
Λευκός χρυσός το βαμβάκι για την ελληνική οικονομία
–Μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε ήρεμα νερά θα κυμανθεί η παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας, καθώς διασφαλίστηκαν σοβαρές αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις περσινές θεομηνίες, ενώ το ελληνικό βαμβάκι κυριαρχεί στις ξένες αγορές και ήδη καλύπτει το 80% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την εικόνα που επικρατεί στο βαμβάκι αποτύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα. Για να τονίσει, δε, τη σπουδαιότητα του βαμβακιού για την εθνική οικονομία, είπε ότι το βαμβάκι είναι ο λευκός χρυσός της ελληνικής γεωργίας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη της παραγωγής του.
«Ήδη εργαζόμαστε, μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους μου, για να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εισόδημα για τους δραστηριοποιούμενους στον πρωτογενή τομέα, γιατί, με την κλιματική κρίση και τα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι ανθεκτικός σε κάθε περίπτωση», επισήμανε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις ελαφρύνσεις προς τους πληγέντες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016 – 2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%. Ο κ. Τσιάρας τόνισε τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική γεωργία, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται και ότι «είναι ένα δυναμικό προϊόν, το οποίο στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να βρει τον δικό του χώρο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επισημαίνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του βαμβακιού».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας: «Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και το φθηνό αγροτικό ρεύμα. Είναι αρκετά; Όχι, γι’ αυτό συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για περαιτέρω στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας».
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ / στρέμμα: «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».
Σημαντική ήταν η αναφορά του υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε, «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις». Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ