Χιλή: Το αρχαιότερο δέντρο

Χιλή: Το αρχαιότερο δέντρο

Ομάδα επιστημόνων στη Χιλή πιστεύει ότι ένα κωνοφόρο δέντρο με κορμό πάχους τεσσάρων μέτρων περίπου, γνωστό ως «Προπάππους», θα μπορούσε να είναι το πιο παλιό ζωντανό δέντρο στον κόσμο.

Πιστεύουν ότι ξεπερνά τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ κατά περισσότερα από 600 χρόνια.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον δρα Τζόναθαν Μπαριβίτς, έναν χιλιανό επιστήμονα στο Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος στο Παρίσι, σημειώνει ότι ένα κυπαρίσσι της Παταγονίας, γνωστό και ως Alerce Milenario, θα μπορούσε να είναι ηλικίας έως και 5.484 ετών. Η Μάισα Ρόχας, η οποία έγινε υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής τον Μάρτιο και είναι μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, χαιρέτισε την είδηση χαρακτηρίζοντάς τη ως «θαυμάσια επιστημονική ανακάλυψη».

Γνωστό στα ισπανικά ως Alerce, το κυπαρίσσι της Παταγονίας, με τον επιστημονικό όρο Fitzroya Cupressoides, είναι ένα κωνοφόρο ιθαγενές της Χιλής και της Αργεντινής, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις γιγάντιες σεκόγιες.

Μεγαλώνει πάρα πολύ αργά και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 45 μέτρα.

Το 2020, ο Μπαριβίτς πήρε ένα δείγμα από το δέντρο, αλλά με το εργαλείο που χρησιμοποίησε δεν κατάφερε να φτάσει στον πυρήνα του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστή για να συνυπολογίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τυχαίες παραλλαγές για να εντοπίσει την ηλικία του.

Εάν τα ευρήματά του Μπαριβίτς αποδειχθούν σωστά, το Alerce Milenario θα ξεπεράσει ένα πεύκο ηλικίας 4.853 ετών στην Καλιφόρνια, γνωστό ως «Methuselah», που θεωρείται το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο.

Ο «Προπάππους» δεσπόζει πά­νω από μια δροσερή, υγρή κοιλάδα στο εθνικό πάρκο Αλέρσε Κοστέρο.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ 1973 και 2011, περισσότερα από 780.000 εκτάρια γηγενούς δάσους χάθηκαν στη Χιλή και η δασική επιτροπή εκτιμά ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχεδόν 60.000 με 70.000 εκτάρια ή γηγενείς δασικές εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο.

(Από «The Guardian»)


Πανύψηλα δέντρα με ελληνικά ονόματα…

Τη λίστα με τα ψηλότερα δέντρα του πλανήτη παρουσιάζει η ιστοσελίδα Live Science, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά. Στην πρώτη θέση της λίστας και κάτοχος του σχετικού ρεκόρ Γκίνες είναι μια σεκόγια, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ στην Καλιφόρνια.

Ο «Υπερίων», όπως ονομάζεται αυτό το δέντρο, εντοπίστηκε από ερευνητική ομάδα το 2006 και έχει ύψος 116,07 μέτρα. Εκτιμάται ότι είναι 600 – 800 ετών και το σημείο που βρίσκεται κρατείται μυστικό, για να αποφευχθεί η όποια κακόβουλη επίσκεψη και παρέμβαση σε αυτό. Η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το δεύτερο και τρίτο ψηλότερο δέντρο στον κόσμο, τον «Ήλιο» με ύψος 114,7 μέτρα και τον «Ίκαρο» με ύψος 113,1 μέτρα.

Το ψηλότερο δέντρο της Αυστραλίας βρίσκεται στην Τασμανία και είναι ένας ευκάλυπτος ύψους 99,82 μέτρων. Στη Μαλαισία βρίσκεται το ψηλότερο δέντρο της Ασίας, ένα Μεράντι ύψους 98,5 μέτρων. Στον Αμαζόνιο βρίσκεται το ψηλότερο δέντρο της Νοτίου Αμερικής, ένα Dinizia Excelsea, ύψους 88,5 μέτρων.

Στην Αφρική, το ψηλότερο δέντρο ανήκει στο είδος Entandrophragma Excelsum, έχει ύψος 81,5 μέτρα και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία. Στην Ευρώπη, το ψηλότερο δέντρο βρίσκεται στην Πορτογαλία και είναι ένας ευκάλυπτος ύψους 72,9 μέτρων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cretalive.gr


Σχολιάστε εδώ