
Παραχάραξη της Ιστορίας στην τοπική εθνική εορτή για την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
πρώην Βουλευτή Αργολίδας
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε στην πρωτεύουσα του Μωριά, την Τρίπολη, επίσημα, το έπος της Άλωσης της Τριπολιτσάς.
Η απελευθέρωση της πόλεως από τους Οθωμανούς ήταν το πρώτο συνταρακτικό γεγονός στην πορεία της Επαναστάσεως του 1821, που έδωσε φτερά στους αγωνιζομένους Έλληνες, που μάχονταν όχι μόνο εναντίον των Τούρκων αλλά και εναντίον άλλων πολλών δύσκολων περιστάσεων για να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα για την απελευθέρωση του έθνους.
Όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συνάντησε τον άγγλο ναύαρχο Χάμιλτον, του είπε: «Η Επανάσταση είναι ιδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης οι Επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο ιδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον Έθνος με άλλον Έθνος, ήτον με έναν λαόν που ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωρισθεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκανε η βία, ούτε ο σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον Ελληνικό λαό ως λαόν, αλλά ως σκλάβους».
Ακολούθως ο Χάμιλτον του είπε ότι πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμό με τους Τούρκους και η Αγγλία να μεσιτεύσει! Ο Κολοκοτρώνης του απάντησε: «Αυτό δε γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Χάμιλτον, ποτέ συμβιβασμό δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι καθώς εμείς εζούσαμε ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε!».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ορίστηκε ομιλητής του πανηγυρικού της ιστορικής ημέρας για την απελευθέρωση της πόλεως, έκανε την πιο βάναυση παραχάραξη της ιστορίας της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Αναφέρθηκε στο τι γινόταν στην Ευρώπη τις παραμονές του 1821 με τον τότε Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, μιλώντας περί κοινωνικής δικαιοσύνης, για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, για κοινωνικά δικαιώματα κ.λπ., και ότι όλα αυτά τα γεγονότα ξεσήκωσαν τους Έλληνες εναντίον της τυραννίας 400 και πλέον ετών. Ακόμη μίλησε και για τους πολέμους τους Ναπολεόντειους και για το Βατερλώ! Παρέλειψε μόνο τη μάχη του Αούστερλιτς, ενώ δεν αναφέρθηκε στα εκατομμύρια των νεκρών νέων της Ευρώπης και στις σφαγές των βασιλέων και των δεσποτάδων από τον άθεο διαφωτισμό!
Όμως δεν αναφέρθηκε στον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από το Σούλι μέχρι τα Ψαρά. Δεν αναφέρθηκε ούτε στις εκατοντάδες κρητικές επαναστάσεις που έγιναν στα 200 χρόνια πριν από το 1821 και πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
Αυτός ο αγώνας δεν ήταν ταξικός. Παπάδες, αγρότες, καπεταναίοι, φτωχοί, πλούσιοι, δάσκαλοι και αγράμματοι ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία του έθνους και για του Χριστού την Πίστη την Αγία.
Ο Κολοκοτρώνης δήλωνε ότι ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω. Ξύπνησαν οι διαχρονικά καταξιωμένες παγκόσμιες παραδόσεις μας, ιστορικές, θρησκευτικές, πνευματικές, λαϊκές, από την εποχή του Ομήρου, του Λεωνίδα, του Αλέξανδρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλους μέχρι του Παλαιολόγου και όλων των αγωνιστών και τρόμαξαν όχι μόνο οι Τούρκοι αλλά και τα απολυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης.
Όλα ήταν δύσκολα για έναν λαό χωρίς κράτος, με λίγα μέσα και με μια Ευρώπη κάτω από τις διαταγές του ανθέλληνα και παντοδύναμου Μέτερνιχ.
Η διαστρέβλωση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης από τον κ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι εγκληματική. Ίσως η εντατική μελέτη της Ιστορίας να έχει επηρεάσει την ορθοκρισία του ή οι ιδεοληψίες του δεν του επιτρέπουν να αναγνωρίσει τα πραγματικά ντοκουμέντα, όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
Βέβαια, εις το ελεύθερο δημοκρατικό μας καθεστώς ο καθένας εκφράζεται ελεύθερα αλλά και κρίνεται. Η διαστρέβλωση όμως γεγονότων που άπτονται της ιστορικής, πνευματικής και θρησκευτικής συνείδησης του λαού μας και του έθνους μας από πανεπιστημιακούς δασκάλους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που υπονομεύεται ακόμη και απειλείται αυτή η ίδια η εθνική μας ύπαρξη, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.