
Ποιος εγγυάται, κύριε πρωθυπουργέ, ότι ο κορονοϊός δεν θα χτυπήσει στις εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια;
-Μήπως, για να μη χαθεί καμία ζωή, να μπουν στα ΑΕΙ με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου;
Θα προκαλέσουμε, προφανώς, θα σπείρουμε ζιζάνια, θα αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις, ο προβληματισμός για τα συν και τα πλην, όμως το κίνητρο είναι ένα και μόνο: Η ζωή δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι. Ακόμη και μία ανθρώπινη ζωή να χαθεί, δεν αντισταθμίζεται με όσο χρυσάφι κι αν είναι το αντάλλαγμα. Και πολύ περισσότερο όταν στη ζυγαριά μπαίνουν παιδιά.
Σίγουρα ο αναγνώστης έχει ήδη αντιληφθεί για ποιο όχι απλώς θέμα αλλά τεράστιο πρόβλημα μιλάμε. Η λύση του οποίου δεν είναι της μορφής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όπου το κόστος μιας λανθασμένης απόφασης αποτιμάται σε λεφτά, στο ρουσφέτι στον κομματικό φίλο σε βάρος του αντιπάλου.
Είναι το τεράστιο θέμα που απασχολεί ασφαλώς την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τους αμέτρητους γονείς που τα παιδιά τους πάνε σχολείο, στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, που είναι ένα βήμα από το Πανεπιστήμιο. Αλλά απασχολεί και όλη την κοινωνία, που ζει τη μάστιγα του κορονοϊού και ήδη μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και πολλαπλάσια κρούσματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου και του Γυμνασίου. Για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά στο τραπέζι είναι το άνοιγμά τους την 1η Ιουνίου, με παράταση του διδακτικού έτους έως τις 30 Ιουνίου.
Για το άνοιγμα των σχολείων τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) όσο και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχουν θέσει στους αρμόδιους υπουργούς ολόκληρο πακέτο προϋποθέσεων για την προστασία των παιδιών αλλά και των δασκάλων και των καθηγητών, που είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις υποδείξεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων της οποίας προΐσταται ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Προϋποθέσεις των οποίων η υλοποίηση θέλει χρόνο αλλά και το ανάλογο προσωπικό, ώστε να τηρηθούν με απόλυτη συνέπεια και να μην… πλησιάσει ο κορονοϊός.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί, σε αυτές τις κρίσιμες συσκέψεις δεν προσκλήθηκαν οι διοικήσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
Για ποιον λόγο, κύριε πρωθυπουργέ;
Οι προαγωγικές εξετάσεις ΔΕΝ θα γίνουν φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι μαθητές θα προαχθούν βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Αντίθετα, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχει αποφασισθεί να ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με άγνωστους προ το παρόν τους όρους προστασίας και τις προϋποθέσεις ώστε ο κορονοϊός να μην «ακουμπήσει» τους μαθητές.
Όπως βλέπεις, φίλε αναγνώστη, πατέρα και μάνα μαθητών, μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των παιδιών σου για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για έναν περίπου μήνα, από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου! Τι περισσότερο θα μάθουν από αυτά που διδάχθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο; Ποια θα είναι η απάντησή σας, κύριε πρωθυπουργέ, στον πατέρα και στη μάνα στην περίπτωση που –ο μη γένοιτο– χάσουν το παιδί τους;
Ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC): «Οι λοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές στα παιδιά και οι ανήλικοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα»;
Η ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι, κύριε Μητσοτάκη…
Και κάτι τελευταίο, κύριε πρωθυπουργέ. Μήπως για να μην υπάρξει το παραμικρό κρούσμα, να μπουν στα Πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου;
Εσείς, κύριε Τσιόδρα, τι θα προτείνατε στον πρόεδρο της κυβέρνησης και σε όλο τον πολιτικό κόσμο; Όταν, μάλιστα, ξέρετε ότι η γνώμη σας μετράει;