
Αρχαίος θησαυρός σε προσφυγικό σπίτι στον Πειραιά
Μια επιτύμβια πλάκα, με ένα φανταστικό γλυπτό πάνω της, βρέθηκε σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι στην οδό Φωκίωνος, στην περιοχή Παπαστράτου, στον Πειραιά, την οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία αξιολογεί ως εξαιρετικής σπουδαιότητας και σημασίας και την έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.
Την πλάκα βρήκε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και ειδοποίησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία την παρέλαβε και προχώρησε στη συντήρησή της. Έτσι αποκαλύφθηκε η μεγάλη της αξία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και αποφασίστηκε να γίνει προσεκτική συναρμολόγηση, γιατί ήταν σπασμένη σε δύο κομμάτια, προκειμένου να εκτεθεί.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αλεξάνδρα Συρογιάννη, η αξία της πλάκας έγκειται στο γλυπτό, που απεικονίζει έναν άνδρα να αποχαιρετά τη γυναίκα του, που οδεύει για τον Άδη. «Είναι τόσο τρυφερή η στιγμή του αποχαιρετισμού και αποπνέει τόση αγάπη και πόνο που σκεφτήκαμε να κάνουμε την παρουσίαση του ευρήματος στο κοινό αυτές τις μέρες, σαν συμμετοχή του Μουσείου στην Ημέρα της Γυναίκας», είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, η επίσημη παρουσίαση έγινε την περασμένη Τετάρτη με όλες τις τιμές και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Σε μια περίοδο που οι γυναίκες πέφτουν θύματα δολοφονικών ενεργειών και κακοποιήσεων από τους άνδρες ή τους συντρόφους τους, οι αρχαίοι Έλληνες μας δείχνουν και πάλι τον δρόμο. Τον δρόμο του σεβασμού και της αγάπης για τον άνθρωπο με τον οποίο ζούμε μαζί και θα πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και όχι να τον κακοποιούμε και πολύ περισσότερο να του στερούμε τη ζωή. Γι’ αυτό η πλάκα έχει ιδιαίτερη αξία. Γιατί περνάει ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης, που τόσο πολύ λείπει από την εποχή μας.
Η πλάκα, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όπως είπε η συντηρήτρια αρχαίων ευρημάτων Τατιάνα Παναγοπούλου, έχει ύψος 1,20 μ., πλάτος 80 εκατοστά και βάθος 40 εκατοστά περίπου. Το βάρος της είναι 800 κιλά. Για να συγκολληθεί, χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές ράβδοι, που διασφαλίζουν τη σταθερότητά της, ενώ για τον καθαρισμό και την αποκάλυψη των χαρακτηριστικών του γλυπτού χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ουσίες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα για να συμμετάσχει στις «Μέρες Θάλασσας», που θα γίνουν φέτος, κορονοϊού επιτρέποντος, από 25 Μαΐου μέχρι 6 Ιουνίου.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ