
Αυτόνομη νόσος η παχυσαρκία
Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
«Η παχυσαρκία είναι η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα λόγω μακροχρόνιας ενεργειακής ανισορροπίας. Αν και η εμφάνιση της παχυσαρκίας οφείλεται σε συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, είναι συχνή σε άτομα με ψυχογενή διατροφική συμπεριφορά και λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα», επισημαίνει o Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, γενικός χειρουργός, MD, PhD, FACS, διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ), και συνεχίζει:
«Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον αυτόνομη νόσος και λόγω της αυξημένης συχνότητάς της έχει αποκτήσει επιδημικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, συνδέεται στενά με την εμφάνιση πολυάριθμων κλινικά σοβαρών λοιπών παθήσεων».
Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέεται
Η παχυσαρκία αποτελεί αυτόνομη μεταβολική πάθηση σε μεγάλο ποσοστό της υφηλίου και έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στη ζωή των πασχόντων. Εκτός αυτού, η παχυσαρκία είναι τεκμηριωμένα σχετιζόμενη με μεγάλο αριθμό συνοδών νοσημάτων, όπως:
= αρτηριακή υπέρταση,
= στεφανιαία νόσος,
= σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,
= αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια,
= υπερχοληστερολαιμία,
= υπνική άπνοια,
= διαταραχές γονιμότητας,
= αρθροπάθειες,
= νεοπλασίες, όπως ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Η παχυσαρκία είναι νόσος που χρήζει οριστικής αντιμετώπισης μέσω εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει το άτομο πως είναι επικίνδυνη τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα την αντιμετωπίσει.
Η αρχική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει:
= αλλαγή των λανθασμένων διατροφικών συμπεριφορών,
= υιοθέτηση επαρκούς σωματικής δραστηριότητας,
= λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Χειρουργική αντιμετώπιση
«Άτομα που πάσχουν από κλινικά σοβαρή παχυσαρκία συνήθως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα με συντηρητικές μεθόδους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως όταν συνυπάρχουν και σοβαρά συνοδά νοσήματα, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (βαριατρική / μεταβολική χειρουργική) αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.
Μερικές από τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι:
1. επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό sleeve),
2. γαστρική παράκαμψη διπλής αναστόμωσης (Roux-en-Y gastric bypass),
3. γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (one-anastomosis gastric bypass),
4. χολοπαγκρεατικές εκτροπές.
Όλες οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πάθησης διενεργούνται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά), είναι εξαιρετικά ασφαλείς και απαιτούν ελάχιστη νοσηλεία στο νοσοκομείο (μία με δύο ημέρες).
Επιλογή κατάλληλης ιατρικής ομάδας
«Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μια ξεχωριστή υποειδικότητα της γενικής χειρουργικής, που δεν πρέπει να εφαρμόζεται από μη εξειδικευμένους χειρουργούς. Η επιτυχής χειρουργική θεραπεία απαιτεί την παρουσία οργανωμένων κέντρων και διεπιστημονικής ομάδας με μεγάλη εμπειρία στη μεταβολική χειρουργική.
Η αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα με πλήρη υλικοτεχνική και ιατρική υποστήριξη. Ο υπεύθυνος χειρουργός πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην εκτέλεση βαριατρικών επεμβάσεων, με εμπειρία και γνώση όλων των διαθέσιμων χειρουργικών τεχνικών», καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος.