Δραματική αύξηση στην τιμή της σοκολάτας

Δραματική αύξηση στην τιμή της σοκολάτας

Η τιμή του κακάου άρχισε να αυξάνεται από το 2023 λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι επιταχύνθηκε από τον Ιανουάριο του 2024. Εξαιτίας της κακής συγκομιδής στις χώρες-παραγωγούς, η τιμή του κακάου ανήλθε σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας στη Νέα Υόρκη τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, προτού υποχωρήσει ελαφρά, λόγω των ελλείψε­ων προμηθειών.

«Ένας τόνος κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα κι από έναν τόνο χαλκό», υπογραμμίζει η Κάθλιν Μπρουκς, α­ναλύτρια της XBT.

Η ισχυρή ζήτη­ση, σε συνδυασμό με τη σημα­ντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό κακάου παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο. Στο Λονδίνο, επίσης, η τιμή του αυξήθηκε κατά 135% από τον Ιανουάριο, καταγράφοντας νέο ι­στορικό ρεκόρ στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

Η αύξηση στην τιμή του κακάου ανεβάζει στα ύψη και την τιμή της σοκολάτας. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοποιΐα Lindt & Sprungli προειδοποίησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και το 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023.

Η αύξηση της τιμής εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγό­ντων, ιδίως την έλλειψη κακάου από τη Δυτική Αφρική. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί κόκκων κακάου παγκοσμίως. Οι δυο τους προμηθεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022 – 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάου.

Ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank, δήλωσε: «Τον περασμένο χρόνο αυτές οι χώρες γνώρισαν δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή». Kαι συμπλήρωσε: «Η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτόνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στους αγρότες, που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργειών».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay


Σχολιάστε εδώ