Αναβιώνει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Κορίνθου μέχρι τα Μέγαρα

Αναβιώνει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Κορίνθου μέχρι τα Μέγαρα

• Θα αποτελέσει μέρος του Προαστιακού και θα εξυπηρετεί επιβατική και εμπορευματική κίνηση

Όλοι έχουμε περάσει από την παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου και σε πολλά σημεία έχουμε συναντήσει τις ε γκαταλελειμμένες γραμμές της παλαιάς εταιρείας ΣΠΑΠ, που συνέδεε σιδηροδρομικά την Αθήνα με την Πελοπόννησο.

Οι γραμμές αυτές έχουν ιστορία αλλά και μεγαλείο, γιατί κουβαλάνε τους πόθους, τις αγωνίες, τις ελπίδες ενός ολόκληρου κόσμου που δεν υπάρχει πια, αλλά σημάδεψε με το πέρασμά του την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι γραμμές αυτές, που ήταν από τις πρώτες του νεότερου ελληνικού κράτους, θα… ζωντανέψουν μέχρι ενός σημείου και θα αποτελέσουν μέρος του Προαστιακού που θα συνδέει την Αθήνα, τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά με τα Μέγαρα.

Φυσικά, από τις παλιές γραμμές θα μείνει μόνο η χάραξη και τα κτίρια των παλιών παραδοσιακών σταθμών, οι οποίοι θα αναπαλαιωθούν και θα λειτουργούν ως σταθμοί, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι μουσεία της σιδηροδρομικής ιστορίας του τόπου. Οι υπάρχουσες ράγες θα φύγουν και στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέες, σύγχρονες και φυσικά των διαστάσεων που χρησιμοποιεί ο προαστιακός. Θα σχεδιαστεί, βέβαια, και ηλεκτρικό δίκτυο, γιατί η προοπτική είναι να γίνει κάποτε ηλεκτροκίνητος ο προαστιακός.

Το νέο δίκτυο θα περιλαμβάνει οκτώ σταθμούς: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπροπύργου, Βαμβακιά, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο. Ελευσίνας, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος και Σταθμός Μεγάρων. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αναβάθμιση του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Άνω Λιόσια – Νέος ΣΣ Μεγάρων – ΠΣ Μεγάρων, με ανάδοχο την εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Metlen, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το έργο αφορά την κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου Συνοπτικά, το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή μονής γραμμής μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, πάνω στον άξονα της παλιάς μετρικής γραμμής των ΣΠΑΠ, εξυπηρετώντας τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, του Νερακίου, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων.

Ειδικότερα, το έργο αφορά την ανακαίνιση της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής με νέα υλικά και την πιστοποίησή της στις αρχές διαλειτουργικότητας και περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος εναέριας γραμμής επαφής 25 kV, εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης με ETCS L1, με όλα τα πληροφοριακά συστήματα σταθμών, συστήματα τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεις στους σταθμούς. Το τελικό έργο θα διασυνδέεται με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) στον σιδηροδρομικό σταθμό των Άνω Λιοσίων.

Στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνεται και ο κλάδος γραμμής προς τον παλιό σταθμό Μεγάρων, η κατασκευή του οποίου αποτελεί δικαίωμα προαίρεσης που ενεργοποιείται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα.

Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του ΟΣΕ, ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής δεν θα εξυπηρετεί απλώς περιοχές με πληθυσμό που απασχολείται σε βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, αλλά κατά μήκος του οργανώνεται αυτήν τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός logistics centers, τα οποία θα εξυπηρετηθούν από το τρένο, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο φόρτος των βαρέων οχημάτων που κυκλοφορούν στον άξονα ΠΑΘΕ. Σημειώνεται ότι ένα εμπορευματικό τρένο ισούται με την κυκλοφορία 15 – 20 βαρέων οχημάτων στους εθνικούς δρόμους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ