
Μ. Κρανίδης στο “Π”: Οι αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου των τιμολογίων ρεύματος και μια ρεαλιστική πρόταση για τους καταναλωτές
Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO «Krama Property» (www.kramaproperty.com),
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2023, απαιτεί προσαρμογές και αλλαγές. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο υπάρχουν δέκα αλλαγές που έρχονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο του ανταγωνισμού και των τιμολογίων των παρόχων και είναι προς τη θετική κατεύθυνση για την προστασία των καταναλωτών, κυρίως από τα φαινόμενα παραπληροφόρησης ή παραπλάνησης.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βασίζεται σε δέκα βασικές αλλαγές, οι οποίες αναμένονται από τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
1. Περίληψη σύμβασης: Πριν από την υπογραφή κάθε σύμβασης, ο πάροχος υποχρεούται να αποστέλλει στους καταναλωτές μια περίληψη της σύμβασης, η οποία θα περιλαμβάνει τους βασικούς όρους τιμολόγησης. Αυτή η διάταξη έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους καταναλωτές, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη νομική γλώσσα των συμβολαίων και ενδέχεται να παραβλέπουν σημαντικούς όρους.
2. Σταθερές εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις που προσφέρονται μέσω των συμβολαίων θα παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το ποσοστό της έκπτωσης. Αντίθετα, θα επιτρέπεται μόνο η αύξηση της εκπτωτικής διαφοράς, χωρίς να περιορίζεται η ήδη επιβληθείσα έκπτωση.
3. Απαγόρευση τροποποιήσεων σε συμβόλαιο πριν από το εξάμηνο: Οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους του συμβολαίου δεν θα επιτρέπεται πριν παρέλθει το εξάμηνο. Αν προκύψει ανάγκη για αλλαγές, αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα στον πελάτη και να εγκρίνονται από τη ΡΑΑΕΥ.
4. Εκπτώσεις συνεπειών: Η έκπτωση συνέπειας θα πρέπει να καταγράφεται στον λογαριασμό του καταναλωτή και να είναι γνωστή εκ των προτέρων. Δεν θα επιτρέπεται η τροποποίησή της κατά τη διάρκεια της σύμβασης, εκτός αν είναι προς όφελος του πελάτη.
5. Αυτόματη μετάβαση σε νέο τιμολόγιο μετά τη λήξη του συμβολαίου: Με την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου, θα πρέπει να καθορίζεται σε ποιον τύπο τιμολογίου θα ενταχθεί ο καταναλωτής, εφόσον δεν επιλέξει νέο συμβόλαιο.
6. Πορτοκαλί και μεικτά τιμολόγια: Αυτοί οι τύποι τιμολογίων θα διατίθενται μόνο σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν έξυπνους μετρητές και όχι σε εκείνους με συμβατικούς.
7. Διζωνική χρέωση στα μπλε τιμολόγια: Η διζωνική χρέωση θα εφαρμοστεί και στα μπλε τιμολόγια, επιτρέποντας στους καταναλωτές να επωφελούνται από διαφοροποιημένες χρεώσεις ανάλογα με την ώρα κατανάλωσης.
8. Πρόωρη αποχώρηση από κυμαινόμενο τιμολόγιο: Εάν ο καταναλωτής αποφασίσει να αποχωρήσει πρόωρα από κυμαινόμενο τιμολόγιο, δεν θα επιβάλλονται ρήτρες από τις εταιρείες, ούτε θα απαιτείται η επιστροφή δώρων που ενδεχομένως έχει λάβει κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
9. Ρήτρες αναπροσαρμογής: Ο μηχανισμός ρητρών αναπροσαρμογής θα ενεργοποιείται με μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς θα τροποποιούνται οι παράμετροι που επηρεάζουν τον αλγόριθμο καθορισμού της τιμής του ρεύματος.
10. Απαγόρευση διαφημίσεων με ασαφείς όρους: Απαγορεύεται η διαφήμιση τιμολογίων που αποκρύπτουν ποσοστά εκπτώσεων, πάγια, ρήτρες ή τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων.
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι λογικές και παραμετρικές, ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τον μεγάλο ασταθή παράγοντα που είναι η τιμή χονδρικής, από την οποία εξαρτώνται οι τελικές τιμές των τιμολογίων, ειδικά των κυμαινόμενων, και η οποία είναι πλήρως εκτεθειμένη στις διεθνείς συνθήκες και χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.
Η λύση για το θέμα του ηλεκτρισμού και του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι η πλήρης εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, όπως κατάλληλες συσκευές, ηλιακός, νέον φωτισμός, κατάλληλο σύστημα θέρμανσης, μονώσεις, νέα κουφώματα και βέβαια εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών με συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα, ως ενεργειακός επιθεωρητής αυτό που προτείνω είναι τα μπλε, σταθερά τιμολόγια, τα οποία είναι σε χαμηλότερες μεσοσταθμικά τιμές από τα υπόλοιπα, που με τις νέες αλλαγές σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά και κάτω από τα 10 σεντς ανά KW. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει νέες πολιτικές για τον περιορισμό της τιμής χονδρικής και να στηρίξει ειδικά μια ομάδα καταναλωτών, περίπου 900.000 σε αριθμό, που δεν είναι άλλοι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τα προηγούμενα τρία έτη αφέθηκαν στο έλεος των αυξήσεων, χωρίς να λάβουν καμιά στήριξη από την Πολιτεία. Είναι θέμα επιβίωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ