- Κέρδη για τη Ministare Productions
- Δεν ασχολείται με την αξιοπιστία της μέτρησης τηλεθέασης η Κυβέρνηση
- Επιδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για τους «Παγιδευμένους» του ΑΝΤ1
- Η ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ-Τα νέα πρόσωπα και οι θέσεις που ανέλαβαν
- Ο Φάμελλος (στα λόγια…) φτιάχνει προοδευτική κυβέρνηση
- MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Οκτώ φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 882,4 MW στη Μακεδονία έλαβαν οριστική προσφορά σύνδεσης με το δίκτυο
- Γ. Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν «SOS»
- Μιχ. Χουρδάκης στο “Π”: «Ανάπλαση» της ΔΕΘ
- Διαρροές από την… Ένωση Τουρκικών Κρατών;
- Δώδεκα αιτήσεις για τη διοίκηση του ΑΠΕ

Ο Ν. Δένδιας ζήτησε εξηγήσεις από τη Γαλλία για το ενδεχόμενο πώλησης METEOR στην Τουρκία

“Είμαστε αντίθετοι σε πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία”
Την έντονη διαμαρτυρία της Αθήνας προκάλεσαν πληροφορίες που εμφανίζουν την Γαλλία θετική στο να προμηθεύσει την Τουρκία με τους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, τους οποίους χρησιμοποιεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα αεροσκάφη Rafale.
To ζήτημα που έχει προκύψει, κρίνεται ως σοβαρό για το “Π”, καθώς μετα και την επανεκλογή του Ντ. Τράμπ στις ΗΠΑ, οι στρατηγικές συμφωνίες και οι σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Γαλλίας, θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Η Τουρκία, πέραν της ισορροπίας που θα της προσφέρει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα μας απο τη διεθνή διπλωματία και να “κόψει” τις όποιες στρατηγικές συμφωνίες της έχουν απομείνει.
“Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.” έγραψε σε αναρτησή του ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων… pic.twitter.com/40XTNS9vyJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
Η έντονη αυτή δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προήλθε απο πληροφορίες που θέλουν τη Γαλλία να είναι πρόθυμη να πουλήσει στην Τουρκία τους πυραύλους Meteor και προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
H Ελλάδα μετά την προμήθεια των 24 Rafale αλλά και την ναυπήγηση 3 φρεγατών Belharra αλλά κυρίως τη στιγμή που αναζητεί και δημοσιονομικό χώρο για την αγορά ακόμη 6 Rafale δεν θα ήθελε να χάσει το πλεονέκτημα πυρός που έχει αποκτήσει με την εισαγωγή στο οπλοστασιότης των πυραύλων ΜΕΤΕΟR.
Το συγκεκριμένο οπλικό πυραυλικό σύστημα αέρος- αέρος, είναι μεγάλης εμβέλειας πέραν του οπτικού ορίζοντα κατηγορίας BVRAAM METEO, με εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα και «ζώνη μηδενικής διαφυγής» (non escape zone) πάνω από 60 χιλιόμετρα, έχει δημιουργήσει αεροπορική υπεροχή στο χώρο του Αιγαίου απέναντι σε όποια προσπάθεια εχθρικής επιβουλής.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 δεν στράφηκε στα γαλλικά Rafale αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter τα οποία και μπορούν να φέρουν το συγκεκριμένο οπλικο σύστημα αλλά χρειάζεται και την… άδεια της Γαιλλικής κυβέρνησης.