Κόλλησε στα ρηχά η Ακτοπλοΐα!

Κόλλησε στα ρηχά η Ακτοπλοΐα!

Πολύ δύσκολα είναι φέτος τα πράγματα για την Ακτοπλοΐα. Από τη μια ο κορονοϊός, που καθήλωσε τον κλάδο επί έναν και πλέον χρόνο, και από την άλλη η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η επιβολή μέτρων εμβολιασμού για τα ταξίδια με πλοίο, που αποθαρρύνει πολλούς να πάνε σε νησιωτικούς προορισμούς, και η μειωμένη τουριστική κίνηση έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, που πίστευαν ότι φέτος θα… ξυπνήσει ο κλάδος από τον Ιούνιο και μετά, διαπιστώνουν ότι η… χειμερία νάρκη επεκτείνεται και τα όνειρα για μια καλή σεζόν γίνονται… εφιάλτες. Οι παράγοντες που κρατάνε χαμηλά την κίνηση στα πλοία είναι αφενός ο φόβος του κόσμου να μην κολλήσει την Covid-19 και αφετέρου η πρόσφατη οδηγία που επιβάλλει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχουν κάνει μοριακό τεστ ή rapid.

Όπως έλεγαν κύκλοι του λιμανιού, η οδηγία αυτή αποτελεί τη χαριστική βολή για τα πλοία, αφού πολλοί επιβάτες που δεν θέλουν να εμβολιασθούν θεωρούν υπερβολική και δαπανηρή τη διαδικασία των τεστ με αποτέλεσμα να προτιμούν προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας για τις εξορμήσεις τους και να αποφεύγουν τα νησιά.

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση για τις εταιρείες που διαθέτουν ταχύπλοα, αφού είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, δεδομένης της αύξησης των τιμών των καυσίμων αλλά και των μεγάλων καταναλώσεων που έχουν τα πλοία αυτά, ενώ εφιαλτικό θα είναι το καλοκαίρι και για τις τοπικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, καθώς η κινητήρια δύναμή τους είναι ο τουρισμός, ο οποίος και φέτος θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Πάρκαραν τα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά!
Τις τελευταίες μέρες, τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στη ράδα του λιμανιού είναι εμφανής η συγκέντρωση κρουαζιερόπλοιων. Το δυστύχημα είναι ότι τα πλοία αυτά δεν είναι γεμάτα επιβάτες, ενώ δεν έχουν ούτε πλήρωμα, εκτός από το προσωπικό φύλαξης και ασφάλειας. Απλά έχουν έρθει για να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά ως αγκυροβόλιο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χώρος για να δουλέψουν φέτος. Είναι κι αυτή μια ένδειξη των πολύ δύσκολων ημερών που διέρχεται η κρουαζιέρα. Γιατί τα πλοία αυτά είναι βέβαιο ότι έχασαν τη χρονιά και θα περιμένουν μήπως αλλάξουν τα πράγματα από του χρόνου για να λύσουν κάβους…


Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον τουρισμό μας

-Κλειστές οι πόρτες από παντού

Αποχαιρέτα τον, τον τουρισμό, που αναζητείται… Όλα ανάποδα έρχονται φέτος. Φως για τον τουρισμό μας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η μετάλλαξη Δέλτα, η παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία για τα ταξίδια προς την Ελλάδα και τα «ήξεις, αφήξεις» από Βερολίνο και Παρίσι, όπως και η επιφυλακτικότητα στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού περιορίζουν τις ελπίδες για τον τουρισμό μας.

Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι από αυτόν προέρχεται το 25% των θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι το διάστημα 2015 – 2019 έφταναν κατά μέσο όρο στη χώρα μας γύρω στα 30,3 εκατομμύρια τουρίστες, ήτοι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη 18η θέση της λίστας με τις χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους τουρίστες.

Δεν είπε τυχαία μεγάλος έλληνας ξενοδόχος πως «όσο προχωράει το φετινό καλοκαίρι τόσο περισσότερο μοιάζει με το περσινό»!

Κλειστή, δυστυχώς, παραμένει και η πόρτα της Μόσχας. Όχι χωρίς λόγο. Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν χρησιμοποιεί την τουριστική δαπάνη των πολιτών του, που ανέρχεται σε πάνω από 11 δισ. ευρώ, ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αρθούν οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Στην ίδια ρότα κινείται και το Βερολίνο, που τινάζει στον αέρα την Πορτογαλία. Την ώρα που η οικονομία της προσπαθεί να ανακάμψει, το Βερολίνο έβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών από και προς την Πορτογαλία και τη Ρωσία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα στις χώρες αυτές. Με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο στραγγαλίζει τον τουρισμό της Πορτογαλίας, από τη στιγμή που οι Γερμανοί θα το ξανασκεφτούν για να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ