
Αλαλούμ στην κυβέρνηση – Πάμε για τοπικά lockdowns
-Άλλα λέει ο ένας υπουργός και άλλα ο άλλος
Σε «Βατερλώ» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της. Λανθασμένοι και ατυχείς χειρισμοί, μέτρα ανεφάρμοστα και χωρίς λογική, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία, αντιφάσεις και προσωπικοί διαγκωνισμοί συνθέτουν την καθημερινότητα.
Προκαλούν σύγχυση, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας που, ούτως ή άλλως, επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και εν κατακλείδι οξύνουν περαιτέρω τις συνέπειες της πανδημίας.
Σε όλα τα μέτωπα ανεξαιρέτως. Ενδεικτικό της ανορθόδοξης κατάστασης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας έχει περιοριστεί σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο, εξ ου και έχει ζητήσει εδώ και έξι μήνες να μετακινηθεί σε άλλη κυβερνητική θέση. Χρέη υπουργού Υγείας εκτελεί επί της ουσίας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα Μ. Θεμιστοκλέους.
Εμβόλια: Στην προσπάθειά της να χτίσει το αναγκαίο τείχος ανοσίας η κυβέρνηση επιχειρεί με ανορθόδοξους, σε πολλές περιπτώσεις, τρόπους να πείσει τους πολίτες να εμβολιασθούν. Άλλοτε προτάσσοντας το δέλεαρ των προνομίων για ελευθερία στις κινήσεις και άλλοτε με απειλές για αποκλεισμούς από μαζικού χαρακτήρα δραστηριότητες.
Με συνέπεια να βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για απόπειρα διχασμού των πολιτών. Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε και η… φαεινή ιδέα για μπόνους 150 ευρώ προς τους νέους 18 – 24 προκειμένου να… πειστούν να κάνουν το εμβόλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων και για προσβλητική αντιμετώπιση της νέας γενιάς, ενώ γκρίνιες υπήρξαν και από τον κυβερνητικό χώρο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπαραθέτει ότι με την εξαγγελία του μπόνους αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ραντεβού στα άτομα ηλικίας 18 – 24. Παρά ταύτα, το ποσοστό αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού κινείται ακόμη πολύ χαμηλά, λίγο κάτω από το 30%.
Lockdown: Αποθέωση του κυβερνητικού αλαλούμ σημειώνεται στην υπόθεση μιας (ενδεχόμενης) νέας καραντίνας. Με συνέπεια κανείς να μην κατανοεί ποια ακριβώς είναι η πραγματική κατάσταση στη χώρα. Αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι είναι εφικτό να αποφύγουν την περιπέτεια των περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο.
Ακολούθησε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, ο οποίος έκανε λόγο για τοπικά lockdowns. Ευρισκόμενη στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στα μέσα της εβδομάδας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο των τοπικών lockdowns, τα οποία, όπως είπε, θα αφορούν μόνο τους… ανεμβολίαστους!
Πώς ακριβώς θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός; Άγνωστο και μάλλον… απίθανο. Ο κ. Σκέρτσος «έβαλε πάγο» και στην καταστροφολογική αναγγελία του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίες είπε ότι αν έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας και lockdown η οικονομία της χώρας δεν θα αντέξει. Ο υφυπουργός… διευκρίνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα αυτήν τη φορά δεν θα αφορούν την οικονομία, αλλά τους… ανεμβολίαστους πολίτες. Οι οποίοι, πέραν των άλλων, δεν θα έχουν καμιά οικονομική στήριξη από το κράτος, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές.
Εστίαση: Σύγχυση και διχασμό έχουν προκαλέσει τα μέτρα που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών (από τις 15 Ιουλίου) σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά. Επιχειρείται ένας διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφείς οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους επιχειρηματίες, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι (πρόθυμοι) να οργανώσουν σύστημα ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων. Άλλοι πάλι αρνούνται καν να μπουν στη διαδικασία να τα εφαρμόσουν και προβλέπουν ότι είτε τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά είτε η εστίαση θα μείνει στα ρηχά, με πενιχρά έσοδα.