
Έλεγχοι επί ελέγχων γίνονται στη Μύκονο, αλλά το… απόστημα στην Πολεοδομία δεν σπάει με τίποτα
–Μεγάλες οι ευθύνες του κράτους και του δήμου – Πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση
Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για το… παρακράτος της παράνομης δόμησης στη Μύκονο, αλλά δεν φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί κανενός, αφού ζει και βασιλεύει και είναι η μάστιγα του νησιού, χρόνια τώρα, αλλά και όνειδος για την Πολιτεία, που είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Ο δήμος και ο δήμαρχος μάλλον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συγκρουστούν μετωπικά και να το αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα σπασμωδικά, ίσως γιατί δεν επιδιώκει τη βίαιη και οριστική επίλυσή του.
Ο δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης, σε επιστολή που έστειλε προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο τις πρώτες μέρες του 2025, διεκτραγωδεί το αδιέξοδο της Πολεοδομίας του Δήμου Μυκόνου, αλλά αναφέρεται μόνο στη μία όψη του προβλήματος, γιατί για όσους γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της απαράδεκτης κατάστασης η άλλη όψη είναι η τραγική.
Γιατί η άλλη όψη του προβλήματος είναι οι ευθύνες του δήμου, διαχρονικά, αλλά και σήμερα, καθώς ανέχεται –χωρίς να τους τιμωρεί– μερικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην Υπηρεσία Πολεοδομίας και λειτουργούν προκλητικά, κατά παράβαση κάθε έννοιας καθήκοντος, ως εντολοδόχοι μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων.
Δεν πρόκειται για όλους τους υπαλλήλους, αλλά για ελάχιστους, οι οποίοι σίγουρα δεν μπορεί να εξουσιάζουν την Υπηρεσία επειδή προστατεύονται από μεγαλοεργολάβους. Βέβαια, ο κύριος δήμαρχος, στην επιστολή του, επισημαίνει ότι επανέρχεται στο πρόβλημα γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και δεν βρίσκει ουσιαστική ανταπόκριση. Και μάλλον δεν έχει άδικο, γιατί κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στηρίζουν τους μεγαλοεργολάβους, που συντηρούν αυτό το ιδιότυπο παρακράτος.
Βέβαια, στη συνέχεια επισημαίνει την τραγική κατάσταση, αλλά την αποδίδει στην έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας. Σε αυτό, όμως, δεν έχει δίκιο. Γιατί στις παραγγελίες των μεγαλοεργολάβων η Υπηρεσία Πολεοδομίας απαντά αυθημερόν, κάτι που είναι γνωστό και στον δήμο και σε όλο το νησί, και παλαιότερα, και τώρα. Τελικά, όμως, η Υπηρεσία Πολεοδομίας έχει επαρκές προσωπικό; Μάλλον, θα λέγαμε, αφού απασχολούνται 12 άτομα (7 πολιτικοί μηχανικοί και 5 διοικητικοί υπάλληλοι), τα οποία, καταπώς φαίνεται, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Και γι’ αυτό έχουν ευθύνες και ο δήμος και ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Γιατί τόσο προσωπικό στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχει κανένα άλλο νησί στις Κυκλάδες.
Αυτό σημαίνει ότι η Υπηρεσία Πολεοδομίας έχει επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσει. Όμως, όταν ο προηγούμενος αναπληρωτής προϊστάμενος μπορούσε να διεκπεραιώνει εντός μίας ημέρας έκθεση αυτοψίας, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει σε δεκάδες αναφορές, καταγγελίες και αιτήσεις για παράνομη δόμηση, ακόμη και σε καταγγελίες της Υποδιεύθυνσης της Αστυνομίας Μυκόνου και της Εισαγγελίας, και δεν έχει παραπεμφθεί από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας για παράβαση καθήκοντος, σημαίνει πως εδώ υπάρχουν ευθύνες και του δήμου και της κεντρικής κυβέρνησης.
Το ότι αναγνωρίζονται από τον δήμαρχο οι τραγικές αδυναμίες της Υπηρεσίας, αυτό επιβεβαιώνει και τη δική του ευθύνη και της κεντρικής κυβέρνησης.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βεργώνης, για να αποφύγει την… καυτή πατάτα, είχε ζητήσει η Πολεοδομία Μυκόνου να επιστρέψει στη Σύρο, αλλά δεν συμφώνησε κανένας, ούτε η δημοτική αντιπολίτευση, ούτε οι επαγγελματικοί φορείς, ούτε οι κοινωνικοί εταίροι, γιατί όχι μόνο χάνονται τεράστια έσοδα για τον δήμο αλλά και είναι υψηλό το κόστος, τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για τις πολεοδομικές διαδικασίες των μηχανικών και των δημοτών.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, και με έμφαση μάλιστα, ότι ακόμα και όταν η Μύκονος υπαγόταν στην Πολεοδομία Σύρου, δεν λειτουργούσε ούτε η Σύρος ως υπηρεσία ευνομούμενης πολιτείας, και για αυτό η παράνομη δόμηση είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα ήταν στην υπηρεσία των μεγαλοεργολάβων. Το κραυγαλέο περιστατικό της δεύτερης Κυριακής των Αποκριών του 2023, όταν μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του εστιατορίου «Απάγγιο», στον Ορνό, το κλιμάκιο της Πολεοδομίας Σύρου συζητούσε –μέσα στη καλή χαρά– με μεγαλοεργολάβο του νησιού, τα λέει όλα.
Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει γι’ αυτήν τη συναναστροφή τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας. Όταν, όμως, όλοι στην Μύκονο γνωρίζουν τις δεκάδες παράνομες αυθαίρετες οικοδομές συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων, όταν ακόμη και πάνω από τα γραφεία της Πολεοδομίας λειτουργούν γραφεία σε παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα και απέναντι από την Πολεοδομία λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, παρ’ όλα αυτά, έχουν αδειοδοτηθεί, με ευθύνη και των υπηρεσιών του δήμου και των δημοτικών επιτροπών, τι μπορεί να σκέφτονται στο νησί;
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατώτερη των περιστάσεων
Πάντως, και ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024 στην Υπηρεσία Πολεοδομίας Μυκόνου, δεν κατάφερε τίποτα. Το πόρισμα, δε, των 90 σελίδων, που εκδόθηκε μετά από πέντε περίπου μήνες, δεν μπορεί να θεωρηθεί πόρισμα ανεξάρτητης αρχής, αφού δεν καταλογίζει, για όλα αυτά τα… όργια, ευθύνες σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και δεν τους παραπέμπει στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, για να αντιμετωπιστεί ριζοσπαστικά το παράνομο κράτος της δόμησης στη Μύκονο.
Στο πόρισμα της Αρχής, αντίγραφο του οποίου μας χορήγησε η Υπηρεσία και το μελετήσαμε πολύ προσεκτικά, υπάρχει μια ακτινογραφία της κατάστασης, αλλά δεν γίνεται αναφορά στους υπαίτιους της κακοδαιμονίας. Δεν αναφέρεται στο πόρισμα η ευθύνη της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, που δεν έχει ενεργήσει αυτοψίες σε καταγγελίες της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου και σε παραγγελίες της Εισαγγελίας, όταν έχει απαντήσει εντός μίας ημέρας σε αίτημα μεγαλοεργολάβου με ψευδεπίγραφη έκθεση αυτοψίας.
Αλλά, βέβαια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν είναι Αρχή, αλλά υπηρεσία του επιτελικού κράτους, που συστήθηκε με τη νομοθέτηση περί επιτελικού κράτους. Αλλά και έτσι, ποιος μπορεί να δεχθεί ότι για όλα αυτά που αναφέρονται στο πόρισμα δεν υπάρχουν ευθύνες, ότι δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, ότι δεν υπάρχει σωρεία αδικημάτων από τους αρμόδιους υπαλλήλους, όταν μάλιστα και η ίδια η Υπηρεσία Πολεοδομίας στεγάζεται σε κτίριο του οποίου ο πρώτος όροφος είναι παράνομος και αυθαίρετος;
Όταν στον περιβάλλοντα χώρο του ίδιου εμπορικού κέντρου, καταστήματα και αποθήκες είναι παράνομα και αυθαίρετα, αλλά λειτουργούν αδειοδοτημένα ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει ακόμη το παρακράτος σε απόλυτη μεγαλοπρέπεια.
Οι μεγαλοεργολάβοι λειτουργούν ως αφεντικά
Το περιστατικό, μάλιστα, με την επίσκεψη ενός μεγαλοεργολάβου στα γραφεία της Πολεοδομίας Μυκόνου, όπου βρισκόταν στο κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο οποίος ρώτησε «μήπως χρειάζονται τίποτα», ανεξάρτητα από το αν το κλιμάκιο έκανε σωστά τη δουλειά του, είναι η ιταμή πρόκληση προς το κράτος δικαίου.
Και το ότι δεν αντιμετωπίστηκε ριζοσπαστικά από το πόρισμα της Αρχής η παράνομη και αυθαίρετη δόμηση σημαίνει πολλά.
Γιατί από το αποτέλεσμα του πορίσματος φαίνεται ότι κανένας δεν είδε τα παράνομα κτίσματα εμπρός και πάνω από την Υπηρεσία Πολεοδομίας, αφού κανένας δεν παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τους όποιους υπαίτιους, είτε αυτοί είναι μεγαλοεργολάβοι, είτε υπάλληλοι του δήμου, είτε δημοτικοί παράγοντες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ