Άδ. Γεωργιάδης στο “Π”: H οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποστειρωμένη από την υγεία

Άδ. Γεωργιάδης στο “Π”: H οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποστειρωμένη από την υγεία


Γράφει ο Υπουργός
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα μοιάζουν, δυστυχώς, με καμία εορταστική περίοδο μέχρι σήμερα. Ούτε μεγάλα τραπέζια και ρεβεγιόν μπορούν να υπάρξουν στα σπίτια, ούτε συνωστισμός στους δρόμους και στα μαγαζιά.

Οι πρόσφατες σκηνές αλλοφροσύνης έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά τη λήξη του lock­down στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν τρομάξει κάθε λογικό άνθρωπο που εδώ και μήνες βιώνει την πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κανείς μας δεν περίμενε. Ούτε εσείς ούτε εγώ.

Κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου και να πρέπει να λαμβάνει δύσκολες έως και δυσάρεστες αποφάσεις για ανθρώπους και επιχειρήσεις που, λόγω της πανδημίας, έχουν υποστεί μεγάλη έως και τεράστια οικονομική ζημία. Τους κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους.

Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά δεν έχουμε ξαναζήσει. Όμως διανύουμε μία παγκόσμια συμφορά και σε αυτήν την παγκόσμια συμφορά θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Τι να τα κάνεις τα ανοιχτά μαγαζιά εάν έχεις μια εθνική καταστροφή σε επίπεδο χιλιάδων νεκρών; Αυτό επηρεάζει την αγορά ούτως ή άλλως. Στο δίλημμα υγεία ή οικονομία, η απάντηση είναι προφανής.

Δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει η οικονομία αποστειρωμένη από την υγεία. Αν ο κόσμος βλέπει τραγωδίες, δεν έχει καμία διάθεση να πάει να ψωνίσει. Άρα το πραγματικό δίλημμα είναι αλλού. Το δίλημμα είναι να δεις πώς μπορείς, προστατεύοντας στο μέτρο του εφικτού τη δημόσια υγεία, να αφήσεις και κάποιου είδους διέξοδο στην οικονομία. Αλλά το ένα δεν μπορεί χωρίς το άλλο.

Δυστυχώς, η επιδημία δεν έχει εξελιχθεί κατά τον τρόπο που θα θέλαμε. Τα κρούσματα έχουν μια πτωτική τάση, αλλά όχι στο σημείο που θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε την αγορά. Δεν σας κρύβω ότι οι εικόνες από το εξωτερικό που προανέφερα μας προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και κυρίως μεγάλο προβληματισμό για το πώς μπορείς να ελέγξεις, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των καταστημάτων, τον μαζικό συνωστισμό. Τι μπορείς να κάνεις, π.χ., για να αποτρέψεις το φαινόμενο να είναι σε εμπορικούς δρόμους ο ένας πάνω στον άλλον, όπως γίνεται συνήθως στις γιορτές;

Επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Σταθμίσαμε τα δεδομένα και προσπαθήσαμε να σταθούμε στη μέση, ανοίγοντας ακριβώς «τόσο όσο». Αφήσαμε πολύ μικρές χαραμάδες στην αγορά, μέχρι να γίνει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και να επανέλθει στη ζωή μας η κανονικότητα.

Καταλήξαμε σε μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους, πίσω από την οποία όμως πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν πολύ μεγάλη αναστάτωση στη ζωή μας και μεγάλη αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων. Αναλογιστείτε, όμως, ότι ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έσπευσαν να ανοίξουν την αγορά τους εν όψει εορτών, ξανακλείνουν η μια μετά την άλλη τις αγορές τους, βλέποντας ότι σχεδόν αμέσως υπήρξε νέο κύμα πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Το «νέο κύμα» είμαστε εμείς. Όσο αυξάνεται η κοινωνική κινητικότητα, τόσο διαδίδεται ο ιός. Όσο μειώνεται η κοινωνική κινητικότητα, τόσο μειώνεται και η διάδοση του ιού. Είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε, τηρώντας τα μέτρα όπως πρέπει.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και αποφασιστικότητα ώστε να περάσουμε στην επόμενη ημέρα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε πριν από την πανδημία. Αρκεί την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι εδώ, όρθιοι και δυνατοί. Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, θα σας απευθύνω το ίδιο ερώτημα που απηύθυνε ο δήμαρχος του Βερολίνου: «Αλήθεια, πόσους νεκρούς αξίζουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας;».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ