Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Το μύνημα της ΓΣΕΕ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Το μύνημα της ΓΣΕΕ

28/4, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία:job Μαύρη σελίδα για τη χώρα μας ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας στο συγκεκριμένο πεδίο. Από την αρχή του 2025, πάνω από 55 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat μόλις το 30-40% των ατυχημάτων καταγράφεται επίσημα. Συνολικά, την τελευταία 4ετία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων τα τελευταία 25 έτη.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί αδιανόητο, εν έτει 2025, να επικρατεί αυτή η κατάσταση στους χώρους εργασίας. Η έλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας, η μη τήρηση κανόνων εκ μέρους των εργοδοτών, η απουσία επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζόμενων είναι κάποιες από τις αιτίες που συγκροτούν την ζοφερή αυτή εικόνα.

Η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχολόγια αντί της προώθησης ενεργητικών πολιτικών που θα καθιστούν την εργασία ποιοτική και ασφαλή. Σημαντικό μέρος, δε, της εγχώριας επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο σε ένα απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο που προτάσσει την εντατικοποίηση της εργασίας και δεν επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί:

  • Την άμεση εκκίνηση τριμερούς διαλόγου με κυβέρνηση και εργοδότες για τις συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
  • Την πρόσβαση των εργαζόμενων σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα διασφαλίζει ποιοτικές συνθήκες εργασίας σε κάθε χώρο
  • Την ενίσχυση των αναιμικών εποπτικών μηχανισμών της πολιτείας στην εργασία και την αυστηροποίηση των ποινών για τους εργοδότες που δεν διασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους
  • Την επένδυση των επιχειρήσεων στην καινοτομία, στην επιμόρφωση και στην κατάρτιση των εργαζόμενων

Η ποιοτική εργασία σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας δεν είναι απλώς απαράγραπτο ανθρώπινο και εργασιακό δικαίωμα. Είναι απαραίτητος μοχλός για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της οικονομίας. Είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ



Σχολιάστε εδώ