Φτάνει πια η κοροϊδία με τα αδέσποτα!

Φτάνει πια η κοροϊδία με τα αδέσποτα!

–Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να στηρίξει τους ΟΤΑ, που αγωνίζονται μόνοι τους για να προστατεύσουν τα ζωάκια των δρόμων, θα ζητήσουν στο πρώτο τους Πανελλήνιο Συνέδριο δήμοι από όλη τη χώρα

Κραυγή αγωνίας αλλά και στήριξης για τα ζωάκια των δρόμων, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από το επίσημο κράτος, θα εκπέμψουν εκπρόσωποι της ΤΑ από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με την περίθαλψη των αδέσποτων στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιήσουν την 21η Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Το Συνέδριο διοργανώνει το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, το γνωστό για τη δράση και την αποτελεσματικότητά του ΔΙΚΕΠΑΖ, και θα αποτελέσει την έκφραση της δυσαρέσκειας των αυτοδιοικητικών παραγόντων της χώρας προς την Πολιτεία, η οποία έχει φορτώσει στους ΟΤΑ την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τα αδέσποτα, αλλά δεν τους έχει διαθέσει τους ανάλογους πόρους, με συνέπεια να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Αντίθετα, κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις, που λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα δημοτικά κέντρα και κυρίως με το ΔΙΚΕΠΑΖ, το οποίο είναι μοναδικό σε οργάνωση και δομή στην Ελλάδα, έχουν την αμέριστη κρατική στήριξη. Δηλαδή, το κράτος μεταβιβάζει την ευθύνη στους δήμους, αλλά τους πόρους τους διαθέτει στους ανταγωνιστές τους, που δεν έχουν ούτε υποδομές ούτε δίκτυα για αυτήν τη δουλειά. Δεν λέμε, να βοηθιέται όποιος ασχολείται με τα ζωάκια των δρόμων, αλλά πρώτα να στηρίζονται οι δημοτικοί φορείς, που λογίζονται και ως βραχίονες του δημόσιου τομέα, και μετά όλοι οι άλλοι.

Αυτήν τη στάση του κράτους θέλουν να καταγγείλουν οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και θα κάνουν αυτό το Συνέδριο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στη συζήτηση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με τους ΟΤΑ να εκφράζουν –όπως αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες– ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την υποχρηματοδότηση, τις συνεχείς νομικές διώξεις των στελεχών τους και τις δυσλειτουργίες του ν. 4830/2021. Ενδεικτική της σπουδαιότητας του θέματος είναι η συμμετοχή μεγάλων αστικών δήμων αλλά και πολλών περιφερειακών ΟΤΑ, καθώς επιθυμούν να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά από την ψήφιση του νόμου που οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν μια οργανωμένη πλατφόρμα προκειμένου να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι δήμοι έχουν δεχθεί έντονη κριτική και αρνητική δημοσιότητα για την αδυναμία εφαρμογής του νόμου, χωρίς όμως να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους.

Ακριβώς για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, οι διοργανωτές δεν έχουν καλέσει κανέναν εκπρόσωπο του υ­πουργείου Εσωτερικών, ούτε της Ειδικής Γραμματείας Ζώ­ων. Επίσης, δεν έχουν κληθεί ούτε εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η Αυτοδιοίκηση, αυτήν τη φορά, είναι αποφασισμένη να συζητήσει μόνη της, να βγάλει τα… εσώψυχά της, να καθορίσει τους στόχους της. Χωρίς κομματικούς ινστρούχτορες και παρεμβάσεις. Χωρίς ποδηγεσίες και… συστάσεις.

Αυτήν τη φορά, η Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχει. Τα ψέματα τελείωσαν. Αμ έπος, αμ έργον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ