Πάνε να… μπλοκάρουν την αξιοποίηση της ακρόπολης της Μονεμβασιάς!

Πάνε να… μπλοκάρουν την αξιοποίηση της ακρόπολης της Μονεμβασιάς!

• Θέλουν να σταματήσουν τα εν εξελίξει έργα για τη δημιουργία τελεφερίκ, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια περίεργη υπόθεση εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στη Μονεμβασιά, τη γραφική καστροπολιτεία, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού μια σύγχρονη πόλη λειτουργεί μέσα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα να εξελίσσεται από την άλλη. Αυτήν τη μοναδικότητα μόνο οι Μονεμβασιώτες την έχουν καταφέρει και γι’ αυτό η περιοχή τους είναι παγκόσμιος πόλος έλξης.

Φροντίζουν, όμως, να μην… πνίγονται από τους τουρίστες και τους περιηγητές, αλλά να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και χώροι, για να μην αλλάζει η ιστορική μόχλευση και η εικόνα της περιοχής.
Εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη, η οποία αλλού θα ήταν… περί όνου σκιάς.

Επειδή, όπως προαναφέραμε, η καστροπολιτεία προσελκύει επισκέπτες, οι ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού και των άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων αλλά και ο Δήμος Μονεμβασίας αποφάσισαν, και πολύ σωστά, να δημιουργήσουν ένα τελεφερίκ 140 μέτρα πριν από την είσοδο στην Κάτω Πόλη, για να ανεβάζει τους επισκέπτες στην Άνω Πόλη του κάστρου, ιδιαίτερα για τα άτομα μεγάλης ηλικίας, τα εμποδιζόμενα άτομα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), που απαρτίζουν πάνω από το 50% των επισκεπτών της Μονεμβασιάς. Η Άνω Πόλη, εκεί όπου έμεναν οι ηγεμόνες και οι προύχοντες και φυσικά οι στρατιώτες που τη φρουρούσαν αλλά και κάτοικοι, είναι το λίκνο της ιστορίας της Μονεμβασιάς, καθώς εκεί πρωτοεγκαταστάθηκαν οι διωκόμενοι από του Αβάρους Λακεδαιμόνιοι, περί το 600 μ.Χ.

Η Άνω Πόλη σήμερα δεν είναι εύκολα επισκέψιμη, γιατί είναι περίπου 40 – 50 λεπτά της ώρας κακοτράχαλος, ανοδικός δρόμος από την είσοδο στην Καστροπολιτεία για αυτά τα άτομα, που η άφιξή τους στην καστροπολιτεία δεν ολοκληρώνεται χωρίς επίσκεψη στην Άνω Πόλη. Έχει απίστευτη θέα αλλά και πολλά σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας (12ος αιώνας), η πυριτιδαποθήκη, η ακρόπολη, οι κινστέρνες, τα λουτρά και άλλα μνημεία, τα οποία σήμερα οι περισσότεροι δεν μπορούν να τα δουν γιατί η ανάβαση για έναν μεσήλικα ή για κάποιον με κινητικά προβλήματα ή ένα ΑμεΑ είναι αδύνατη. Το ίδιο ισχύει και για τους 2.500 περίπου κατοίκους της Μονεμβασιάς, πολλοί από τους οποίους λαχταρούν να προσκυνήσουν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Ενώ, λοιπόν, έχουν ήδη εγκριθεί 6 εκατ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου, το οποίο θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των Μονεμβασιωτών, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Περιφέρεια, μια μειοψηφία αντιδρά και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να το… τορπιλίσει, με το σκεπτικό ότι θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, θα γίνει άντρο κερδοσκόπων ο χώρος κ.λπ. Δικαιολογίες για να μη γίνει κάτι βρίσκουμε πολλές στη χώρα μας, αιτίες για να γίνουν πράγματα δεν βρίσκουμε.

Τώρα, λοιπόν, που γίνεται κάτι σημαντικό, κάτι που θα… εκτοξεύσει την περιοχή, κάποιοι πάνε να το χαλάσουν. Και ζητάνε να μη γίνει τελεφερίκ, αλλά αναβατόριο. Τη στιγμή που τελειώνει το τελεφερίκ, τη στιγμή που η ακρόπολη της Μονεμβασιάς θα γίνει η ακρόπολη όλης της Πελοποννήσου, κάποιοι… θυμήθηκαν τα αναβατόρια, τα οποία τεχνικά απορρίπτονται για τη Μονεμβασιά.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Μονεμβασιωτών, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Τάκης Αλεξάκης, με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού και κάθε αρμόδιο φορέα, κάνει το αυτονόητο. Δηλαδή, τους καλεί να συνεχίσουν κανονικά το έργο και να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή, ένα έργο κοινωνικής συμπερίληψης.

Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μη χαθεί ένα έργο που θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την αξιοποίησή της. Γιατί δεν είναι δυνατόν να φωνάζουμε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και να… κρύβουμε όσα έχουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ