Κάλπες την άνοιξη του 2026 στα σχέδια του Μαξίμου

Κάλπες την άνοιξη του 2026 στα σχέδια του Μαξίμου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2025

–Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κυκλώσει με μπλε μαρκαδόρο στο ημερολόγιο του 2026 το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Θεωρούν, προφανώς ότι είναι ένα διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, και αυτή να είναι όντως η επιδίωξή του, ωστόσο, οι ανατροπές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την απαξίωση της κυβέρνησης στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, τον υποχρεώνουν να επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι του 2027, οπότε και ολοκληρώνεται η τετραετής θητεία της κυβέρνησης, η απόσταση μοιάζει να είναι… χαώδης και απροσπέλαστη. Απρόοπτα γεγονότα, όπως αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα έξι χρόνια, μπορούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν στον αέρα τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς.

Υπό αυτήν την έννοια, το 2026 δείχνει να είναι το κατάλληλο timing για να στηθούν κάλπες. Δεδομένου ότι η θερινή περίοδος μπορεί να έχει δυσάρεστα απρόοπτα (πυρκαγιές κ.ά.), η άνοιξη δείχνει να είναι η… σωστή περίοδος. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, αφού με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη και οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας εξαιρετικά περιορισμένες.

Εξαγγελίες
Ενισχυτικές του σεναρίου για πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Σχεδόν από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ εξαγγελιών, υποσχέσεων και φιλολαϊκών μέτρων, με στόχο την άμβλυνση της δυσφορίας και της απογοήτευσης που επικρατεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Τακτική που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αναμένεται, δε, να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα ευρύ πακέτο με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις φόρων κ.ά.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει ένας απολογισμός για το πώς θα έχουν λειτουργήσει τα κυβερνητικά μέτρα και τότε ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Αν, δηλαδή, οι συνθήκες ευνοούν μια προσφυγή στις κάλπες ή θα χρειαστεί να τις αναβάλει για αργότερα μέσα στο 2026. Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν στη λογική των πρόωρων εκλογών, υπό τον φόβο ότι η δημοσκοπική καθίζηση θα έχει συνέχεια και ότι με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση θα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση.

Πιέσεις για αλλαγές
Με τις δημοσκοπήσεις –όλες ανεξαιρέτως– να δείχνουν καθαρά ότι… αυτοδυναμία γιοκ στις εθνικές εκλογές, στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ούτως ώστε ο στόχος να γίνει πιο προσιτός για το πρώτο κόμμα. Αλλαγές που θα έχουν σχέση με το μπόνους των εδρών, προς την κατεύθυνση ο νικητής να παίρνει και τις 50 έδρες και όχι αναλογικά από το 25% και πάνω, όπως ισχύει τώρα.

Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 40% για να πάρει και τις 50 έδρες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο, ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι, αν διαπιστώσει ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες, θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Ήδη έχουν φτάσει στο γραφείο του εισηγήσεις από υπουργούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη η παράταξη να βγει από τις εκλογές με τις λιγότερο δυνατές απώλειες και παράλληλα να διασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία. Πιέσεις ασκούνται και από οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην οικονομική ζωή της χώρας μια περίοδος ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ