Ο Φάμελλος κάνει όνειρα για προοδευτική κυβέρνηση

Ο Φάμελλος κάνει όνειρα για προοδευτική κυβέρνηση

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στις δημοσκοπήσεις

Στα… σύννεφα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων εξακολουθεί να ίπταται ο Σ. Φάμελλος, αν και το εγχείρημα δείχνει να είναι εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει παταγωδώς.

Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναστάτωση, υπάρχουν γκρίνιες και τριβές, ενώ, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, αμφισβητείται συνολικά η στρατηγική του κ. Φάμελλου. «Δεν πάει άλλο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Π. Πολάκη, ο οποίος έδωσε ραντεβού στο Συνέδριο του Μαΐου, αφήνοντας να φανεί ότι θα επιδιώξει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αν και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση, με προοπτική να πέσει και πιο χαμηλά, ο κ. Φάμελλος αισιοδοξεί ότι το κόμμα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την προοδευτική διέξοδο της χώρας μας.

Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να καταθέσει επισήμως πρόταση για την προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Σε ποια κόμματα θα απευθύνεται η πρόταση-πρόσκληση; Πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον Ν. Ανδρουλάκη να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί αυτόνομα στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Φάμελλος έχει αποκλείσει από τη συνεργασία αυτή την Πλεύση Ελευθερίας, αφενός διότι ως κόμμα δεν έχει πρόγραμμα, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να γίνει διάλογος, και αφετέρου διότι, όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου «τσαλαβουτάει στις ακροδεξιές λάσπες» και κινείται στη λογική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, για να εξυπηρετήσει το σύστημα.

Όπως ο ίδιος ο κ. Φάμελλος είπε, από το προσκλητήριο εξαιρείται και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματικός διάλογος. Ποιος απομένει; Η Νέα Αριστερά, αλλά κι εκεί υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα τεθούν και όροι που θα δυσκολέψουν την προσέγγιση και τη συμπόρευση. Ακόμα, όμως, και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, με τα σημερινά δεδομένα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 8% – 9%, οπότε, προκύπτει εύλογα το ερώτημα «τι είδους μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να συμπτυχθεί;». Στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «μικρομεγαλισμό» του κ. Φάμελλου και άλλα σημειώνουν ότι στόχος του δεν είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ.

Με την προσδοκία οι ψηφοφόροι του Κινήματος που επιθυμούν τη συνεργασία να γυρίσουν την πλάτη στη Χαρ. Τρικούπη και να προχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όσοι αρνηθούν θα κριθούν από τους πολίτες», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, που διερωτώνται αν ο κ. Φάμελλος υπηρετεί μια δική του στρατηγική ή προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο σε έναν νέο πολιτικό φορέα υπό την… ηγεσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ –και χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη– θα επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ