Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Η ενεργειακή φτώχεια, απειλή για τα νοικοκυριά

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Η ενεργειακή φτώχεια, απειλή για τα νοικοκυριά

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή και Τομεάρχη Πολιτισμού
και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ


Το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στον κλάδο των μεταφορών μέχρι και στα βασικά είδη διατροφής είναι βολικό για την κυβέρνηση να παρουσιάζεται ως λογική συνέπεια της πανδημίας.

Εντάσσεται στην ευρύτερη ρητορική της συντηρητικής παράταξης σχετικά με τις ανισότητες και επίσης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για να δούμε ότι η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς είναι ακόμη υπαρκτή. Ιδιαίτερα σήμερα που η πανδημία, με το νέο περιβάλλον που δημιουργεί σε παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, έχει εντείνει τις ανισότητες, απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα σήμερα, που επιστρατεύονται κεϊνσιανές πολιτικές για την αντιμετώπιση των κρίσεων, υπενθυμίζοντας σε όλους την αξία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτος δικαίου.

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τα αγαθά κοινής ωφέλειας θα ξεπεράσουν το 20%. Αυτό μεταφράζεται σε έναν πολύ σκληρό χειμώνα και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ενεργειακή φτώχεια υπολογίζεται ότι απειλεί πάνω από 54.000.000 ευρωπαίους πολίτες και περίπου 700.000 ελληνικές οικογένειες. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαίοι πολίτες θα κάνουν οικονομία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και οι επενδυτές στην ενέργεια θα βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. Και τούτο διότι η φιλελεύθερη αντίληψη είναι ότι αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά, αλλά εμπορευματικά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την ίδια φιλελεύθερη λογική δεν νοείται δημόσιος έλεγχος στην παραγωγή και παροχή εμπορευματικών αγαθών, γιατί συνήθως σύμφωνα με αυτή αποβαίνει αναποτελεσματικός.

Και αν στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή άνοιξε με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 και πέρασε μέσα από τους με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδόμησαν την πολιτική ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Μανιάτη, στη ΔΕΗ, σήμερα εν μέσω πανδημίας βλέπουμε τις δύσκολες όψεις μιας ταυτοτικής ιδεοληψίας της Νέας Δημοκρατίας. Όψεις που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και που ταυτόχρονα προσδιορίζουν το πρόσημο της ενεργειακής μετάβασης που θα επιδιώξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα πρόσημο επικοινωνιακά διαταξικό, αλλά στην ουσία του βαθιά ταξικό, καθώς πλήττει περισσότερο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στον κόσμο μετά την πανδημία προσφέρεται γι’ αυτόν τον διάλογο και τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς. Διαφορές που για ορισμένους τα προηγούμενα χρόνια φάνταζαν άνευ νοήματος, σήμερα όμως, μπροστά στην κλιματική κρίση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποκτούν ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα. Είναι ιδεολογικά φορτισμένη η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αφήνει να μετατρέπεται, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγαθό πολυτελείας. Αφορά τον πυρήνα της θέσης περί των δημοσίων αγαθών. Και στο πλαίσιο αυτό αφορά και μία από τις θεμελιώδεις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που υπηρέτησε στη χώρα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, κρίσιμο για την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, πυλώνας για την κοινωνική ευημερία και βεβαίως για την ανάπτυξη της χώρας. Ο δύσκολος χειμώνας λοιπόν που βιώνουμε έχει ιδεολογικοπολιτική αφετηρία. Αντανακλά τις προθέσεις και τις επιδιώξεις μιας κυβέρνησης που ουδέποτε μετακινήθηκε από τη συντηρητική αφετηρία της. Μια κυβέρνηση που θεωρεί τις ανισότητες ως κάτι λογικά παραδεκτό και ενώ διατείνεται ότι προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει, εντέλει τις επιτείνει.

Οι προκλήσεις που φαίνεται ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, όπως η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση, θα αγγίξουν στον πυρήνα τους έννοιες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία. Με αυτές τις σκέψεις πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να προσφέρει μια άλλη, σύγχρονη, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με πυρήνα τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ