε ναι για αύξηση των κρουσμάτων όχι όμως για κλιμάκωση στα σκληρά νούμερα που έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ή κάποιες άλλες συνθήκες. Θα πορευτούμε με αυτούς τους όρους και προφανώς θα προσαρμοζόμαστε κάθε φορά σε αυτά τα οποία λεει το υπουργείο Υγείας.