
Γ. Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν «SOS»
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους ΔΣ ΣΒΑΠ και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Δύο πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση.
Η έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το 2024 δείχνει ότι σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τον τζίρο τους να παραμένει στάσιμος, ενώ τα έξοδά τους ανεβαίνουν συνεχώς.
Πολλές από αυτές δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Φορτώνονται με χρέη και παλεύουν καθημερινά με τα προβλήματα ρευστότητας.
Το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να τις πιέζει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερα τα πράγματα.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 36% των επιχειρήσεων τα τελευταία εννέα χρόνια αναγκάστηκε να διακόψει συνεργασίες με προμηθευτές εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές.
Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις συνεχείς ανατιμήσεις, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη ρευστότητας.
Οι περισσότεροι δεν έχουν καν τον χρόνο να σκεφτούν το μέλλον και έτσι επικεντρώνονται στο πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρησή τους.
Πώς να μιλήσουμε για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, για στρατηγικές ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, όταν οι επιχειρηματίες ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια για να καλύψουν τα άμεσα και τα έκτακτα;
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα.
Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν απαισιόδοξοι για το 2025. Παρόλο που υπήρξε αύξηση στον τζίρο τους, τα κέρδη δεν ανέβηκαν αναλόγως.
Και ενώ η κατάσταση φαίνεται να δυσκολεύει κι άλλο, όλα δείχνουν ότι το 2025 ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες…
Το νέο καθεστώς Τραμπ και το κύμα αβεβαιότητας
Οι νέοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ φέρνουν αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά και το εμπόριο θα δυσκολέψει.
Δυστυχώς, η χώρα μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη…
Για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση.
Οι εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν, οι επενδύσεις να καθυστερήσουν και η κατανάλωση να πέσει. Όλα αυτά θα κάνουν το ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ακόμα πιο αβέβαιο.
Τα περιθώρια στενεύουν και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η βάση της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Αυτές είναι που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Και αυτές είναι που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στήριξη στην πράξη. Χρειάζονται μέτρα που θα τις βοηθήσουν να ανασάνουν.
Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε εθνικά σχέδια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα ανάλογα επενδυτικά εργαλεία, ώστε:
– Να κατεβάσει το κόστος ενέργειας, ενεργοποιώντας ακόμα και τους μηχανισμούς για τον έλεγχο πιθανής χειραγώγησης των τιμών.
– Να μειώσει τα μεταφορικά κόστη, που επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις.
– Να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις το προσωπικό που χρειάζονται.
– Να απελευθερώσει το τραπεζικό σύστημα για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας δίκαιους όρους και χαμηλά επιτόκια.
– Να οργανώσει με σωστό και επιμελή τρόπο τον εξαγωγικό μας τομέα και το άνοιγμα νέων αγορών.
Αν θέλουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να στηρίξουν πραγματικά την ελληνική οικονομία, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Γιατί αν δεν στηριχτούν τώρα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ