
Απογοητευτικά τα στοιχεία για την εφηβική παραβατικότητα
–10.776 περιστατικά το 2023, αύξηση 46% το 2024
–Νέο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη των εφήβων
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Aπογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την παραβατικότητα των ανηλίκων, καθώς, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Στέφανο Αλεβίζο, το 2023 καταγράφηκαν 10.776 περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας, ενώ το 2024 καταγράφηκε αύξηση 46%.
Οι πιο συνήθεις παραβατικές πράξεις είναι η ομαδική βία, το bullying στα σχολεία, οι κλοπές και, τέλος, η σεξουαλική κακοποίηση. «Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να δώσουν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να στρέψουμε τα παιδιά, για να τα βοηθήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεβίζος.
Ειδικότερα, η εφηβική παραβατικότητα, οι αιτίες και οι συνέπειες αυτής, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης απασχόλησαν τους ειδικούς από την ομάδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Μια Νέα Αρχή: Σπάμε τον Κύκλο της Εφηβικής Παραβατικότητας».
Ο Νίκος Μπαλτάς, ιδρυτικό μέλος και γενικός διευθυντής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, μιλώντας για το θέμα τόνισε: «Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ως κοινωνία είμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Ο ένας δρόμος είναι αυτός της τιμωρίας και ο άλλος της πρόληψης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το θέμα, λοιπόν, είναι να τιμωρήσουμε ή να χτίσουμε μια κοινότητα με ενεργούς πολίτες που θα εκπαιδεύσουν και θα βοηθήσουν;».
Το προσωπικό της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ απαρτίζεται από επαγγελματίες ποικίλων ειδικοτήτων από τον τομέα της Ψυχικής Υγείας καθώς και από βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι συγκροτούν τη Διεπιστημονική Ομάδα. Στις υπηρεσίες τους συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία υπηρεσιών και μονάδων, όπως Κέντρα Ημέρας, Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, Μονάδες Βραχείας Παραμονής, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και άλλες δομές υποστήριξης.
Το νέο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη των εφήβων
Η Κατερίνα Τσούρα, MD, MSc, ψχίατρος Παιδιών και Εφήβων, επιστημονική υπεύθυνη Connect Thessaloniki, Connect Family και Connect Ionian της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, επισήμανε ότι οι στρατηγικές συνεργασίες που έχουν δημιουργηθεί αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση της εφηβικής παραβατικότητας.
Σύμφωνα με την κ. Τσούρα, η απουσία χώρων για να συναντιούνται δημιουργικά οι άνθρωποι μετά την πανδημία καθώς και η δύσκολη ή ακόμα και ανύπαρκτη επικοινωνία μέσα στις οικογένειες έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιστατικών οπαδικής βίας και βίας μεταξύ ανηλίκων.
Το νέο Κέντρο Ημέρας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υποστήριξη εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο παραβατικών συμπεριφορών, προσφέροντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου οι νέοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα και δράσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, την ενδυνάμωση και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ