Ελληνική απάντηση στην τελευταία τουρκική πρόκληση

Ελληνική απάντηση στην τελευταία τουρκική πρόκληση

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Η τελευταία τουρκική πρόκληση με τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο αποτελεί τουλάχιστον εχθρική πράξη προς την Ελλάδα.

Και αυτό διότι αφενός δεν υφίστανται γειτονικές ακτές μεταξύ των δύο αυτών κρατών και αφετέρου η συμφωνία αυτή δεν έχει οποιαδήποτε βάση στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης του 1982, η οποία, αποτελούσα προ πολλού Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, δεσμεύει τόσο τα κράτη-μέλη αυτής, όσο και όλα εκείνα που δεν είναι κράτη-μέλη αυτής, όπως η Τουρκία και η Λιβύη. Κατόπιν αυτού, η Ελλάδα πρέπει τουλάχιστον να πράξει αμέσως, προς προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη θάλασσα, τα εξής:

1. Να επεκτείνει τη θαλάσσια αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 ν.μ. τουλάχιστον στα 10 ν.μ., κάτι που μας είχαν προτείνει και οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, ώστε να ταυτιστούν η θαλάσσια αιγιαλίτιδα ζώνη μας με την εναέρια ζώνη μας των 10 ν.μ., εκφράζοντας συγχρόνως την επιφύλαξή της για επέκταση αυτών στα 12 ν.μ., κάτι που έχουν κάνει όλα τα παράκτια κράτη διεθνώς και που πρόσφατα είχε αναγγείλει και ο τελευταίος ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τουλάχιστον για την Αδριατική, το Ιόνιο και μερικώς για το Αιγαίο.

2. Να υιοθετήσει ΑΟΖ με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέθοδο μέσης και πλάγιας γραμμής) στην Αδριατική, στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι το εύρος αυτής μπορεί να αλλάξει μελλοντικώς, αν συμφωνηθεί κάτι άλλο με τα γειτονικά της παράκτια κράτη (Αλβανία, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία).

3. Να υιοθετήσει το σύστημα των ευθείων γραμμών βάσεως για μέτρηση και προβολή των θαλασσίων ζωνών της.

4. Να συνάψει με την Κύπρο και την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Με τη Λιβύη είχε συμφωνηθεί ήδη τη δεκαετία του 2000 να υπάρξει, υπό μορφή «gentlemen agreement», ένα σχέδιο συμφωνίας που ευνοούσε και τα δύο κράτη. Οι βομβαρδισμοί όμως της Λιβύης από το ΝΑΤΟ δεν επέτρεψαν την υπογραφή της «gentlemen agreement».

5. Να αρχίσει άμεσα εξερεύνηση ορυκτών και βιολογικών πόρων στην ελληνική ΑΟΖ με συνοδεία πολεμικών σκαφών.

6. Να αποστείλει άμεσα τις σχετικές συντεταγμένες της ΑΟΖ της και της υφαλοκρηπίδας της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

7. Να καταγγείλει την τουρκική πρόκληση στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο FAO και στον ICAO και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

8. Να τονίσει στον αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει την υποχρέωση να ζητήσει και να υποχρεώσει την Τουρκία σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, διότι διαφορετικά η Ελλάδα θα αναθεωρήσει τις τελευταίες συμφωνίες που έχει συνάψει το 2019 με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αμερικανικές βάσεις και για επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.

9. Να ζητήσει την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ινδία και την Κίνα, συμμάχων μας κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

10. Να σπάσει κάθε ευρωπαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, κάτι που έχουν εν τοις πράγμασι κάνει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

11. Να απορρίψει κάθε πρόταση ΗΠΑ, ΕΕ, κ.λπ., για συνδιαχείριση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

12. Να καλέσει τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία –βαλκανικά συμμαχικά της κράτη στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο– την Αίγυπτο και το Ισραήλ να μελετήσουν από κοινού τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και της Λιβύης, αφού σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης –εκ των πραγμάτων, λόγω γειτνίασης– είναι αρκετά πιθανό να εμπλακούν στην όλη ιστορία, ιδίως η Βουλγαρία, η οποία και αυτή έχει απειληθεί προσφάτως από τον τούρκο Πρόεδρο.

13. Αυτά θα πρέπει να γίνουν άμεσα και χωρίς κανέναν δισταγμό ή καθυστέρηση.

14. Να επαναλάβει άμεσα αεροναυτικά γυμνάσια με τους συμμάχους της (Γαλλία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αίγυπτο και Ισραήλ) στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

15. Να επαναλάβει αυτό που είχε δηλώσει ο Γεώργιος Παπανδρέου στο παρελθόν: «Αν η Τουρκία θελήσει να εισέλθει στο ‘‘τρελοκομείο’’, τότε εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να εισέλθει σ’ αυτό και η Ελλάδα».

16. Να μελετήσει από τούδε προγράμματα επιστράτευσης και να πραγματο­ποιήσει σχετικές ασκήσεις επιστράτευσης για παν ενδεχόμενο.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε μια τέτοια κατάσταση είναι τουλάχιστον ανοησία να πιστεύουμε σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή στο ΝΑΤΟ ή σε βοήθεια από την ομόδοξη Ρωσία, ήδη «φίλη» της Τουρκίας.

Δύσκολα πράγματα; Τι να γίνει, χιλιάδες χρόνια τώρα ο Ελληνισμός πάντα συνα­ντούσε και θα συναντά τέτοιες καταστάσεις!

Οι εισηγήσεις αυτές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως απειλές προς την Τουρκία, είναι απλώς εισηγήσεις για εφαρμογή και υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και μάλιστα με αυτά που έχουν εφαρμόσει προ πολλού όλα τα κράτη διεθνώς.


Σχολιάστε εδώ