H φαρμακοβιομηχανία εκπέμπει SOS

H φαρμακοβιομηχανία εκπέμπει SOS

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


-Ο κλάδος οδηγείται σε εξόντωση, με οδυνηρές συνέπειες για εργαζομένους και ασθενείς

Την επισήμανση ότι οι συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς θα είναι οδυνηρές, αφού η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τον κλάδο σε εξόντωση, κάνουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Ανδρέα Ξανθό, οι πρόεδροι των τριών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων και PhRMA, Μάκης Παπαταξιάρχης. Οι επικεφαλής των φορέων του κλάδου μεταξύ άλλων επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, οδηγούμενοι από δυσμενείς εξελίξεις που απειλούν ευθέως όχι μόνο τη βιωσιμότητα του Κλάδου, αλλά κυρίως τους Έλληνες ασθενείς, να εκφράζουμε την απόγνωσή μας, αυτή τη φορά για την κατάσταση στη φαρμακευτική πολιτική. Το ήδη δυσβάσταχτο clawback του 2018 βαίνει ανεξέλεγκτο ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2019, και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση, καθώς και από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων. Η τελευταία μάλιστα παραδόξως αυξάνεται σημαντικά, ενώ μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας, και κατά συνέπεια μειώνεται ο αριθμός των ανασφαλίστων.

Επιπροσθέτως δε των όσων μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί στον Κλάδο, επιχειρείται με πρωτόγνωρο τρόπο, η αναδρομική επιβολή στην φαρμακοβιομηχανία ενός ανύπαρκτου rebate, για τα έτη 2006-2008 ύψους 200 εκατ. ευρώ!, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και διευθετηθεί με δικαστικές αποφάσεις και μετέπειτα νομοθετικές πράξεις.

Κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες HTA-διαπραγμάτευσης, των ανεξέλεγκτων επιβαρύνσεων, της έλλειψης προβλεψιμότητας και της αδυναμίας πλήρους εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.

Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση της ένταξης των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης έχει σαν αποτέλεσμα οι μεν ασθενείς να στερούνται τη πρόσβαση σε οικονομικότερες θεραπείες και το δε σύστημα να απεμπολεί τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων. Αντί, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη οι επανειλημμένες κραυγές αγωνίας που εκπέμπει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και να γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2018, όπου έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη στον πληθυσμό της χώρας, οδηγούμαστε σε νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς οι συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς και για τη Δημόσια Υγεία, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, θα είναι οδυνηρές.

Πλέον όλων των παραπάνω, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και αποτρέπει τις επενδύσεις. Πως είναι δυνατόν να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και επενδυτές τη στιγμή που οι υπάρχοντες επενδυτές αντιμετωπίζουν αναδρομικές και αβάσιμες επιβαρύνσεις από το παρελθόν, σε βάθος 10 και πλέον ετών;».

Καταλήγοντας την επιστολή τους οι κ. Ο. Παπαδημητρίου, Θ. Τρύφων και Μ. Παπαταξιάρχης ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αναλογιστούν το δυναμικό και την προσφορά του κλάδου στην Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία, καθώς επίσης και να γίνει άμεσα εξορθολογισμός της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, «δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας».


Σχολιάστε εδώ