Μ. Κρανίδης στο “Π”: Αποκαλυπτική έρευνα για τις προκλήσεις στην αγορά ακινήτων

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Αποκαλυπτική έρευνα για τις προκλήσεις στην αγορά ακινήτων

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO «Krama Property» (www.kramaproperty.com),
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου


Μια πρόσφατη έρευνα της Focus Bari για την αγορά ακινήτων, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο, εξαιρετικό, συνέδριο «Real Market», αποκαλύπτει σημαντικές τάσεις, ζητήματα για την κατάσταση σήμερα στην αγορά ακινήτων. Η γενική εικόνα, με τα υψηλά επίπεδα ζήτησης, τιμών και συναλλαγών, ειδικά στον κλάδο της κατοικίας, συνοδεύεται από συμπληρωματικές τάσεις που χρήζουν προσοχής και μελέτης από όλους, την Πολιτεία και τους εκατ. παίκτες της αγοράς.

• Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως τα έσοδά του δεν καλύπτουν τις ανάγκες του, ένας στους δύο «τα φέρνει βόλτα ίσα ίσα» και μόνο ένας στους επτά δηλώνει επάρκεια εσόδων! Άρα το 85% των πολιτών είναι αδύναμο να συμμετέχει στην αγορά ακινήτων και να διατηρήσει τα υφιστάμενα ακίνητά του.
• Ένας στους δύο Έλληνες κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο. Η ενοικίαση αφορά κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα, κάτω των 20.000 ευρώ ετησίως. Σε σχέση με ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ποσοστό ενοικίασης είναι αυξημένο στην Ελλάδα, με αύξηση της ζήτησης και των τιμών κατοικίας.
• Παρά τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, η κατοχή ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα ασφάλειας και επένδυσης για τα ελληνικά νοικοκυριά, με το 70% να διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο.
• Μόνο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες αξιοποιεί εισοδηματικά την περιουσία του, και όσοι το κάνουν αποκτούν μεγαλύτερη άνεση.
• Οι μακροχρόνιες μισθώσεις αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων από ακίνητα, ενώ οι βραχυχρόνιες είναι σαφώς περιορισμένες κατά 25% και από βραχυχρόνια 5%.
• Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών διαθέτει κατοικίες που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, του 1980 και του 2000, που φτάνει το 90% του συνόλου.
• Η πλειονότητα των κατοικιών ανήκει στη μεσαία κατηγορία, αντανακλώντας μια εικόνα τυπικού νοικοκυριού με μετρημένες στεγαστικές ανάγκες μέχρι 120 τ.μ., ενώ μόνο 14% μένει σε μεγαλύτερη κύρια κατοικία.
• Η ανακαίνιση παραμένει στις προτεραιότητες των ιδιοκτητών, με σχεδόν έναν στους δύο να έχει προβεί σε εργασίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά μόνο το 7% σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.
• Το μέσο ετήσιο έσοδο από ακίνητα είναι σχεδόν διπλάσιο για όσους έχουν ανακαινίσει την τελευταία πενταετία.
• Σχεδόν το 85% των πολιτών αναγνωρίζει πως υπάρχει τεράστια πίεση στο στεγαστικό κόστος και η πλειοψηφία… αναθέτει τη λύση στο κράτος, ειδικά μέσω της μείωσης φορολογίας ή της επιδότησης ενοικίου.
• Οι γνώμες διχάζονται ως προς την επενδυτική αξία των ακινήτων, με μόνο έναν στους τρεις Έλληνες να τη θεωρεί σίγουρη επένδυση.
• Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης ακινήτου μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, σε μια αγορά όπου οι περισσότεροι έχουν ήδη ιδιοκτησία και το γενικότερο κλίμα προτρέπει σε συγκράτηση.

Άρα, συνοψίζοντας, η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από πολλούς μικρομεσαίους ιδιοκτήτες με λίγες ιδιοκτησίες, με εισόδημα για λιγότερους από μακροχρόνιες μισθώσεις, υψηλή αλλά μειούμενη ιδιοκατοίκηση, με πολλά παλιά ακίνητα, κατασκευής προ του 2000, που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, και άμεση ανάγκη για μείωση φορολογίας και αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων για λύση του στεγαστικού. Είναι μια αγορά με δυναμική, που, όμως, τελικά σήμερα αφορά το 20% των πολιτών, όπως και όλη η οικονομία. Μια οικονομία του 1/5, όπου απαιτείται πραγματική στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της ιδιοκατοίκησης και της αύξησης των εισοδημάτων. Οι προκλήσεις είναι μπροστά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ