
Γ. Γεραπετρίτης για ΘΧΣ: Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα
«Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι για πρώτη φορά είναι καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα δυνητικά όρια της υφαλοκρηπίδας και τόνισε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητα της στις θαλάσσιες ζώνες. […] «Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του, αναφερόμενος στην πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο.
Δεν θα υπάρχει καμία υποχώρηση είπε ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, και τόνισε ότι είναι «μονόδρομος το εθνικό συμφέρον για εμάς».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον ρόλο των ΗΠΑ, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως δισταγμός από ελληνικής πλευράς και σημείωσε ότι δεν ετεροκαθορίζεται η Ελλάδα, αλλά «μόνοι μας καθορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιώργο Γεραπετρίτη. Καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ και ευχαριστούμε που είστε στον ΣΚΑΪ σε μια μέρα με τέτοιο συμβολισμό. Νομίζω εξηγήθηκε επαρκώς τι ακριβώς είναι αυτό το Χωροταξικό Σχέδιο, αυτός ο χωροταξικός χάρτης. Πείτε μας γιατί τώρα; Και τι σημασία αποδίδεται;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Να ξεκινήσω και, αφού σας ευχαριστήσω και ευχηθώ χρόνια πολλά σε εσάς και στους ακροατές σας και Καλή Ανάσταση, να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. Προσδιορίζονται, δηλαδή, οι ανθρώπινες δράσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας, είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια, είτε πρόκειται για τουρισμό, είτε πρόκειται για αξιοποίηση εναλίων αρχαιοτήτων. Όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις. Και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα δευτερόλεπτο εδώ. Κατ’ αρχάς να καταλάβουμε ότι δεν μιλάμε για οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Να ζητήσω και το σχόλιό σας για την αντίδραση της Τουρκίας; Αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με έναν τρόπο σχετικά ήπιο. Μοιάζει να ήσασταν σε μία ανοιχτή γραμμή γι’ αυτό το θέμα με τους γείτονές μας;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει μία διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές. Η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνον το διεθνές δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε όμως μία συνεννόηση; Θέλω να πω, είχατε συζητήσει με τον κύριο Fidan το θέμα; Ήξεραν δηλαδή οι Τούρκοι ότι εμείς πάμε να ανακοινώσουμε αυτό το Χωροταξικό;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν γνωστό, κυρία Κοσιώνη, το γεγονός ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με βάση την οποία έως τις 27 Απριλίου θα έπρεπε η Ελλάδα να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Και εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικώς αναμενόμενο. Από την άλλη πλευρά, θέλω να τονίσω το ακόλουθο. Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική εκδοχή και την τουρκική εκδοχή, υπάρχει μία οδός, η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα κυρίως από το διεθνές δίκαιο. Και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού, να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι εκείνο που πάντοτε η Ελλάδα τηρεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να το αντιληφθούμε ως μία απαρχή διαπραγμάτευσης, ότι είναι η θέση των δύο πλευρών και πάμε να συζητήσουμε;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Βεβαίως, στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι. Παρά ταύτα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου πλέον, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγίστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες. Και αυτό πλέον αποτελεί στην ουσία την ελληνική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί μας πήρε τόσα χρόνια και μία καταδίκη;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Άκουσα, κυρία Κοσιώνη, την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα, για να είμαι ειλικρινής, λιγότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μία περίκλειστη χώρα. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει 8.500 νησιά, πράγμα το οποίο καθιστά εξαιρετικά σύνθετη την άσκηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ήταν οι τεχνικές δυσκολίες…
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει κάτι επιπλέον, αν μου επιτρέπετε, το οποίο είναι ότι, συν τω χρόνω, υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση, με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στον χάρτη. Και θέλω να σας πω, κυρία Κοσιώνη το ακόλουθο. Η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως, διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται, ουσιαστικά, στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα. Θέλω όμως να πω το ακόλουθο, και νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει από το 2019 φέρει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνο-ιταλική, σειρά στρατηγικών συμφωνιών, μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδος με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή. Διότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας κολοσσούς ενεργειακούς εκεί όπου υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη, ή σήμερα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντά αυτό και στις αγωνίες κάποιων δικών σας στελεχών, κύριε Υπουργέ, που μιλούν για παραχωρήσεις στο Αιγαίο; Να βάλω και το πρόσωπο του κυρίου Σαμαρά εδώ ανοικτά στην ερώτηση.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ήμουν σαφής. Η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία πενταετία έχει κάνει πράγματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έχει καταφέρει. Με μεγάλες στρατηγικές συμφωνίες, με συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με επέκταση χωρικών υδάτων, σήμερα με Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Και όλα αυτά ενόσω δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση. Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας, μιας χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην καρδιά όλων των διεθνών οργανισμών, είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, που μας φέρνει όλο αυτό σε σχέση με το άλλο ανοιχτό θέμα, αυτό της πόντισης του καλωδίου. Κάποιοι είπαν ότι σχετίζεται η μία ανακοίνωση με την καθυστέρηση στο να βάλουμε τέλος πάντων αυτό το καλώδιο μέσα στη θάλασσα.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Τα ζητήματα δεν είναι καθόλου αλληλένδετα. Είναι προφανές ότι και σε επίπεδο κλίμακας, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί ένα εγχείρημα πολύμηνο, μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία στην πραγματικότητα διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι επίσης σημαντικό. Είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω, είναι ένα έργο, το οποίο θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί, με βάση και τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν δίνετε ένα χρονοδιάγραμμα; Δηλαδή είναι τεχνικοί οι λόγοι ή υπάρχει εδώ μια αμφιθυμία που εδράζεται σε κάποιο παρασκήνιο που δεν γνωρίζουμε;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως παρασκήνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμφιθυμία υπάρχει;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ούτε αμφιθυμία υπάρχει. Εκείνο, το οποίο υπάρχει, είναι πάντοτε ο κατάλληλος χρονισμός. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία είναι αμιγώς τεχνικά. Ξέρετε, η έρευνα για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου στο συγκεκριμένο έργο θα πάρει περίπου 6 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια χωροταξία σε ό,τι αφορά τις NAVTEX, οι οποίες θα εκδοθούν, είναι από μόνο του ένα σύνθετο έργο. Υπάρχει όμως και ο κατάλληλος χρονισμός.
Θέλω να είμαι εντελώς ειλικρινής. Για εμάς σήμερα είναι μια πολύ σπουδαία μέρα. Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει χάρτες, οι οποίοι εκφράζουν στην πραγματικότητα τη δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τη δυνητική υφαλοκρηπίδα, που έχει πολύ μεγάλη αξία. Όλα τα έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν κανονικά και θα γίνουν με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε να συζητάμε με την Τουρκία είναι επιθυμία μας – κατεγράφη άλλωστε και στη δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος, έτσι ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση. Αντιθέτως, εμείς αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι για εμάς το εθνικό συμφέρον είναι μονόδρομος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ο χρονισμός που λέτε, αν μου επιτρέπετε να επιμείνω, σχετίζεται, όπως καταλαβαίνω, με τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί. Είμαι σε αυτό σαφής. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι η βασική έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε εχθρικές σχέσεις με κανένα από τα γειτονικά μας κράτη. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα φοβόμαστε την τουρκική αντίδραση; Είναι συγκεκριμένο το ερώτημα και θα σας το κάνω ανοιχτά. Γιατί αν έχουμε τέτοιου είδους δισταγμούς, θα σου πει ο άλλος τι συμβαίνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως δισταγμός. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθορίσουμε την εξωτερική πολιτική με βάση τις επιθυμίες ή τις προσλαμβάνουσες οποιουδήποτε άλλου κράτους. Εμείς μόνοι μας καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι την τελευταία εξαετία η εξωτερική αυτή πολιτική έχει αποδώσει τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα συμβεί και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιστρέψω λίγο στον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Εμείς λέμε αυτό είναι το μάξιμουμ των δικαιωμάτων μας στην περιοχή. Λένε οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, και αυτό είναι το δικό μας. Αυτοί έχουν κόψει το Αιγαίο στη μέση, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών μας απασχολεί καθόλου στην παρούσα φάση; Το λέω αυτό γιατί είδαμε και τον κ. Trump, να μην διστάζει ακόμη και μπροστά στον πιο στενό πολιτικό φίλο του, τον Netanyahu, να αποθεώσει τον Recep Tayyip Erdogan.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να σας πω – και αυτό το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια – ότι στο ζήτημα που έχει να κάνει με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά μόνο τις χώρες οι οποίες έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνει μια σοβαρή δήλωση. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία είναι καταγεγραμμένη η θέση σε ό,τι αφορά τη δυνητική της υφαλοκρηπίδα. Είμαστε πάρα πολύ σαφείς όταν εννοούμε ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια. Είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν φοβόμαστε την οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση. Υπάρχει ένας δρόμος. Και αυτός δεν είναι η παρέμβαση οποιουδήποτε τρίτου κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγο δεν έχει κανένα τρίτο κράτος, προφανώς, έχει παρέμβαση όμως. Υπάρχουν κράτη που έχουν παρέμβαση. Και ένα από αυτά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τι εννοώ; Κάποτε υπήρχε η πεποίθηση ότι αν τυχόν δημιουργείτο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, μετά από μια δική μας απόφαση, μια δική μας κίνηση ή εν πάση περιπτώσει και από το πουθενά, κάποιος θα σήκωνε ένα τηλέφωνο, κάποιος θα απαντούσε σε αυτό το τηλέφωνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και κάπως θα υπήρχε μια παρέμβαση, έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι. Έχουμε την ίδια βεβαιότητα σήμερα;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η αποσυμπίεση τυχόν εντάσεων δεν πρέπει να αποδίδεται σε τρίτους, αλλά στα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη. Την τελευταία διετία έχουμε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, απευθείας με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε να μην παράγονται κρίσεις μέσα από τις εντάσεις. Εντάσεις υπήρξαν, κρίσεις δεν υπήρξαν. Και νομίζω ότι η πιο ορθή πολιτική σε ό,τι αφορά αυτή τη σχέση που επιδιώκουμε, μια σχέση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι μία και μόνο: να υπάρχουν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας, να μην παράγονται κρίσεις, να υπάρχει σεβασμός στις θέσεις του άλλου μέρους και βεβαίως να υπάρχει ο μονόδρομος του διεθνούς δικαίου. Μπορεί σε παλαιότερες εποχές, σε άλλα γεωπολιτικά δεδομένα, ο αμερικανικός παράγοντας να ήταν αρκετά επιδραστικός. Σήμερα υπάρχει ένας και μόνος δρόμος. Εάν θέλουμε, υπάρχει ο δρόμος της διεθνούς δικαιοδοσίας, ο οποίος θα μπορέσει να επιλύσει τα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εξ αυτού του λόγου η δική μας θέση είναι πολύ κρυστάλλινη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διπλωματική, ως οφείλει η απάντησή σας.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν ήταν. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν πάρα πολύ σοφή υπό την έννοια την ακόλουθη. Προτιμούμε να έχουμε άμεσους διαύλους αντί να ετεροκαθοριζόμαστε από τρίτα μέρη. Πρώτον. Δεύτερον, η Ελλάδα για πρώτη φορά καθορίζει με τρόπο συγκεκριμένο, όχι σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ποια είναι τα απώτατα όρια της δυνητικής υφαλοκρηπίδας της. Καλούμε λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, εφόσον οποιοσδήποτε θεωρεί ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ουσιαστικά να έρθει στην πλευρά του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει πάντοτε η λύση της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οποία θα μπορούσε να δώσει μία διέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι σαφής. Για εμάς είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια γειτονιά, η οποία θα είναι γειτονιά ειρήνης και ευημερίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ποτέ ότι θα υπάρξει η οποιαδήποτε έκπτωση σε ό,τι αφορά την άσκηση των δικών μας δικαιωμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κύριε Γεραπετρίτη, επειδή πολλά λέγονται, πολλά φημολογούνται. Είμαστε εδώ μέσα όλοι σε κοινή γραμμή;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται κυρία Κοσιώνη, από τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ. Δεν είναι μια εξωτερική πολιτική η οποία χαράσσεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, ούτε αυτενεργεί ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ηγείται της ελληνικής διπλωματίας, αλλά στην πραγματικότητα εκτελεί το ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει μία γραμμή, την οποία καθορίζει ο Πρωθυπουργός και το ΚΥΣΕΑ και αυτή η γραμμή είναι πάρα πολύ σαφής. Μεγαλώνουμε το διπλωματικό αποτύπωμα, ψηλώνουμε την Ελλάδα, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα. Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετούμε όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Και αν κάποιος δει τα πεπραγμένα της τελευταίας εξαετίας, νομίζω ότι θα αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει έμπρακτα ενεργή εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον του έθνους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Γεραπετρίτη. Να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Και σε σας το ίδιο, κάθε καλό.